Oprava Osciloskopu Tektornix 2465

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ondraN

Oprava Osciloskopu Tektornix 2465

#1 Příspěvek od ondraN »

Dostal se ke mě tenhle krásný osciloskop. Je to takový hybryd, analogový s readoutem. 4kanály do 350MHz, dva s úplným vstupním atenuatorem, dva jen s jednoduchým. Mám k němu i dvě aktivní sondy do 900MHz P6201.
Jediná chybyčka je, že nefunguje. Byl léta skladován v garáži, pak zapnut. Podle popisu začal poblikávat a pak v něm nějak divně praskalo a začal smrdět spáleninou. Pak ho naštěstí vypnuli a já ho koupil.
Jsem na začátku asi dlouhé cesty, naštěstí je k němu servisní manuál. Včera jsem ho otevřel a vyčistil VN část od nánosů prachu a usazeného zvlhlého prachového sajrajtu. Při čištění jsem nenarazil na žádnou viditelně ohořelou součástku nebo část PCB.
Potom jsem vyndal zdroj a našel v něm, v části vstupního filtru vyhřezlé svitkové kondenzátory. To byly asi ty praskavé zvuky :evil: Zajímavé, že byly zalité v plastu. Večer sem dám fotku. Pak tam byl ještě jeden nafouklý elektrolyt.
Povzbudivé je, že všechny tavné pojistky jsou OK a žádné výkonové tranzistory nevypadají proražené (zatím jen orientačně prozváněčkou).
Se zdrojem asi strávím nějaký čas, uvidím jak jsou na tom kondy.
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

Jo, to byly časy, výrobce veřejně bezplatně poskytoval servisní manuál se všemi informacemi, hlavně se schématy...

Jeden krásný aforismus:

za bolševika bylo líp. Jen jsme byli na špatné straně těch drátů.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
alles

#3 Příspěvek od alles »

Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Teky se mě dostaly na stůl 3x za život. Ve dvou byl bouchlej VN násobič. Tenkrát nesehnatelnej, jsem ho dělal novej do plastový krabičky slepený z ABS. Byl poskládanej z VN keramik 1N5/3KV z Tesly HK a diod KYX28/15 a potom vycpaný Lukoprénem T. O jednom z těch Teků vím, chodí dodnes.
Oba Teky byly servisní přístroje, co se tahaly autem, takže nejspíš opocení. Ta garáž hlavně v zimě by mohla být stejný problém.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ondraN

#5 Příspěvek od ondraN »

Tady jsou ty kondy. ty dva ještě vcelku jsou pěkně nafouklé a plast popraskaný. Je zajímavé, že jako první šly tyhle. Vlhkost by jim neměla vadit, jsou zalité v pryskyřici. Jedině že by se chovaly podobně jako proslulé hovňáky a byla to degradace časem a pak se vlhkost mohla dostat dovnitř praslinami.
Přílohy
IMG_4298.JPG
IMG_4298.JPG
JirkaZ

#6 Příspěvek od JirkaZ »

No, ony PME271 mají metalizované papírové dielektrikum stejně jako hovňáky, což bych dnes nepovažoval za etalon kvality a spolehlivosti (jakkoliv mám papír jinak rád, tedy kromě byrokratických verzí)...

A ten elyt (pokud to je elyt) už taky po více než 30 letech má nárok, zvlášť jestli byl třeba impulsně namáhaný, v horku a pak zase před zapnutím dlouho ležel.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Nojo, nejsou to kondíky Sprague, co jsou třeba v HP. Ty makaj ve Voageru dodneška.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hejnicek

#8 Příspěvek od Hejnicek »

Podle vzhledu (ne vyrobce) tech hranatych jsem zazil nekolik rozkocenych za provozu.
Sileny smrad...
ondraN

#9 Příspěvek od ondraN »

Jo, ten smrad je děsnej. I po čase smrdí celý vnitřek.
HF_Tech

#10 Příspěvek od HF_Tech »

Ty kondy byly značkové. Ten samý typ mi bouchnul i v generátoru HP za půl miliónu. Holt nikdo nepočítal, že to bude sloužit 30let.
Stačí ho nahradit červeným WIMA X1/Y1 305VAC a jede se dál.
U toho tektronixu budou asi ko elektrolyty ve zdroji. Je potřeba voltmetrem a osciloskopem podle manuálu zkontrolovat napětí co lezou ze zdroje a pak se rozhodnout co dál. Zákeřné jsou malé elyty - těm se zvětší svodový proud.
HF_Tech

#11 Příspěvek od HF_Tech »

JirkaZ píše:Jo, to byly časy, výrobce veřejně bezplatně poskytoval servisní manuál se všemi informacemi, hlavně se schématy...

Jeden krásný aforismus:

za bolševika bylo líp. Jen jsme byli na špatné straně těch drátů.

Zadarmo to nebylo. Tektronix servisní manuál byl za celkem rozumný příplatek k přístroji.
Docela sranda byla, že Tektronix měl ve schématech úmyslně namalované chyby, které při servisu nevadily, ale dokázaly potrápit při pokusu o zkopírování.
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

Celeron píše:Nojo, nejsou to kondíky Sprague, co jsou třeba v HP. Ty makaj ve Voageru dodneška.
Tak on i Sprague dělal běžné spotřební kondíky, co uhnívaly v TV a rádiích.
ondraN

#13 Příspěvek od ondraN »

Tak zdroj funguje, všechny napětí OK, zvlnění minimální. Analogová část nějak žije. Po zapnutí to spadne do nějakého chybového stavu a musím to tlačítkem A/B Trig přeskočit. Číslo chyby neznám, na fotce je vidět proč. Dále nefunguje synchronizace a Readout je rozsypaný čaj. Osy readoutu jsou takové podivné, ale dá se s nimi hýbat. Zdá se, že teď začne pravá legrace :twisted:
Přílohy
IMG_4303.JPG
IMG_4303.JPG
IMG_4303-001.JPG
IMG_4303-001.JPG
HF_Tech

#14 Příspěvek od HF_Tech »

Nějaký uličník ti přepnul jazyk na japonštinu :)
Podivej se na desku readoutu s čípem pro generování znaků. U většíno brášky byla tato závada způsobena špatnými blokovacími tantaly v napájení logiky.
ondraN

#15 Příspěvek od ondraN »

Díky za info, přesně to jsem měl v plánu. Nejdřív kondíky a pak se uvidí dál.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“