Kazeta nejde spustit - pásek se obtížně zavádí

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dvorak

Kazeta nejde spustit - pásek se obtížně zavádí

#1 Příspěvek od dvorak »

Po delší době jsem si pustil video a jedna kazeta, zrovna pro mne důležitá (mám na ní skopírované záběry z video-kamery) nelze spustit. Pásek se prostě řádné nezavede, vypadá to, že jde velmi těžce odvinout, jako by byl v kazetě moc fest utažen. Problém je i při jejím vysunutí, pásek se zcela nenamotá zpět do kazety a při vysuntí zachytí o kladku. Jiné kazety v pohodě. Mám kazetu rozdělat, nebo může být problém již v malé síle videa, vytahaný řemínek a pod. Děkuji.
xsc

#2 Příspěvek od xsc »

Tohle se mi dost často stává u starých kazet BASF. Pokud to jde, tak hned po zasunutí kazety dát přetáčení dopředu a převinout několikrát tam a zpátky. Pokud ne, tak spíš zkusit jiné video a v tom vlastním otestovat, jestli jiné kazety problém nemají. Tím zjistíš, jestli je to jen ta kazeta, nebo za to může malá síla u videa.
dvorak

#3 Příspěvek od dvorak »

Ano, je to BASF 240... Jiné kazety OK.
dvorak

#4 Příspěvek od dvorak »

Přendal jsem cívky s páskem do jiné, funkční kazety a výsledek je stejný. Že by špatný pásek nebo cívky ?
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Cívky můžeš ještě zkusit, ale mám pocit, že je to něco s páskem. Jakoby se k sobě víc lepí, přitom žádný sajrajt na něm není. Mně vždycky pomohlo to přetáčení, na to je ideální staré blbé video, které po vložení kazety automaticky nezavádí pásek kolem bubnu.
dvorak

#6 Příspěvek od dvorak »

Podařilo se mi to rozhýbat. Problém opět nastal, pokud jsem kazetu rychloposuvem přetočil zpět na začátek. V tom bude zřejmě ten problém.
Znovu zdůrazňuji, že jiné kazety chodí v pořádku, to převinutí na začátek jim nevadí.
xsc

#7 Příspěvek od xsc »

Jo, chová se to mnohem líp, když ji necháš tak minutu před začátkem. Že by přecijen cívky? Přitom ale na konci pásku jsem nikdy problém neměl ani se startem přetáčení zpět.
Kremik

#8 Příspěvek od Kremik »

Bordel na pásku. Není vidět, ale je tam. Zřejmě kazeta potkala nějakou blbou kladku, která upouštěla sajrajt. Pokud to fakt není vidět, máš možná šanci, že se to časem rozjezdí. Určitě se bude nějaký bordel usazovat na vodících kolíkách v kazetě.
radioelectrum

#9 Příspěvek od radioelectrum »

Kremik píše:Bordel na pásku. Není vidět, ale je tam. Zřejmě kazeta potkala nějakou blbou kladku, která upouštěla sajrajt. Pokud to fakt není vidět, máš možná šanci, že se to časem rozjezdí. Určitě se bude nějaký bordel usazovat na vodících kolíkách v kazetě.
to bych neřekl, setkal jsme se s tím i u kazety co byla zaručeně 1x nahraná a po té pouze uložená (pokojová teplota) a po 10-15 letech to samé jak píše tazatel, nejde přehrávat zastavuje válec hlav. Nemohu ale na 100% potvrdit že to byl Basf.
konosuke

#10 Příspěvek od konosuke »

ještě zkus na jiném videu, no a převinout rychle tam a zpět
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
PotPalo

#11 Příspěvek od PotPalo »

Žeby začiatok rozkladu magnetickej vrstvy, začína lepiť takže moc brzdí hlavu? Niektoré rotačné hlavy sú hladšie a niektoré zasa drsnejšie, je tam iná trecia sila a tak to niekde ide a niekde nie. Ešte je to dobré, keď sa dá vybrať páska von. Raz mi známy doniesol video kde bola páska ktorú tam vložil v takom stave, že sa festovne prilepila na rotačnú hlavu. Po jej odlepení ostala magnetická vrstva nie na fólií pásky ale na videohlave, a nešla len tak ľahko dolu, alkohol nezaberal. To som videl jediný krát v živote, aby bola páska v takom stave.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Dostaly se k nám šarže BASFek, které zanášely dráhu už nové, hlavně na začátku návinu, kdy je průměr navíjení nejmenší, a unašeč víc táhne pásek od kladky. Po prvním takovém natažení svinit nepřestaly. Asi nějaké nedodržení výrobní technologie, či co.
bu2520

#13 Příspěvek od bu2520 »

Kdysi jsem to řešil, měl jsem známé u Grundiga a ti mi říkali, že páska se skládá z podkladu na kterém je silikoná vrstva a na ní magnetický materiál a došlo k technologické chybě, kdy ten silikon vzlínal na povrch. Ono to znečistilo hlavu která lepila a pak ta mechanika neměla sílu jí celou opásat, nebo jí zatáhnout celou zpátky. Jedinné řešení už tu pásku nepoužívat , a vyčistit hlavu.
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “