Hledám sci-fi povídku - civilizace zničená neutrony

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
eleferner

Hledám sci-fi povídku - civilizace zničená neutrony

#1 Příspěvek od eleferner »

V 80. letech jsem cetl kratkou sci-fi povidku, ale dnes se mi ji nedari dohledat.

Lidsti pruzkumnici ve sve kosmicke lodi naleznou planetu, na ktere jeste pred nedavnem byla mimozemska technicka civilizace, ale ted na ni neni zadny zivot. Poslou vysadek, ktery pristane ve velkem meste. Atmosfera je podobna pozemske, ale vsude poletuje jemny popilek. Jak puvodni obyvatele vypadali se dozvi z jejich obrazu apod. v budovach. Budovy jsou neposkozene, ale jejich obyvatele zmizeli. Nakonec zjisti, ze ten popilek jsou zbytky puvodnich zivocichu a rostlin. Civilizace zkousela generovat energii pomoci neutronoveho reaktoru, ale doslo k nejake nehode a retezova reakce neutronu znicila vse zive na cele planete.

Neni to Občas to někde bouchne od Heinleina. Diky.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od kulikus »

Chtěl jsi dát na konec otazník? Nebo odpověď znáš?
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Taky jsem to kdysi četl. A mám dojem, že ten popílek byl taky v nějakým filmu.
Zeptej se AI. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
eleferner

#4 Příspěvek od eleferner »

Tohle chatboty nenajdou. IMO to vyslo ve Svete, VTM, Vesmiru nebo podobnem ceskoslovenskem popularnim tisku, autor taky muze byt cesky. A dnes co neni digitalizovane a indexovane, to neexistuje.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Je to skoro tutově z nějaký antologie = sbírky sci-fi povídek, autor může bejt i ruSS, protože před Plyšákem u nás hodně vycházela jejich tvorba. A vybavuju si, že poodobnou povídku už jsem taky čet, a taky nevím kde. Ale existuje i celá knížka, která je na tohle téma napsaná - vydalo ji nakladatelství Naše vojsko v edici ESO v roce 1987, napsal ji Péter Bogáti a jmenuje se to "Poslední člověk", ISBN: 28-020-87 :
https://www.databazeknih.cz/knihy/posledni-clovek-22772
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
piCZus

#6 Příspěvek od piCZus »

Hodně povídek/kriminálek/sci-fi vycházelo i v edici Magnet, které jsem si půjčoval od strejdy. Ten kupoval všechny.
HF_Tech

#7 Příspěvek od HF_Tech »

Mohli by to být Astronauci od Stanisława Lema?
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Nemohli, tam najde posídka Kosmokratoru celou civilizaci Venuše zničenou následkem výboje energie, kterým chtěli původní obyvatelé zničit Zemi ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“