Meopta OP 16 - zvuk

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
OK9MZV

Meopta OP 16 - zvuk

#1 Příspěvek od OK9MZV »

Ahoj, máte někdo zkušenosti s touto zvukovou promítačkou? Mechaniku jsem rozchodil. promítačka má dodelaný snímač i na magnetický záznam zvuku. Mechal jsem jej přepnutý na optický ale bohužel promítačka zvuky nevyluzuje. Zkoušel jsem na externí vstup připojit linkový výstup z telefonu. Při maximální hlasitosti na telefonu z promítačky zvuk jde, ne naplno, tak spíš tišeji normálně. Korekce a hlasitost reagují takže se domnívám že zesilovač jako takový funguje. Samozřejmě výměna kondíků bude nejspíš nutná. Co mě ale trápí jestli je možné že odešla snímací fotonka? Stává se? nevím jak ji vyzkouset.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Hubert_79 »

Fotonku "na hrubo" lze vyzkoušet tak, že je-li tato zapnutá, tak na ni posviť a třeba kouskem čehokoli tmavého ji zastiň. To zastínění by mělo být slyšet, resp se ozve zašumění. Prosvětlovací žárovka (předpokládám, že ano) svítí jak má a je správně usazená?
Tuhle promítačku jsem v prackách neměl, tak víc neporadím
:( Nicméně u několika (modernějších, než tvoje) mých promítaček neodešla fotonka ani jednou. Jen mi za asi 10 let ruply dvě prosvětlovací žárovky.
Tak aspoň tady máš návod.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

OK9MZV píše:Co mě ale trápí jestli je možné že odešla snímací fotonka? Stává se? nevím jak ji vyzkouset.

co jsi na fotonce naměřil ? jaké má předpětí ?
OP16 se tady na bastlírně už řešila, ale tazatel se pak už neozval . . .
jaký zesilovač tam máš ?
je tam fotonka vakuová, nebo polovodičová ?
můžeš sem dát i nějaké foto kvůli identifikaci stroje.
OK9MZV

#4 Příspěvek od OK9MZV »

Napětí na fotonce jsem neměřil, mám měřit napětí Mezi dvěma vývody? Při zastínění posvícení není slyšet žádná změna šumu. Fotonka je vakuová tungsram 11cg. Foto dodám.
OK9MZV

#5 Příspěvek od OK9MZV »

Foto
Přílohy
012.jpg
op 16
op 16
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

OK9MZV píše:Napětí na fotonce jsem neměřil, mám měřit napětí Mezi dvěma vývody?

samozřejmě !
vakuové emisní fotonky vyžadují vnější napájecí zdroj !!
mrkni sem . . .
podobné téma se tady řešilo už v r.2014 . . .

je to tento zesilovač ?
OK9MZV

#7 Příspěvek od OK9MZV »

Ano je to tento zesilovač, díky za schéma, jsem elektrotechnik, radioamatér ale bohužel mladý elektronkami neodkojeny takže trochu tápu:) zítra se tomu zkusím pověnovat, zatím díky moc.
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

ještě k té fotonce . . . celý typ je "221/11CG"
Přílohy
Tungsram 221-11CG.jpg
Tungsram 221-11CG.jpg
OK9MZV

#9 Příspěvek od OK9MZV »

Zkusil jsem ted měřit napětí na fotonce, měřím na jednom kontaktu vůči zemi 180V a cca co vteřina dvě to padá na 13V přitom jak se dotýkám kovového pouzdra ve kterém je fotonka tak slyším praskot ze zesilovače včetně reakcí na korekce - hlasitost. K fotonce jsou nevím proč dva dráty, jeden stíněný předpokládám signál a druhý žlutý,neměl by být jeden vývod spojený se zemí? ukostřený není ani jeden.
JirkaZ

#10 Příspěvek od JirkaZ »

Odkaz na schéma máš výše, nebo ho sem dávám upravené znovu.

Viděl jsi ho?

Předpokládám nějaké zkraty (ne úplně tvrdé) či naopak přerušení (ne dokonalá).

Zkus od fotonky odpojit aktivní vodič a měř na něm. Pokud napětí kolísá dál, bude problém v zesilovači (C, R, trimr...).
Přílohy
Tesla_522052_Meopta_OP16_schema.png
Tesla_522052_Meopta_OP16_schema.png
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
OK9MZV

#11 Příspěvek od OK9MZV »

zkusím pokračovat v měření ale je mi divné že ten stíněný vodič je připojený na - fotonky, stejně tak je připojený přes ni ke krytu promítačky, jestli to někdo historicky nepřehodil. z fotonky + je připojeno k nestíněnému žlutému vodiči
OK9MZV

#12 Příspěvek od OK9MZV »

Na fotonce by mělo být DC jelikož je za usměrnovačem, tzn cca 110-120V DC? M2řím na ní cca 30VDC
JirkaZ

#13 Příspěvek od JirkaZ »

Cože?

Jak "fotonka je za usměrňovačem"?

Nejsi ty zase další "elektronik", co neumí ani základní věci?

Ještě se tedy ustrnu: na fotonce (zejména zastíněné) je to, co nastavíš trimrem "předpětí fotonky", snížené o pokles vyvolaný zatížením vysokoimpedančního děliče měřákem.

Jo a elektronky mě taky minuly, přestože jsem možná násobně starší. To mi ale snad nebrání v normálním uvažování, ne?
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Jestli to nebude tím, že zrovna ta fotonka není ve schématu zakreslená, jen vstup pro ni.
V každém případě připojení a odpojení multimetru bude slyšet, protože fotonka je napájená přes hodně velký odpor. Připojením měřáku s vstupním odporem 10 MΩ klesne napětí nejméně o 10 %, to je dost na pořádný lupanec.
Svítí ti vůbec prosvětlovací žárovka a vidíš v té štěrbině před fotonkou, do které svítí, tu nasvícenou jemnou vodorovnou čárku? Má prosvětlovací žárovka vlákno ve správné výšce, t.j. proti rysce vyznačené v komoře?

Jinak o těchto projektorech ví dost, a má s nimi zkušenosti, uživatel Histes. A taky ví o archivu 16 mm filmů z ÚPF.Ω
ok1hga

#15 Příspěvek od ok1hga »

Hill píše:Jinak o těchto projektorech ví dost, a má s nimi zkušenosti, uživatel Histes.

. . . kdo to je ?
v seznamu uživatelů jsem ho nenašel.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“