Cajzla si nevšímej, on ani neví, že už někdy od roku 1993-4 se v táborským BRISKu (protože už to nebyl PAL) dělaly svíčky, který měly 16mm šestihran a na závitu nasazenej lisovanej těsnicí kroužek a bylo je možný namontovat jak do hlavy "šáde" s dosedací plochou kolmou k ose závitu, tak do hlavy "fáčka" s kuželovou dosedací plochou - prostě univerzální, navíc u nich nebyl vyžadovanej přesnej utahovací moment 15Nm jako u holejch kuželovek, ale doporučovalo se jejich našroubování pomocí trubkovýho klíče drženýho v ruce až na doraz a následný dotažení pákovým nebo jinak nastavitelným klíčem o úhel 30° neboli rozdíl 1 hodiny na hodinovým ciferníku. To co píše Cajzl o svíčkách N a G platilo pro značku PAL v roce 1988, když šel fanouš do výroby, ale v už v roce 1998 a pozdějších jsem naprosto běžně kupovával do šáde BRISKy NJ-7-CY, kde to J znamenalo delší závit, C bylo označení právě pro kuproniklovou střední elektrodu a Y vyvýšený jiskřiště. Proboha, jezdil jsem za svůj život asi 6 šádyn v nejrůznějších verzích motorů a u všech jsem si minimálně na základní údržbu šáhnul. Moje řidičská kariéra začala ještě se Š-110LS, samozřejmě načerno, ale jaký svíce do kterýho motoru patřily jsem ještě nezapomněl.kulikus píše:Ale no tak. A co trochu tolerance bez invektiv? Bo invektivy nedělaj odborníka odborníkem.
Jaký je rozdíl v různě drahých LPG systémech, vhodných pro Fabii?
Resp. odpovídá rozdíl v ceně rozdílu užitné hodnoty? Pokud auto mnoho nenajede, poslouží asi i levnější, že?
A k nájezdu a "vyplacení se" LPG sady - záleží na ročním nájezdu, protože LPG samozřejmě přináší vyšší údržbový náklady - musí se každoročně na revizi s instalací, nádrž vydrží jen 10 let, musí se měnit častějc volej, i ty svíce, takže chytrý hlavy už dávno dávno tomu vypočítaly, že tomu, kdo najezdí míň jak 10 000km ročně se vyplatí benzín. Kdo najede 10 až 15 000 ročně, tomu se určitě vyplatí LPG a teprve při nájezdu vyšším jak 20-25 000km ročně se vyplácí kupovat naftový auto. Přitom rozdíl v ceně LPG sady pro 3-válec je zanedbatelnej, to dělá jen asi 3-4 tisíce Kč mezi tou levnější a dražší, skutečnej rozdíl pak ale poznáš v komfortu nastavování a stabilitě funkce systému - ty dražší jsou prostě vychytanější.