S: Rotační enkodér do autorádia RNS 510 Columbus

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
otakarv
Kontaktovat uživatele:

S: Rotační enkodér do autorádia RNS 510 Columbus

#1 Příspěvek od otakarv »

Hezký den všem. Syn mi donesl desku plošného spoje z tohoto autorádia s tím že nelze plynule přidávat hlasitost. Na místě regulace je osazený enkodér (viz příloha) jehož typ však nikde nemohu dohledat. Je řešený pro povrchovou montáž, zespodu má označení v rámečku velké M a za tím číslice 24. Shora je na plechu další označení 16030JPN. Pomocí těchto označení jsem však nikde nic nenašel.
Obracím se zde na vás všechny o pomoc kde bych tento typ enkodéru sehnal. Předem všem děkuji za případnou pomoc.
Přílohy
1696874172685 – kopie.jpg
Enkodér
Enkodér
1696914094347 – kopie.jpg
Označení shora enkodéru.
Označení shora enkodéru.
1696874172743 – kopie.jpg
Označení vespod enkodéru.
Označení vespod enkodéru.
1696874172558 – kopie.jpg
Plošný spoj s enkodéry.
Plošný spoj s enkodéry.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Rozobrat, vycistit, namazat.

Inak to logo (M) je Matsushita (Panasonic).
Ivan_01

#3 Příspěvek od Ivan_01 »

opatrne odhneš tie 4 packy zospodu. Rozpolíš ho a na jednej strane uvidíš takú kovovú hviezdičku a na druhej kontakty. Vyčistíš staré mazivo liehom, mierne napružíš kontakty, ak máš, mierne mázneš vazelínku a zložíš. A to všetko preto, že ten enkodér ako náhradný diel nezoženieš, z vraku bude v rovnako zlom alebo ešte horšom stave. Nieje to nič ťažké, bežne sa to robí a životnosť takejto opravy je slušná.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od otakarv »

Děkuji za odpovědi. Už včera jsem i uvažoval o jeho rozebrání a vyčistění ale jsem se obával že tam jsou nějaké pružinky a ty se "rozstřelí" a budu v :obscene: .
Tak se do toho pustím a snad nic nepokazím. Ještě bych se chtěl zeptat čím to po vyčistění namazat, jakou vazelinou. Nedávno jsem koupil KONTAKT 60 ale si myslím že moc vhodný pro tyto účely nebude.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Kontakt 60 je dobry na vycistenie. Ale pozor, nesmie sa dostat na osku, lebo na nej rozpusti hustu vazelinu a bude sa to tocit uplne volne.

Inak problem sposobuje prave tato husta vazelina, ktora sa casom dostane na kontakty. Z nich ju treba odstranit.

Kontakt 60 necha trochu mastny povrch, ale ja to mazem este nejakou jemnou priesvitnou vazelinou. Nesmie byt silikonova.
Ivan_01

#6 Příspěvek od Ivan_01 »

sprej KONTAKT môžeš použiť na vyčistenie, ale s mierou aby si nevymyl mazivo na oske kódera, musí to mať ten taký tlmený, ťahavý pocit pri točení, neviem ako to popísať, jednoducho utri len kontaktné plochy. Ak nemáš vhodnú vazelínu, tak tam radšej nedávaj nič. Ja používam molyku a silikon + teflón.
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj, když to výše popsaným způsobem rozebereš, tak Ti z toho nic nerozkočí, ani nevystřelí - je tam jen kovová hvězdička, po který kloužou tři kontakty, který jsou zapuštěný v tom černým plastu. Střední se přes ramena hvězdičky propojuje se dvěma krajníma. Pořadí propojování určuje směr,kterým to má krokovat hlasitost. Pokud jeden z kontaktů má blbý dotyk, elektronika "neví, jak si to vyložit" a ovládání funkce (hlasitost, přepínání kanálů, a pod..) blbne. Hvězdičku vyčisti, kontakty trochu napruž a pak hvězdičku lehce namaž kontaktní vazelinou - dávám tam jakoukoliv, co mi padne pod ruku a všechny mnou opravený "cvrkátka" fungují dodnes.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Zatial som mal len jeden neopravitelny enkoder - z nejakeho smejdoveho autoradia (snad z Lidlu?). Plastova cast sa rozpadla na kusky. Ostatne funguju.
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“