Prepínač digitálneho signálu.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
nostalcomp

#16 Příspěvek od nostalcomp »

Ježiš, že já jsem sem včera lez. Já se mohl krásně rozčilovat u nějakého zpravodajství... :) Nějak mě nenapadá životní situace, kde by se tahle šílenost mohla uplatnit. Takže znovu: použij 2 nezávislé displeje. Každý MCU ať má svůj. Předpokládám, že MCU jsou naprogramovány tak, aby obsluhovaly 6-místný displej v multiplexu. Pak není důvod tam cpát ty záchytné registry. Čili, budeme-li předpokládat, že MCU má tahat přímo za katody segmentů, pak stačí jen nějaký spínač anod. To se dá řešit diskrétními PNP tranzistory, ale já bych použil "PNP" tranzistorové pole TBD62783, které obsahuje 8 spínačů. A když se použije 6-místná LED znakovka se vzájemně propojenými katodami jednotlivých segmentů, tak na dva nezávislé displeje pro ty dva MCU postačí 4 (slovy čtyři) aktivní součástky + 14-16 odporů.

Druhou možností je státi se kabrňákem a ty MCU přeprogramovat a připojit k nim inteligentní LCD displeje s řadičem. Zase každý ať má svůj. Na to je těch 13 pinů ažaž (stačí jich 6).

A nebo použít 6x 74595 či spíše výkonový TPIC6x595 a 6x znakovku (pro jeden MCU). Pak stačí na komunikaci jen 3 piny pro každý MCU. Možností je "nekonečně" mnoho. A naprogramovat stopky je snad základ...
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#17 Příspěvek od kutilmil »

Ako môžem použiť dva displeje keď ich nemám? Ja si vážim tvoje rady, ale ty mi radíš takým typom "vyšplhaj sa po tyči", ale zabudol si že keď mám 150kilo tak to nezvládnem. Ako môžem požiť dva displeje keď ich nemám? Práve preto že ich nemám potrebujem na jednom displeji striedavo zobrazovať dva namerané časy.

PS: ty záchytné registre tam sú aby sa zvýšila svietivosť. V multiplexu totiž displej svieti len 1/6 času a keď sa na to oprie slnko je to nanič.... Preto statický svit.
ec1045
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od ec1045 »

No ještě mně napadlo někde schrastit přepínač tiskárny s LPT (CENTRONICS) rozhraním. Ty umožňovali přepínat dva až čtyři počítače k jedné tiskárně. Uvnitř je mechanický přepínač. Pokud jde o polovodičové řešení tak v jednom IO to půjde jen pomocí nějakého programovatelného IO (hradlové pole, CPLD, …) v klasice typu 74xx či 4xxx to bude vícero IO a o tom tu už byla řeč.
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna. Jsem dysgrafik a dyslektik.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#19 Příspěvek od kutilmil »

To už je moc archaické riešenie. A ešte k tomu niekde na stožiar loziť prepínať otočný prepínač......
golemson

#20 Příspěvek od golemson »

A co použít relé? 8 kontaktů najdeš těžko, ale 2x po 4 ano.
Valdano

#21 Příspěvek od Valdano »

kutilmil píše:potrebujem prepínať 2 x 13 vstupov, ale to by sa už nejak doladilo.

Zdroj: Vývojová deska ESP-12F s 16 relé tj. možnost ovládat přes Wifi až 16 přepínacích kontaktů.
Tato vývojová deska je vybavena WiFi modulem ESP-12F s velkou 4MB flash pamětí. Deska obsahuje 16 relé. Relé jsou řízena kaskádou dvou 74HC595 a pro sepnutí a rozepnutí relé je potřeba ovládat tyto posuvné registry.

Pokud není Wifi potřeba pak třeba 16-ti kanálový relé modul a k řízení použít třeba Arduino NANO.

Na desce by stačilo využít 13 relé. 1 x 13 NC kontaktů pro vstupy z od jednoho zařízení a 1 x 13 NO kontaktů pro vstupy od druhého zařízení a 1 x 13 COM kontaktů pro výstupy na displej.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#22 Příspěvek od kutilmil »

No pozeral som sa na to, ale zdalo sa mi to byť dosť veľa mechaniky...... Ale uznávam že funkčné by to bolo
golemson

#23 Příspěvek od golemson »

Ještě mě napadá izostat, jen nevím, jestli se to ještě vyrábí.
Ruprecht

#24 Příspěvek od Ruprecht »

1. Procesory běží paralelně, nebo se změří jedním nějaký čas a pak druhým nějaký jiný čas a jen se mají zobrazovat na jednom společném displeji?
2. Pokud neběží paralelně, jdou přepínané signály rovnou z noh procesorů? Nejdou přes další elektroniku?
3. Pokud jdou z noh procesorů, drží procesory nohy jako vstupy po dobu resetu? Nevíme, co je to za procesory.
Pokud neběží paralelně, přepínané signály jdou přímo z noh a nohy jsou na vysoké impedanci při resetu pak bych natvrdo spojil potřebné nohy a jeden MCU držel spolehlivě v resetu, když neměří a nezobrazuje.
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#25 Příspěvek od kutilmil »

1.) sú to dva procesory. Každý si meria svoj čas. Na každom sa dá meranie aj zastavenie merania ovládať samostatne. Majú spoločný x-tal. To preto aby oba časy na chlp sedeli.
2.) Nohy procesoru sú zapojené do báze "posilňovacích" tranzistorov pripojených na katódy LED.
3.) No teraz neviem logiku, ale typujem že počas resetu sú v opačnej polarite. typujem pri svite H pri zhasnutí L
Naposledy upravil(a) kutilmil dne 20 říj 2023, 13:38, celkem upraveno 1 x.
danhard

#26 Příspěvek od danhard »

Dva procesory a takové komplikace tam dává jenom hloupý člověk.

LCD má nějaké katody ?
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#27 Příspěvek od kutilmil »

Pardón.

LCD som už opravil na LED. No dal by som jeden procesor ale neviem ho naprogramovať.
danhard

#28 Příspěvek od danhard »

Tak s tím bych asi začal, používej takové procesory, které umíš použít.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#29 Příspěvek od kutilmil »

žiadny procesor neviem naprogramovat
danhard

#30 Příspěvek od danhard »

Tak to je smutný.

V tom případě si tam dej třeba 4x 74HCT157 :D
Odpovědět

Zpět na „Poradna“