Prepínač digitálneho signálu.
Moderátor: Moderátoři
Prepínač digitálneho signálu.
- nostalcomp
Ale nejvíc by mě zajímalo, jak došel k tomu číslu 13 signálů. Jedna segmentovka potřebuje 7, resp. 8 signálů (pokud počítáme i des. tečku).
Dvě segmentovky vyžadují 14, resp. 16 signálů. Leda, že by se jednalo o 1,5 místný displej s úvodní znakovkou +-1. a 7-segmentovkou. To by pak bylo těch 5+8=13 signálů. V tom případě je nutné použít ty třístavové oddělovače 2 krát 2 = 4. Ta třináctka je ale hodně nešťastný číslo. Asi bych se snažil to srazit na 12 (neřídit koncovou des. tečku). Pak se namísto druhých svou oddělovačů dá použít jeden 74244 (74240 inv.),
který defacto obsahuje dva nezávislé 4-bitové odělovače. Čili celkem 3 integráče. A nebo 4x 74157 dle vkusu každého soudruha... Ono taky záleží na úrovních. Kutil jaksi opomněl sdělit, jestli jsou ty signály TTL, či CMOS.
A vůbec nejlepší, nejjednodušší a nejlevnější řešení? Vykašlat se na přepínání signálů a použít ty displeje dva!
- nostalcomp
V předchozím příspěvku jsem se seknul v počtu potřebných 74157 na přepínání 12 bitů. Pochopitelně stačí jen 3 pouzdra a ne 4. Mě v hlavě asi pořád strašil ten 13. bit
Přepínání pomocí oddělovačů mi přišlo snazší i z důvodu jednoduššího návrhu plošného spoje. To platí pro ty pinově optimalizované řady 7454x.
Ale já to beru z pohledu starých časů: ručního návrhu spoje, ručního kreslení lihovkou a ručního leptání v Chloridu železitém
A když už tam musejí být ty latche, tak než použít latch s přepínáním dat na vstupu, je lepší použít dva paralelně spojené (vyjma /OE) latche s třístavovými výstupy. Bude se to chovat jako latch s přepínáním vstupů pomocí těch oddělovačů a ušetří se jeden integráč na znakovku. Takové 8-bitové 3-stavové latche jsou taky běžně dostupné (74573/574, nebo inv. 74580)