Vyhlazení proudu 25A (uzavřeno)
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Já za to nemůžu, že tu příčinnou souvislost nevidíš.JirkaZ píše:První blbost jsi taktně zamlčel a nahrazuješ to obecně platným faktem, navíc směšuješ nesouvisející věci?
Ale máš pravdu, záleží na tom, jak je ten zdroj postavený. Jestli má regulaci postavenou na komparátoru s hysterezí, nebo pevný kmitočet a regulaci pomocí PWM. Z toho druhého by se dal proud vyhladit tlumivkou, z toho prvního ne.
- tomasjedno
tomasjedno píše:Já za to nemůžu, že tu příčinnou souvislost nevidíš.JirkaZ píše:První blbost jsi taktně zamlčel a nahrazuješ to obecně platným faktem, navíc směšuješ nesouvisející věci?
Ale máš pravdu, záleží na tom, jak je ten zdroj postavený. Jestli má regulaci postavenou na komparátoru s hysterezí, nebo pevný kmitočet a regulaci pomocí PWM. Z toho druhého by se dal proud vyhladit tlumivkou, z toho prvního ne.
To není příčinná souvislost. Zvlnění na výstupu je v jednom (málo se vyskytujícím) případě princip funkce a ve všech ostatních průvodní nežádoucí a víceméně odstranitelný jev.
Chtěl jsem to napsat jako rozšíření své reakce sám, ale konečně jsi to na férovku zformuloval tak, jak to je. Mimochodem, těch koncepcí je ještě mnohem víc...
Ještě věcně k problému samotnému: vážně nemá smysl se tím dále zabývat, když autor dotazu poskytuje informace skoro násilím, po kapkách a ty podstatné vůbec ne.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
už som ti to písal v minulom vláknekulikus píše:Dokumentace k řízenému spínanému zdroji proudu uvádí zvlnění 45mA při 25A. To zvlnění potřebuju zmenšit.
Daný proud 25,00A do konstantní odporové zátěže potřebuju krátce po dobu každého měření, asi 2 sekundy, při napětí přibližně 2V.
Šlo by to vyhladit nízkoúbytkovým lineárním stabilizátorem? Zmíněný zdroj proudu má velkou regulační rezervu, může zvyšovat napětí do 30V.
Je to do stroje v lince.
samec píše:Chceš tým povedať, že striedavý prúd nie je presný?kulikus píše:má zvlnění...
Alebo potom použí olovený akumulátor. Tam zvlnenie asi nenameraš.
Nepotrebuješ presný prúd, stačí ak ho presne zmeriaš.
Proud je veden ze zdroje GENH30-25 od výrobce TDK. O jeho topologii a pracovní frekvenci nejsem schopen teď nic říct, dokumentace to neuvádí. Proudové měření bylo zahlceno šumem pozadí 20mV v pásmu do mnoha MHz.
Dokumentace uvádí zvlnění 63mA r.m.s při odběru 25A. O tvaru nic.
Doba náběhu z 0 na 25A naměřena 2ms. V těch 2 sekundách není krytická.
Zajímá mně stabilizace zvlněného proudu paralelním regulátorem.
Jak by vypadal návrh LC filtru pro 25A DC, pokud by zdroj pracoval na 1MHz a filtr by něl snížit zvlnění proudu z 63 mA rms na 5 mA rms?
Tj. potřebná indukčnost, průřez vinutí, materiál a průřez jádra, kapacita kondu. Co velikost nakmitaného napětí v rezonanci LC filtru po vypnutí/zapnutí...?
Díky.
- tomasjedno
Ale napřed pořádně změřit. Bez měření není vědění. A jestli nemáš k dispozici slušný osciloskop, je to marný.
Olchor píše:To je takový problém kouknout na to osciloskopem?
"Proudové měření bylo zahlceno šumem pozadí 20mV v pásmu do mnoha MHz." A jak jsem na to přišel? Osciloskopem.
K dalšímu měření se dostanu až během týdne. Zkusím sehnat galvanicky oddělenou proudovou sondu.
Zjednoduším to. Tajímá mně paralelní regulace pro 40kHz zvlnění 63mA r.m.s na proudu 25A do konstantní odporové zátěže.