Přimotop_řízení
Moderátor: Moderátoři
Přimotop_řízení
nemá někdo prosím schéma regulace + plošný spoj, do přímotopu Ecoflex 1500W ? Za léta používání se plošný spoj teplem vyhřál. Než se pustím do překleslení. Za léta používání se plošný spoj teplem vyhřál.
Pokud je termostat zcela mrtvej, tak bývá divná D1 1N4007 pod velkým odporem R8 15k. Opravdu divná, ohmetrem se jeví dobře, ale něco s ní vyhřátím je. Při správným napájení musí být proti nástrku F4 na noze Unap švábu UAA2016 -9,2V. Pokud bylo nějaký letní přepětí, tak bývá bouchlá zelená tlumivka B3, měla by mít kolem 12Ω. Při přepětí taky odchází tlumivka B1 a B2 v přívodu od termistoru, obě mají kolem 68Ω.
Pokud by byly bouchlý, tak si musíš k těm odporům v katalogu dohledat indukčnosti. Já je kdysi koupil do foroty a hodnoty už nemám. V nouzi tam můžeš dát jen odpory.
Že je dobrá UAA2016 zjistíš, že na noze Uref musí být 5,8V proti F4. Ten šváb je sehnatelnej na rozdíl od nových verzí termostatu s PICem.
Že je dobrej obvod termistoru na kabelu a trimru teploty a termistoru kompenzace na plošáku zjistíš na noze Ureg. Při pokojový teplotě by mělo být při jedný straně trimru cca 3,6V a na druhý 2,48V oboje proti F4.
Elyt nebyl nikdy žádnej špatnej. Vyjímečně bývá vadný termistor na kabelu, při pokojovce by měl mít cca 119K.
Jednou jsem zažil vadnou indikační ledku. A protože přes ní jde proud na řízení triaku, tak triak nespínal. Pokud se vyjímečně prorazí bifilár topný tyče, tak to odpráskne triak. Trimry teploty Ecoflexů co byly nainstalovaný na velkých WC mívají sežranou dráhu v trimru 100K.
Taky se koukni na synchronizaci řízení triaku v nule, R9 a C5.
Jiný závady jsem asi neměl. Pokud budeš mít nějakou desku zcela na šrot, tak možná 1-2 lepší najdu ale nevím, jestli budou funkční a bude na nich všecko.
Jo a dávej fest bacha, vše je galvanicky spojený se sítí, dej si místo tělesa 25-40W žárovku a napájej to přes oddělovací trafo!!!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Na tu žárovku jsem dal tip kvůli oddělovacímu trafu, málo kdo má tak výkonný aby se to dalo zkoušet s 500W tělesem (nejmenší, co se dělá) jako to zkouším já.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!