Měření a posílání teploty
Moderátor: Moderátoři
K Arduinu bych doporučil teplotní čidla DS18B20. V profi provedení například DS18B20 jako příložná digitální čidla Senzit SD145 nebo DS18B20 v levnějším vodotěsném provedení.
Uvedená přesnost měření: v rozsahu od -10°C až + 85°C: ± 0,5°C
Tu přesnost berte s rezervou a případně si měřené hodnoty dokalibrujte v SW, a to individuálně pro každé jednotlivé čidlo.
Informace o teplotě se z čidel DS18B20 do Arduina přenáší digitálně a nedochází tak ke zkreslení naměřené hodnoty chybami měření na analogových vstupech Arduina jako u analogově měřených hodnot. Propojovací kabely mezi čidlem DS18B20 a Arduinem mohou být dlouhé až několik desítek metrů. Autor příkladu viz odkaz níže uvádí, že má ověřeno 12m s využitím parazitního režimu, který je v tom příkladu popsán.
Zde je příklad se zapojením teplotního čidla DS18B20 k Arduinu.
- pocitujlasku
JirkaZ píše:Celerone, máš sice částečně pravdu, ale hlavně se nestaň stejným jelitem, jako jsou třeba "odborníci" na elektrika.cz.
Hmm, tak třeba podobný měření teploty z několika míst jsem řešil tady. Jen to nechodí na SMS ale web. Ale mám to jen pro sebe, zákošoj bych to nikdy ofiko neprodal.
No a nepřeju ti, aby ti jednou přišla kontrola a našla někde netypovanej bastl. Mě se to stalo kolem roku 2003 ještě s IPB a docela to bolelo.
Tak proto jsem to jelito. Ty na předpisy a normy asi prdíš, aspoň podle toho, co tu píšeš. Myslím, že to je jen dočastný hrdinství.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:No a nepřeju ti, aby ti jednou přišla kontrola a našla někde netypovanej bastl. Mě se to stalo kolem roku 2003 ještě s IPB a docela to bolelo.
Můžeš být konkrétní?
Nezajímají mě ani jména lidí či firem a ani částky, ale prostě anonymizovaně popiš to, co se stalo.
Myslím tím jaká kontrola (odkud a její oprávnění?) našla kde (u Tebe?) "netypovanej bastl" čeho (jakého typu přístroje).
Proč to chci? Inu, bez toho mi to připadá trošku jako historka z hospody...
Díky. Případně mi to napiš do SZ, pokud to nechceš zveřejňovat ani anonymizované.
P.S.: nejspíš nešlo o Investiční a Poštovní Banku, ale o Inspektorát (atd.), že...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
A kutilmile - nelituju tě