Stará nádražácká lampa
Moderátor: Moderátoři
Stará nádražácká lampa
Není tu nějaký pamětník, co by o to něco věděl?
A kutilmile - nelituju tě
Možná to někdo provozoval bez cylindru a proto to bylo tak moc zanešené sazemi. Krček na cylindr má průměr 24.7mm, takže tam patří něco miniaturního.
Co se týče skel, tak dvě červená a dvě čirá. Podle mne existovalo několik verzí toho zasklení, možná že se dodávalo v barvách podle potřeby. Protože jsem měl i plně červenou. Sbíral jsem s ní v noci žížaly..
K té hranaté petrolejce uvnitř - ani na jedné žádný (ani malý) cylindr nebyl. Bylo to pouze jako kahan s posuvným knotem. Nádržka tam drží pevně zasunutá, má zespodu jakési výsuvné kolejničky po kterých jí lze vytáhnout, vyčistit nebo dolít. To už bylo napsáno výše.
Používal jsem tam petrolej na svícení, svítilo to dobře. Nicméně na dráze prý snad do toho lili jakýsi lampový olej, nějakou drážní směs. Možná to někdo pamatuje.
EKKAR mj píše: ..táta měl tuhle vkládací petrolejku v garáži jako "nouzovou lampu" místo svíček, když padla elektrika..
Myslím, že ta s tím sklem byla jiná. To byla vložka z jinýho typu drážní lampy, nebo ze starýho výhybkovýho návěstidla. Občas se to objeví někde na bazoši a jinde. VD Věšín toho dělali mraky a lidi to sbírají..
- vasekpetr1
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!