Data na diskete.
Moderátor: Moderátoři
Buď si půjč, nebo kup USB disketovku. Jinak, než tím že to zkusíš, to nepoznáš.
Já jen považoval za nutné upozornit, že hodně starých disket přečíst lze. Tudíž varianta je rovnou vyhodit dle mě špatná.
kutilmil píše:Ja ked dam tu disketu citat tak pise ze disk neni naformatovany. Teraz nevim ci je zla mechanika alebo disketa...
Zkusit vyčistit mechaniku a pokud to nepomůže zkusit další mechaniky. Pokud disketa nepůjde přečíst ani při vyzkoušení v několika mechanikách pak bude zřejmě záznam na té disketě už nepoužitelný.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Blbosť. To si pletieš s USB fleškou, tam sa zmení obsah a ani o tom nevieš, veselo kopíruješ poškodené súbory a fotky. Na disketách sú dáta uložené v sektoroch (1 sektor je 512 bajtov), a každý sektor má hardvérový (alebo RAW, neviem ako to nazvať) kontrolný súčet (CRC). Ak sa načíta sektor nesprávne, hneď to napíše chybu.Valdano píše:... u disket uložených delší dobu, že některé bajty v tom či onom souboru měly jinou hodnotu než měly v době zápisu.
Ale za to vadná pamäť v počítači robí to čo popisuješ. Niekde sa dačo zmení v kopírovanom súbore a akože nič. Alebo napálené programy na CD nejdú spustiť. Ja som takto prišiel na to že sa mi na notebooku pokazila pamäť. Všetko fungovalo, ale pri prekopírovaní veľkého archívu mi to pri jeho teste hlásilo CRC chybu v zopár súboroch. Pri druhom prekopírovaní zrazu všetko v poriadku. Tak som ešte čo to kopíroval a testoval, až som zistil že to naozaj hnevá. Test pamäte preukázal vadný jeden modul, robil nejaké chyby. Keby som nerobil s archívmi, tak by som na to ani neprišiel, a veselo poškodzoval napríklad filmy ako by som ich kopíroval. Lenže od určitého času všetko čo dávam na flešku zásadne pakujem do archívu, hoci aj bez kompresie (jpg sa už moc nedajú stlačiť a iba to spomaľuje).
Tiež existujú DOSovské vírusy, ktoré menia obsahy súborov.
Disketu by som dal prečítať niekomu kto ešte používa disketovú mechaniku a diskety, a teda zaručene vie že jeho mechanika funguje.
Jako v případě náhradních baterií v klasických mob. telefonech - "Životnost baterie 6 měs. ode dne prodeje" (psávalo se povinně na paragony). Ale ono tohle chování bylo častější, i v servisním manuálu k jednotce Teac FD-55 jsem jednou četl něco jako: "produkt lajf - tři járy". Houby s voctem, Japončíci, řekl jsem si tehdy. No a příklady dnešního kurvítkářství ani nemá cenu zmiňovat.PotPalo píše:Tých 5 rokov je k smiechu. Je to o nekvalite a alibizme za šmejdy. Nevydrží to, tak to vyhlásime za všeobecnú vlastnosť a sme z obliga.
Skladuju dodnes diskety s mým prvním "dospělým obsahem" (data pro elektro CAD Sanops, předchůdce LSD2000) od roku 1990!
Vidím to stejně.houmr píše:V práci pracuji s 3,5 disketami stále často a moje zkušenosti jsou:
- čím starší disketa, tím spolehlivější
.
.
.
- vadná disketová mechanika se samozřejmě také někdy objeví
A dnes se typicky u navigací k výrazu "doživotní aktualizace" dodává, že to souvisí s deklarovanou životností výrobku a nejde tedy o možnost aktualizací po dobu žití kupujícího (jak je většinou chápano).konosuke píše:Tak například, 5.25" (DD) diskety Polaroid se pyšnily sloganem "lifetime warranty"...
Ještě bych měl připomenout, že USB mechanika má charakter zařízení Mass storage a programově k ní nelze přistupovat stejně, jako k mechanice s kšandou v běžném (dnes už starším) PC. 720ku mi nenačetla ani jedna. A v různých nestandardnostech, jako "ochrana proti kopírování", atypický obsah "v rezervovaných oblastech", se téžžž nechytá, ani při pouhém čtení.
Ešte ma napadlo, či je oná disketa vôbec pre PC. Pokiaľ bola nahratá na Didaktiku Kompakt (720kB), tak to PC neprečíta, lebo tam je iný systém súborov.
Metoda zápisu byla NRZ1, to znamená, že 0 a 1 lítaly po hysterezní křivce domén na pásce od jednoho vrcholu k druhýmu. Takže nejtvrdší magnetickej záznam, jakej se dá asi udělat. No a stejně, když jsem jel pro nějaký testy do pražskýho Elorgu, tak se v krtkovi v těch ruskej Mytiščínskejch vagónech zápis na pásce nabořil. Podruhý jsem dostal řidiče a jeli jsme autem a dovezli čitelný.
Když nevíš, čím to počťáci povezou, tak bych neriskoval.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Tramvaj taky měla místečka, kde pohyb s disketou nebyl bezpečný. Ono když někde tečou stovky A, tak to magnetické pole už si cestu najde....Celeron píše:No a stejně, když jsem jel pro nějaký testy do pražskýho Elorgu, tak se v krtkovi v těch ruskej Mytiščínskejch vagónech zápis na pásce nabořil. Podruhý jsem dostal řidiče a jeli jsme autem a dovezli čitelný.