Sháním externí infračervený port k PC

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ok1hga

#16 Příspěvek od ok1hga »

Sandal píše:taková mikrovlnka, v bezprostřední blízkosti, bude propouštět mnohem víc záření než ty sluchátka. Mne mikrovlnka shazovala wifinu. Musel jsem přeladit router na jinej vzdálenější kanál.

. . . a to pomohlo ?
měl jsem to podobně, nejdříve jsem spekrákem mrknul co všechno z toho leze.
byl to bordel přes celé 2,4 pásmo modulovaný 50ti Hz . . .
navíc to jezdilo nahoru a dolů.
nakonec jsem zjistil, že nedoléhají vrátka . . .
našel jsem povolený šroub na spodním pantu mikrovlnky.
po správném sesazení a dotažení šroubu se vyzařování snížilo o 20dB a ovlivňování přestalo . . .
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

TeslaPC píše:Po celém bytě sluchátka mít určitě nepotřebuju, BT sluchátka nemám rád, je to digitální přenos a při poslouchání hudby tam chybí ten lehký šum na pozadí

IR sluchátka se kdysi vyskytovala v analogové verzi, bohužel je asi už nesehnatelná sada IO pro vysílač/přijímač (byl to přenos na cca 1 MHz nosné s namodulovaným stereo multiplexem).
IrDA měl malý dosah, protože v té době šlo o náhradu COM portu pro zařízení položené na stole vedle PC, víc nebylo potřeba. Digitální IR přenos v případě potřeby se řešil jinak a dosáhl až na kilometry, třeba taková Ronja.
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Co som pozeral analogove IR sluchadla od Philipsu, tak tam bol nejaky IO pre FM radio.
warp

#19 Příspěvek od warp »

dracekvo

#20 Příspěvek od dracekvo »

Taky jsem někde měl USB - IR. Ještě z dob nokie. Ale vůbec netuším jestli ho někde najdu.
A tady to mají stále v prodeji.
https://www.tme.eu/cz/details/uir-33/ka ... b/gembird/
nostalcomp

#21 Příspěvek od nostalcomp »

Jůůů, nostalgie :) Před 20 lety (podle datování souborů na disku přesně) bylo populární ovládat PC dálkovým IR ovladačem. Zkrátka, kdo neovládal WinAmpa (pro neznalé to byl asi nejpopulárnější přehrávač MP3) "prkýnkem od telky", jako by nebyl :)

Přijímače jsme si pochopitelně stavěli sami a připojovali na COM port a v PC běžel program Girder. Origo zapojení přijímače vystačilo se zenerkou 5V1, ale "profíci" tam museli nacpat 78L05. Přijímač byl nalepenej na monitoru s oknem WinAmpu a byla to těžká frajeřina. Ale na sluchátka to asi fakt nepůjde :)

Na Nokii jsem měl zbastlenej nějakej kabel. FBUS, MBUS, nebo tak nějak.
Ach jo, to byly časy... Pamatujete?
Přílohy
girder_prog.jpg
Program Girder
Program Girder
girder_ir.jpg
IR přijímač pro PC (na COM)
IR přijímač pro PC (na COM)
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Hubert_79 »

nostalcomp píše:
Ach jo, to byly časy... Pamatujete?

Ano. Kdo měl třeba Nokii 7110 nebo 62(3)10, tak si nějakým programem mohl do toho mobilu poslat vlastní logo operátora a šly přes to i psát a odesílat SMS. Pamatuji, ale nemohu říci, že by se mi po tom nějak stýskalo.
IrDA port do USB jsem měl, nějaký "Mobile Action" to byl a před dvaceti lety to stálo asi litr.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
piCZus

#23 Příspěvek od piCZus »

Jo, Girder byl super a na základních deskách bývaly přímo IrDA porty. V PC jsem ovládal přehrávač, kdy PC byl připojen k TV přes S-Video z grafické karty.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Hubert_79 »

Bývalo to téměř povinnou výbavou notebooků, s koncem Pentia III to pomalu vymizelo a přišel Bluetooth. A taky program BlueSoleil, to byl sráč, že to snad nemělo obdoby.
Jen to ovládání pomocí DO bylo komplikované tím, že ten Ir port býval většinou na boku notebooku, aspoň tedy ty, co mi prošly prackama ho tam měly.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
piCZus

#25 Příspěvek od piCZus »

Vzpomněl jsem si, že mám v šuplíku komplet od Asusu PC-RC01-D, ale ovladač ve Win11 nemá a hledat se mi ho nechce.
Přílohy
asus-rc01.jpg
asus-rc01.jpg
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od TeslaPC »

Napíšu sz, to s tím ovladačem by bylo super. Na hlavním pc mám win. 7 takže by snad neměl být problém.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“