Elektrostatika a uzemnění.
Moderátor: Moderátoři
Elektrostatika a uzemnění.
Dříve jsem neřešil problém vlivu elektrostatiky na spotřebiče. Vždy vše bylo v pohodě. Jenže jsem v poslední době zaznamenal problém. Vše Ok a najednou KO panel nebo nějaký obvod. Jasný, jde se něco opravit, tak to musí ze zásuvky a tím se přeruší ochranné zemnění a tím je zařízení bez kostry, jenže pokud člověk se může nechtíc nabít, dotknout zařízení a je vymalováno, resp. odprásknuto. Je tam slaboelektronika a hlavně ta citlivá.
Tak mě napadlo. co to pojistit? Spojit se zemněním v zásuvce, pokud není jiná možnost, jak to odvést.
Tak rukavičky mám, ale ty také chce s něčím spojit, aby ta případná energie z těla šla pryč.
Měl jsem tedy představu to spojit tím kolíkem na zásuvce. Tak v zapojení elektroinstalace kde je L,N,Pe. To je myslím v pohodě. Otázka je, když by byla L, PEN? Tak jestli by to také mohlo být? Jen otázka je jestli by se i něco opačně nezavleklo?
Jak to děláte vy?
Děkuji...
Odkoukal jsem to u opravářů z kanclstrojů. A gumu nijak neuzemňuji.
Jestli se v tom hrabeš na stole, pak je potřeba vyrovnat potenciály dřív, než k přeskoku dojde. To zajistíš nejlépe vodivou gumovou podložkou připojenou třeba na radiátor topení, vodovod (pokud není v plastu), a třeba i na ten kolík v zásuvce, stačí spojení přes odpor v řádu stovek kΩ, dále antistatickým náramkem spojeným s tou podložkou, taky stačí přes odpor stejné velikosti. A pochopitelně pájedlem, jehož hrot je spojený s tou podložkou, opět stačí přes odpor. Podobná opatření platí i pro měřicí techniku. Při měření propojit napřed kostru měřidla s kostrou zařízení...
Ale ty přístroje by měly být konstruované tak, aby při běžném používání nějaký statický náboj neškodil, takže mi z toho vychází zase ty nevodivé podrážky, bavlněné džíny, lakovaná nebo koženková židle a nárůst napětí, když se ten náboj musí vejít do menší kapacity proti zemi, kterou jsi snížil tím, že jsi zvedl zadel ze židle.
Tomu se dá odpomoci pravidelným čištěním některým z přípravků s antistatickými účinky, dobře se osvědčuje na plasty Cockpit spray nebo aviváž na prádlo, či přímo antistatický sprej. Samozřejmě ty se nesmí dostat do zařízení s MOS obvody, protože pro tak malé proudy,s nimiž ta zařízení pracují, může svod v antistatiku představovat zkrat.
Takže by nevadilo, že tedy, přes ten rezistor v řádově kΩ.
Udělal bych to - vodičem propoj spotřebič rezistor a na kolík. tedy jedno jestli bude i Pen zapojení v zásuvce. Pak sám, se také připojím k té zásuvce nebo klidně ke spotřebiči, když bude už ukostřen.
Ostatně na stole také trochu souvisí ta má otázka s tím spojením na kolík, kde je Pen a není Pe,N.
Jo, ještě se stále an chází instalace, kde je Pen a ne zvlášť Pe,N.
A kutilmile - nelituju tě
Ještě jsem se nesetkal s pračkou, myčkou či mikrovlnkou, kde by odešla samotná elektronika na statický výboj (teda nepočítám zásah blesku v bezprostřední blízkosti nebo do venkovního vedení, to je trochu moc statiky).
Vždy byla příčina jinde: buď vyhřátý faston vedoucí velký proud, nebo porucha některé součástky kolem elektroniky, která s sebou někdy v té elektronice vzala víc najednou, ale ne vždy, případně vlhká deska s elektronikou (například automatky pračky ve vlhkých prostorech), na níž došlo k přeskoku síťového napětí. A usnadní to přepěťové špičky v síti, které zejména v sítích TN-C vznikají na špatných spojích vodiče PEN při odpojení induktivní zátěže, například motoru kompresoru v lednici.
