A hlavně bezpečně a s co nejmenšíma ztrátama uskladnit před natankováním do auta i v autě samotným. Je to nejlehčí prvek ve vesmíru, má nejmenší atom a potažmo i molekulu, i když zrovna u vodíku je molekulová disociační energie zas mizivá = jeho dvouatomární molekula zrovna "nedrží pohromadě moc vehementně", takže prochází většinou materiálů včetně kovů skoro jako sejtem - a aby měl nějakou aspoň trochu použitelnou energetickou hustotu, musí bejt buď kapalnej, nebo aspoň stlačenej - a to obojí představuje dost velkej technologickej kokosák, protože se jedná buď o tlaky v řádu desítek MPa (stovky atmosfér), nebo o teploty hoooodně hluboko směrem k absolutní nule (teplota tání 14K a teplota varu 20K) - anebo nejlíp obojí najednou, v případě mobilního prostředku ještě s požadavkem dlouhodobýho udržení podmínek. Nikomu by se asi nelíbilo, kdyby v pondělí natankoval za nemalý peníze plnou nádrž vodíku - a v pátek ji měl i bez ujetí jedinýho metru poloprázdnou, bo difúze vodíku skrz těsnění ...xsc píše:Problém je ten vodík vyrobit...
elektromobilita
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Jinak hodně teď zkoumaj uskladňování vodíku v různejch materiálech kam ho natlačej a pak zahřátím se uvolňuje. Je ale otázka kolik ho takhle dokážeš vozit v autě ani by to bylo těžší než klasické baterky a jak by se to asi čerpalo.
Co se týče výroby tak krom klasického frakování uhlovodíků, vodní páry a elektrolízy už zkoušej i klasickou biologickou cestu kdy jsou náklady v podstatě jen v podobě biologického odpadu (ale zatím výnosnost nic moc oproti klasice). Ale určitě se dočkáme toho, že nám v trubkách poteče do sporáku a kotlů plyn až se 40% vodíku ... to bude zábavička až se to všechno bude muset překopávat
EKKAR píše:On by stačil i blbej katalyticky vyrobenej metan.
to máš pravdu, ale bohužel metan má nálepku skleníkového plynu.
už teď někteří eko*** hlásají, že by se měli snížit počty skotu protože prdí metan a ten přizpívá k oteplování
ale jinak máš pravdu. Proč cpát do plynové soustavy plyn na kterej ona není dělaná když můžeme biologick a udržitelně vyrábět plyn na kterej je dělaná
A někdo tvrdí, že unikající vodík by byl 1-6x horší. Na druhou stranu je tu teorie, že důvodem globálního oteplování je omezování emisí a tím nižší odrazivost atmosféry. A 1600 vědců říká, že se nic neděje. Jenže zelení svazáci nastoupenou cestu neopustí.metan má nálepku skleníkového plynu.
otevírají se netušené možnosti, jak využít přebytečnou energii z baterií...
https://cdr.cz/clanek/muzete-napajet-va ... ckym-autem
rnbw píše:majitelia
Jak - majitelé? Kdo se jich bude ptát?
Přece chytré auto = furt na 5G a vyrovnánání sítě dostane příkazem shora. Na majitele se.e pes. Chceš auto? Budeš vyrovnávat síť.článek píše:Elektrické auto může prodávat energii ze své baterie, když je cena elektřiny vysoká, nebo nakupovat energii, jakmile je cena nízká. Tím může snížit své náklady na provoz a zvýšit svůj příjem.
Podobně jako si dnes třeba novější bluetooth nezapneš bez zapnuté lokalizace polohy. Abys mohl použít svoje sluchátka na svém telefonu, prostě nám musíš říct, kde právě jsi. A nezajímej se proč a kdo to potřebuje vědět.
- tomasjedno
Android to vzal tak nějak šmahem, k iOS připojíš bluetooth audiozařízení bez oprávnění k poloze, ostatní BLE s polohou.
- tomasjedno
O tom mám pochybnost, příležitostně vyzkouším.Ruprecht píše:k iOS připojíš … ostatní BLE s polohou.
Chystal jsem se to vyzkoušet s BT OBD II bazmekem v autě (ten je na tuty BLE), ale už nevím, kam jsem ho zasel - je to cca 5 let, co jsem si s ním hrál naposledy. Ale teď jsem to vyzkoušel s Philips Hue LEDkami (ty jsou taky BLE), a funguje to se zakázanými location services, ohne problem.