Oprava Osciloskopu Tektornix 2465

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

xsc píše:Tak on i Sprague dělal běžné spotřební kondíky, co uhnívaly v TV a rádiích.

Jasně, ale třeba ten můj HP paměťák z roku 1979 ( skoro 45 let) neodešel zatím ani jeden elyt (jiný tam nejsou) a u měřenejch hodnoty kapacity bohatě nad deklarovanou hodnotou. Ale gréc monobloky v něm profláklý byly, mám tady k tomu vlákno asi před dvěma lety.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ondraN

#17 Příspěvek od ondraN »

HF_Tech píše:Nějaký uličník ti přepnul jazyk na japonštinu :)
Podivej se na desku readoutu s čípem pro generování znaků. U většíno brášky byla tato závada způsobena špatnými blokovacími tantaly v napájení logiky.

Tak jsem se díval do rozpisky a všechny kondy na readout desce jsou M1 keramika, žádné tantaly. V tom asi chyba nebude.
JirkaZ

#18 Příspěvek od JirkaZ »

A jaká je realita? Jsou tam vážně keramiky?

Nechci Tektronixu sahat do svědomí, ale nemohly by některé tehdejší keramiky i třeba z USA být něco jako legendárně problematické keramiky Tesla?

Myslím tím typ III (značení Nx), ostatní z hmot I a II bývaly celkem OK.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
ondraN

#19 Příspěvek od ondraN »

No uvidíme. Keramiky jsou na 50V. Změřím nejdříve průsaky rušení do napájení.
JirkaZ

#20 Příspěvek od JirkaZ »

Já bych jich opatrně pár vyndal, šoupnul na RCL měřák (C+D/Q/Rs) a trochu teplotně a mechanicky potrápil...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

ondraN

#21 Příspěvek od ondraN »

Tak jsem jich pár vyndal a změřil. Kapacita nestabilní. Tak jsem celou dasku recapoval. Chová se to úplně stejně. Další věc co budu ověřovat jsou obsahy EPROM a pak začnu podle SM kontrolovat průběhy na TP.
JirkaZ

#22 Příspěvek od JirkaZ »

Jak nestabilní?

Pokud tepelně, tak to je u hmoty III zcela normální (a je to silně nelineární).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

ondraN

#23 Příspěvek od ondraN »

Nestabilní v tom směru, že po připojení na měřák údaj o kapacitě stále roste. Byla tak postižena cca polovina keramik. Jedná se o keramiku v plastovém válečku. Zkoušel jsem i náhodně kondenzátory na jiných deskách a tam to bylo OK. Možná je to tím, že deska readoutu je v těsném prostoru vedle zdroje, takže se asi dost hřála.
Taky jsem ověřil stav EPROMek a ty jsou OK. Navíc jsem podle fotky zjistil, že tam naskočí vždy stejný obrazec, takže to nejspíš nespadá do kategorie rušení. Spíš to vypadá na zablokovaný bit sběrnice.
Kvicala_r

#24 Příspěvek od Kvicala_r »

ondraN píše:Nestabilní v tom směru, že po připojení na měřák údaj o kapacitě stále roste. Byla tak postižena cca polovina keramik.

Tohle by odpovídalo svodu na té keramice. Nějakou fotku najdeš? čím jsi je nahradil?
Podle kapacity dielektriku NP0/CG0 (malé hodnoty, ale nebývají často jako blokační), nebo pak X6R/X7R/X7S by bylo asi adekvátní trochu kvalitnější serii.

Ty jsi vrátil zpět tyhle vypájené?
ondraN

#25 Příspěvek od ondraN »

Jo, to odpovídá svodu. Nahradil jsem je šuplíkáči 100n/63v Y5V (žluté THT). Ty původní jsou prostě plastové válcoé, průměr cca 3mm, žluté. Uvnitř je keramický hranolek. Dále jsem to nezkoumal.
Vypájené šly do koše, ne zpátky do PCB.
Zatím jsem se jal trasovat signály a vypadá to, že decka readoutu bude asi OK, ale chybí ji signály pro zápis dat do RAMky z desky s CPU (Control board).
ondraN

#26 Příspěvek od ondraN »

Tak mám částečný pokrok. Problém byl na desce readoutu v hradle (74lS32) na jehož výstupu byl signál, který neodpovídal součtu vstupů hradla. Místo něj tam byl signál odpovídakící výstupu jiného hradla. Asi nějaký vnitřní zkrat v obvodu. Hradlo řídilo zápis do RAM paměti, takže se tam zapsal totální junk. Po výměně už jsou vidět hodnoty readoutu, ale nejsou vidět čáry pro odečet a zůstává i problém se synchronizací časové základny. Tak jdu bádat dále.
Přílohy
IMG_4305.JPG
IMG_4305.JPG
JirkaZ

#27 Příspěvek od JirkaZ »

Y5V není dobrá hmota, takovýto stroj si zaslouží X7R nebo lepší.
Přílohy
NP0_vs_X7R_vs_Y5V_16_barev.png
NP0_vs_X7R_vs_Y5V_16_barev.png
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

ondraN

#28 Příspěvek od ondraN »

Tak problém kurzorových linek také vyřešen. Byl ulomený drát pod smršťovací bužírkou od subpanelového spínače, který zapíná-vypíná zobrazování kurzorů podle nastavovače časové základny.
To JirkaZ:
Asi by bylo lepší něco jiného, ale nebudu to řešit. Jsou to jen blokace, takže na kapacitě až tak nesejde a dalších 40let to taky vydrží.

Tak teď už to jen dovyčistím a zkontroluju-zkalibruju a finito.
Celeron

#29 Příspěvek od Celeron »

Tak to jseš dobrej, nalýzt zlomenej drát ve smršťovačce, to jsem ještě v ničem neměl. Doměřils nevodivost a nebo zjištěno mechanicky?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ondraN

#30 Příspěvek od ondraN »

Po mnoha zkušenostech se starými mikrospínači jsem ho chtěl rovnou vymontovat, rozebrat a očistit kontakty a při vyndavání jsem si toho všiml. Ale stejně jsem ho rozebral a vyčistill, protože měl v sepnutém stavu nějakých 5-10ohm, což je naprd.
Taky musím pochválit konstruktéry od teku, za mechanickou konstrukci toho scopu. Je to vymakaný a radost servisovat. Ne jako ty dnešní hrůzy :roll:
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“