Jak zmagnetizovat magnetku

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

Jak zmagnetizovat magnetku

#1 Příspěvek od AmarokCZ »

Zdravím, mám tu magnetku z 80 let starého motocyklu BSA, je to podkova asi z litiny ale je "prázdná" - sotva udrží šroub, potřeboval bych ji nějak zmagnetizovat, ale tak aby ta magnetická síla vydržela alespoň rok. Netušíte někdo jak to provést nebo by stačil i někdo kdo tohle dělá.
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Přesný způsob neznám, snad se ti ozve někdo kdo to dělal ale jde to pomocí pár závitů drátu a vybití elytu do tohoto vinutí.
..to bude jen ňákej odpůrek
vombat
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od vombat »

Z litiny určitě není, bude to slitina na nejspíš bázi Ni a Fe. Co vím, tak se zmagnetování dělalo tak, že jsi vzal cívku namotanou na podobné podkově jakou máš. Dal jsi je k sobě správně póly a nechal jsi procházet proud. Na tvém místě bych zkusil ohnout kus železa,běžná ocel, do podkovy, navinout cca. 5z (vyzkoušet) a z nějaké ss svářečky dát proudový puls. Lépe by bylo použít polovinu C jádra vhodné velikosti. Krystaly NiFe by se měly zpolarizovat do jednoho směru. Namagnetování vydrží déle než rok. Pokus podle potřeby opakovat.
jandu

#4 Příspěvek od jandu »

Doplním Vombat-a. Stačí navinúť pár závitov izolovaného vodiča hrubšeho priemeru na samotnú podkovu tam, kde je ohnutá. Čo najvätšiu kapacitu nabiť na čo najvyššie dovolené jednosmerné napätie a túto kapacitu vybiť do navinutých závitov. Proces sa dá zopakovať pre získanie lepšieho výsledku, treba dbať, aby polarita bola vždy rovnaká.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od AmarokCZ »

Takže když vezmu drát průměru 5mm a navinu cca 5z na ohnutou část kotvy a napálím do toho drátu všechnu energii z kondíku 6uF/2500V tak by to mělo teda pracovat??
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Spíš bych tam volil 6000uF/25V...U magnetizace se jedná vždycky o proud, napětím to nedoženeš....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od AmarokCZ »

Mno, ale když mám velký napětí, tak to do jistýho odporu dá větší proud než z 25V kondíku...
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

5 závitů drátem s 5mm průměru je natolik mizivej odpor, že daleko větší vliv bude mít indukčnost takové cívky...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od AmarokCZ »

To jo, ale zas ten 6u/2,5KV je sovětskej fóliák a ten něco vydrží, kdežto nějakej elektrolit na 25V bude jen na několik použití.....
helios

#10 Příspěvek od helios »

Niekde som čítal, že staré magnety sa dajú oživiť pomocou priemyselnej bodovačky, ktorá má na tento účel patrične veľký prúd. Podrobnosti si už bohužiaľ nepamätám.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

Myslím si, že magnetovat magneticky tvrdou slitinu krátkým proudovým impulsem nebude mít veliký úspěch. Asi bych to udělal takovým způsobem, že bych použil olověný startovací akumulátor na 12V a na ten podkovovitý magnet bych navinul několik desítek závitů smaltovanýho měděnýho drátu.
Průřez drátu a počet závitů by se musel spočítat podle síly magnetického pole, který má "uvíznout" v tom magnetu. Pak bych zapojil magnetizaci dejme tomu na 1 minutu. Možná by byl větší uspěch magnetovat zahřátou slitinu na Curieovu teplotu a v magnetickým poli ji nechat vychládnout..
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od AmarokCZ »

Artaban001: To s tou Curieorovou teplotou mě napadlo, jen je to trochu mimo moje možnosti... :)
Cust

#13 Příspěvek od Cust »

AmarokCZ píše:Artaban001: To s tou Curieorovou teplotou mě napadlo, jen je to trochu mimo moje možnosti... :)

elektromagnet s magnetkou zavřít do trouby (manželce snad vysvětlíš, že jde o bezpečné pokusy) :-)
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od AmarokCZ »

A to nějakejch 250°C bude stačit??
stepa
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od stepa »

AmarokCZ píše:A to nějakejch 250°C bude stačit??

:) no potreboval bys vykonnejsi troubu
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“