Případně, jak píše EKKAR, špatně vodivá nula (přerušený nulák) na přípojce z distribuční sítě, kdy různě zatížené fáze můžou ve fázi, na kterou je spotřebič připojený, způsobit dlouhodobé přepětí, protože nula "nesedí na zemi". Distribuční síť je totiž vždy TN-C, nepoužívá samostatný ochranný vodič, ale PEN, tento vodič je průběžně přizemněn. Horší je to u přípojek, které do určité délky nebyla povinnost přizemnit, protože "v neměřené části byl přece přizemněný dobře".
Než začneš řešit nesmyslné ochrany před statikou, zavolej revizního technika s příslušným vybavením a nech si doma zkontrolovat síť. Nejspíš najde někde podpálené svorky na nuláku a na jeho konci "proti zemi plavající" napětí.
Tak mě napadlo, právě, že když je vidlička ze zásuvky, tak nějak to dál zemnit a třeba i sebe. Tak bych udělal propoj mezi spotřebič a kolík na zásuvce, když už by nebylo kam jinam jinde zemnit. Když mám už rukavice na odvod, tak by bylo dobré i je někam připojit. A nejblíž je většinou ta zásuvka. Jenže všude není jen rozdělené Pe s N, ale kolikrát to PEN.
Jinak nevím u někoho třeba k někomu zvát technika, aby to u lidí kontroloval??? U mě to je už provedené. Mi se jedná, že třeba u někoho se to rozdělá, tak potřebuji mít nějaké řešení, když to není možné ke mně, ale jinde.
Jestli máš naprostou jistotu, že ti neplave nula v zásuvkách (to jako, že ti při zapnutí žravého spotřebiče v jedné fázi nestoupne napětí v jiné fázi třeba na 280 V), pak to prorážíš statikou. Jednotka zapojená v zařízení v chodu je sama o sobě proti statice dost dobře ošéfovaná.
Jestli máš na stole alobal, a na něm nic s dostatečně velkým měrným odporem (něco takového), pak častěji zničíš elektroniku právě tím, že se přímo dotýká toho alobalu, když na tu desku s elektronikou nabitý sáhneš.
Musíš vyrovnat potenciály, ten alobal pod tou podložkou s velkým odporem neškodí, ale rozlož na něj třeba rozpletený konec lícny, kterou druhým koncem připojíš na scorku, ke které přes odpor připojíš ten náramek, který tě bude vybíjet, kostru pájedla či měřáku... prostě to musíš vše uvést na stejný potenciál. A pak je vždy lepší, když ten potenciál bude co nejblíže zemi, takže tu svorku připoj na cokoli, co může mít k uzemnění co nejmenší odpor. A to může být třeba ústřední topení, ochranný kolík v zásuvce (za předpokladu, že máš skutečně zkontrolovaný jeho odpor proti zemi resp. proti nule distribuční sítě).
Znovu opakuji - nejjistější ochrana přes průrazem statickým nábojem (jestli jsi si jistý, že je to tím), je ten náboj vůbec nevytvořit. Tedy antistatikem ošetřené plasty, třeba i podlaha setřená přípravkem s obsahem antistatických přísad, zátěžové koberce bývají už z prodeje ošetřené antistatikem, což jim vydrží do doby, než si na ně půjčíš vysavač na mokré čištění koberců, a... a přiměřená relativní vlhkost vzduchu. Nemusí být zrovna 75 %, jako v tkalcovně, kde při nižší vlhkosti tluče všechno (zajímavé: řídicí jednotky tam neodejdou, ani když každou chvíli dostaneš ránu, že i žvýkací sval může zapomenout na své povinnosti), ale pod 45 % by být neměla.
Prostě si zvykni dodržovat zásady práce s obvody citlivými na statiku, častěji si sáhni na něco, co tě vybije, třeba na vodovodní baterii, na tu antistatickou fólii na stole... a teprve pak sahej na tu elektroniku.