Trouba Bosh HBG675BB1 švindluje teplota

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hafca

Trouba Bosh HBG675BB1 švindluje teplota

#1 Příspěvek od hafca »

Nějak se nám všechno chvíli po záruce sype.
3 roky stará trouba HBG675BB1 začala kecat s teplotou. Co jsem dřív pekl 25 minut, nyní musím při stejném nastavení přidat 10 minut.
Zkoušel jsem měřit teplotu článkem typu K co byl v příslušenství k měřáku. Při nastavení na 180℃ měřák při umístění čidla přibližně uprostřed trouby po hodině ukazuje 165℃. Zajímavé je, že při nastavení na 200℃ ukazuje 210℃.
Zkoušel jsem servis v Praze, ale rychle jsem tu myšlenku opustil. Výjez a diagnostika 1600,-Kč a cenu opravy ani přibližně.
Servisní manuál jsem nenašel. Má někdo tip, co zkusit?
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
sr71

#2 Příspěvek od sr71 »

Přijde mi že teploty které jsi naměřil zas tak úplně mimo nejsou, oproti nastavené teplotě. Pravděpodobně tam bude snímač Pt100, občas s nimi bývají problémy, bývají vadné (nemám zkušenost přímo s Boschem ale u jiných značek)
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

také myslím, že to nemusí být chyba, asi ideální by bylo mít měřící sondu na snímacím čidle a taky je potřeba počítat s hysterezí. Jinak ty sondy bývají různé taky PT1000 ale už jsem někde viděl i PTC. Jak říkají zkušení kuchaři , každá trouba jinak peče. A je to jen o vyzkoušení. I kdyse mi stalo doma, že mi trouba pekla jen na jedno těleso a teplotu dosáhla, jen to nedělako krustičku.
hafca

#4 Příspěvek od hafca »

U elektronicky řízené teploty bych čekal menší rozptyl. Tak velký neměla ani stará trouba s kapilárovým termostatem.
Povedlo se mi najít typ čidla i dodavatele. Podle všeho tam má být PTC čidlo. Chtějí za něj sice skoro 500,- i s dopravou, ale risknu to.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“