Lustr s nepropojenými dráty, je to možné?

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Yarda1

Lustr s nepropojenými dráty, je to možné?

#1 Příspěvek od Yarda1 »

Na jiné poradně byl dotaz jak propojit dráty v lustru se třemi žárovkami:
https://kutilska.poradna.net/questions/ ... nymi-draty
Je možné takový nedodělaný lustr v normálním obchodě koupit? Já jsem měl za to, že výrobce než to pustí na trh dělá zkoušku funkce a snad i nějakou revizi.
Ale podle odpovědí pod dotazem se možná mýlím.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Kto by to v Cine skusal? Tam to akurat nejake deti zlozia a zjavne ani nezapajaju.

Skusa to prvykrat az zakaznik.
p32

#3 Příspěvek od p32 »

Je to možné. Když si s tím někdo neví rady, tak ať si zavolá elektrikáře. Než nahodile propojené z výroby, tak raději pracněji ověřené připojení na fázi.
tomasjedno

#4 Příspěvek od tomasjedno »

Někteří výrobci outsourcovali výstupní kontrolu k zákazníkům.

Už někdy před 13 lety se mi podařilo koupit nový vestavný el. sporák Electrolux, u kterého v kabelu propojujícím varnou desku s ovládacím panelem byl na konektoru jeden pin osazen do jiné, jinak správně neobsazené pozice. Takže to nikdy fungovat nemohlo, nikdo to ve fabrice nevyzkoušel.
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Microsoft tak jede už od začátku :-)
jirkati

#6 Příspěvek od jirkati »

Taky jsem na svítidlo se třemi žárovkami s nepropojenými vodiči narazil. V "návodu" ale bylo popsané zapojení s dvojitým vypínačem na 1 a na dvě žárovky. Takže při obou vypínačích svítily všechny tři. Žárovky byly v řadě, cca půl metru od sebe. Zapojoval jsem prostřední jako samostatnou.
Yarda1

#7 Příspěvek od Yarda1 »

jirkati píše:...Zapojoval jsem prostřední jako samostatnou.
Já mám podobně zapojený lustr v kuchyni - když jsem vstával ještě za tmy, tak jsem si rozsvítil jen tu prostřední žárovku, aby mě po probuzení plný svit neoslňoval. Ale bylo to z obchodu zapojené že svítily všechny tři žárovky a musel jsem to předělat.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Je to různý, liší se to výrobce od výrobce. Jsou svítidla, kde je větší počet žárovek trvale spojenej do paralelu na 1 společnej vývod proi jednoduchej vypínač a jsou svítidla, kde je vývod rozdělenej na dvě i vícero skupin, který se až při instalaci na místo propojej s příslušným ovládáním. Viděl jsem i dva vzhledově naprosto identický lustry, který ale měly každej jinej počet možnejch samostatně svítících zdrojů.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
DukeNuke

#9 Příspěvek od DukeNuke »

Zapojení lustru, ať už je jakýkoli, může provést pouze osoba poučená a výše (nařízení vlády 194/2022). A ty si s vodiči a jejich správným zapojením poradí.
Barevnost drátů už je zrušena dávno (2013? - odhad), s výjimkou zelenožlutého.
Takže tazatel chce dělat něco, na co nemá oprávnění, tedy něco podobného, jako řídit auto bez řidičáku.
V tomto případě jediná správná odpověď je - nechat tu práci udělat osobu s elektrotechnickou kvalifikací.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“