_luky_ píše:JirkaZ píše:_luky_:
Takže nemám žádná hezká čísla
už jsem několikrát četl o zkušenosti, že přímý ohřev bojleru z FV (přes nějaký triviální střídač) je využití panelů s nejkratší dobou návratnosti. .
Na to nemusíš cokoliv složitě "logovat", pro začátek stačí, když na výstup střídače vrzneš obyčejný elektroměr...
Pokud by jsi vodu jinak ohříval v boileru, tak asi ano - hlavně je to celkem spolehlivá záležitost na dlouhá léta, ve které neplavou otazníky nad životností baterií nebo drahých střídačů.
Pokud vodu ohříváš tepelným čerpadlem, tak je to běh na dlouhou trať, alespoň trochu zkrácená tím, že přes zimu těmi panely můžeš posílit ostrovní systém.
Nicméně mi tu pořád schází ekonomický rozpočet nějaké typické dotované fotovoltaiky na domě, se kterými se před 1-2 roky roztrhl pytel. Chápu, že část z nich se zhorutla pyramidovým systémem (Malina a spol.) dřív než vůbec mohla něco vyrobit, ale výsledky těch, kterým se poštěstilo, jsem zatím nikde pořádně neviděl...
Jinak já mám taky ostrovní systém, kde jsem vlastně platil jen panely a regulátory, zbytek je různý výzisk, ale ani tak moc optimista nejsem - cca 1/3 účtu za elektřinu jsou fixní sazby, a z té silové elektřiny dělá skoro polovinu topení v zimě - 3f tepelné čerpadlo 2,2kW, které z 1f střídače neuživím. A investici desítek tisíc do nějakého 3f střídače vidím jako silně rizikovou, navíc s dost nejistou soudobostí provozem TČ a odstatkem energie z FV. Na výstupu ze střidače mám klasický elektroměr, takže vím kolik toho reálně spotřebuju, žádné vzdušné zámky kolik jsem toho mohl vyrobit apod. Hlavním "motorem" návratnosti je čerpadlo filtrace bazénu, které běží, když svítí, to mi dělá cca přes polovinu spotřeby. A i tady se s počítáním návratnosti dostáváme na tenký led, mohli bychom se šťourt třeba v tom, jestli by bez toho soláru taky běželo za slunečného počasí celý den...