Prepínač digitálneho signálu.
Moderátor: Moderátoři
kutilmil píše:Čo sa týka riadiacej dosky: Než si mi odpísal tak som spravil to čo posielam. Je v nej naviac zakomponované aj ovládanie pomocou 12V a reset stopiek.
Já jsem schéma s časovačem 555, klopákem 74112 a posuvným registrem 74164 navrhl bez relátek a pokud by se namísto TTL použily CMOS řady IO tak by to šlo i na 12V, ale i když to tvoje řešení obsahuje tři relátka tak to snad zas tolik nevadí a hlavní je, že to už funguje. Z toho schématu odhaduji, že oba výstupy LP1 a LP2 jsou při zatemnění ve stavu L. Já měl v tom řešení signál pro zatemnění tj. E oddělen a výstup LP1(stav L)/LP2(stav H) byl pouze jeden. Takže gratuluji k vlastnímu řešení. Dobrá práce.
Přece jen je lepší si to raději předem vyzkoušet než hned dělat plošňák, osazovat a pak se třeba ukáže, že je tam nějaká bota a že to nechodí správně. Z toho schématu nemusí být případný problém patrný hned na první pohled a někdy se problém nemusí projevit ani v simulátoru.
Já to svoje schéma dělal jen na slepo jelikož k tomu všechny součástky nemám a proto jsem také psal, že si nejsem jist funkčností. Zkrátka pokud možno tak je lepší si to nejprve zkusit v reálu na nepájivém poli. Někdy to samozřejmě nemusí být vhodné k otestování na nepájivém poli. V tomto případě by to mělo být možné na nepájivém poli vyzkoušet a dá se tím ušetřit práce s případným pozdějším předěláváním.