Generálka čelovky
Moderátor: Moderátoři
Generálka čelovky
Nyní začínají odcházet dvě LEDky z polohy 3, proti ostatním svítí mnohem míň.
Nezkoumal jste prosím někdo jak u těhle čelovek maká ten flusanec na napájení LEDek zezadu na plošáku ke kterýmu jsou LEDky připájený?
Napájení je 3S malý Eneloop. Ledky jsou zapojený jedna, dvě paralelně a čtyři paralelně. Žádný proud vyrovnávací odpory tam nejsou, plošák přímo do flusance. Takže ve flusanci jsou tři zdroje proudu, pro jednu, dvě a čtyři LEDky?
Ptám se, protože pokud vytáhnu kteroukoliv LEDku a zapojím ji přes miliampérmetr, LEDka se nerozsvítí a nejdivnější je, že pokud je odpojená jedna LEDka, tak nesvítí ani jedna z ostatních.
Otázka je, když vyměním všechny LEDky za stejnej maloproudovej vysokosvítící typ, zda to bude s flusancem makat. A jestli to má cenu se s tím matlat, protože po poslední výměně je to celý zvodoodolněný silikonem, takže by bylo i něco kucháníčka.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Artaban001
Já vždy vycházím z toho, že opravit lze skoro všechno, ale pak samozřejmě nastupuje i otázka technického řešení a s tím souvisejících časových či finančních nákladů. Někdy tam fungují i mimoekonomická hlediska (oblíbenost, nenahraditelnost atd.).
Věcně k té čelovce: nepíšeš, jak je koncipovaná (myslím tím celkovou koncepci, ať už materiálovou nebo konstrukční, a samozřejmě kvalitu výroby).
Za mě: kdyby to byla hodnotná věc (ve smyslu výše napsaného), určitě bych se snažil, jinak asi ne (tzn. nikoliv za každou cenu).
Do PRCáckého "asfaltového fleku" fakt nevidíš a nejen časem se může stát cokoliv...
Vlastním už docela dlouho PRCáckou čelovku z Hutermannu a kromě dodaných 2x 18650 (to byla klasická PRC tragédie) je OK. Moc ji nepoužívám, ale slouží dobře. Má PWM regulaci jasu a jednu centrální LED, píšou Cree (a možná výjimečně ani nelžou), lze u ní posuvem krytu s čočkou měnit ohnisko, čili úzký či široký paprsek a stála pár stovek včetně nabíječe.
Důležité části jsou kovové.
Kupoval jsem ji s vědomím, že jde o PRC výrobek, ale "zaštítěný" léta fungující tuzemskou firmou, která si na nic nehraje. Kromě aku zmíněných výše mě to nezklamalo.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- Artaban001
Celeron píše:Jirko, vidím tam nějakej informační nesoulad, ten Hutermann z odkazu není na 18650 a 4 x tužku.
Asi se na tu starou vybodnu a kouknu někde po nový jednočipovce s ostřením.
Já jsem nikde nepsal, že by Hutermann byl na 4 tužky...
Celý příspěvek byl pouze informativní a měl (případně!) vyvolat reakci obsaženou ve Tvé druhé větě
Osobně 18650 miluju, protože jsou to za léta asi nejdotaženější aku, velmi snadno a příjemně se používají a třeba z vyřazených NTB packů je jich stálý přísun (obvykle v dobře použitelném stavu).
kdo ne - hledá důvod.
JirkaZ píše:Osobně 18650 miluju, protože jsou to za léta asi nejdotaženější aku, velmi snadno a příjemně se používají a třeba z vyřazených NTB packů je jich stálý přísun (obvykle v dobře použitelném stavu).
Na malý odběry jsou 18650 z NTB dobrý ale od tý doby, co mi dorazila Y1035+ tak z nich zas tak moc nejásám. Mám tady zrovna 6 let starej blok z AT-compu, kde jsou paralelní dvojce. Víš, kolik ty dvojce mají vnitřní odpor? 70-95 mΩ. A to všechny tři patra. Takže 6 let stará 18650 má jedna 0,14-0,2 Ω. Dost nepoužitelný. Až je rozdělím od sebe, tak je změřím jednotlivě.
Když si vemu rok starou 2Ah vrtačkovou Parksajdu, co má povolených 20A odběru, tak jsem naměřil 14-16 mΩ a 2,5Ah Parksajdy mají kolem 20 mΩ. To už použitelný je.
Já preferuju malé proudy a tam vyhoví skoro všechny.
Když potřebuju větší, koupím nový značkový 18650 s definovanou možností vysokého odběru a to nikoliv od PRCáka.
Když potřebuju ještě větší, tak paralelizuju (to se dá do nekonečna), nebo volím LiPol, či LiFePO4.
Prostě není co řešit (alespoň v tomto případě a díky za to).
kdo ne - hledá důvod.
Já preferuju Liion velký proudy na pohony, aspoň 20 lépe 30A/článek. V Life v kapcitách řádově ampérhodiny toho moc na výběr není a v Lipol bych chtěl vidět něco dostupnýho s vybíjením 45-90C, co nepochází od PRCáka, vše z jedný fabriky. Navíc po dvou letech používání je jejich vnitřní odpor na popelnici. Jedinný co je k použití je Dualsky a GensAce a to jen protože jsou vybíraný a tříděný. Ostatní je šmejd, kterej se nafoukne už jen skladováním ve Storage režimu.
Pak si kup elektroauto...
dva (možná 3?) roky mám 3 LiPol akupacky přesně dle foto v příloze (výrobcem by měl být GensAce). Ne, netahám z nich čínské sliby, jen cca 20 (možná max. 30) A. Používám v éru jen v normální sezóně (tedy když je teplo atd.), nabíjím pomocí iCharger 106b+, pochopitelně s balancováním (nabíjecí proud tuším 3A?).
Ty aku jsou naprosto stejné jako při koupi...
Výběrem "nějak" vyrobených aku určitě nezajistíš jejich pozdější nenafukování. V tomto případě prostě jde o slušnou kvalitu už v návrhu a během výroby. Jak vznikla, to ví jen PRCák...
Osobně tipuju na něčí dlouhej bič a malej dvorek, ale třeba je to nějak jinak...
kdo ne - hledá důvod.