Elektromobily a úrazy el. proudem?

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dekker

#16 Příspěvek od Dekker »

Lukas-Peca píše:A jak by se u elektromobilu mohlo objevit napětí mezi karoserií a zemí, pokud není připojený k nabíječce?

třeba tak, že se ti urve jeden pól a dotkne se země. Podle mě ta ledka je indikace z hlídače izolačního stavu jelikož ta soustava v autě je IT. Pokud není porucha nic ti nehrozí. při jedné poruše už může a při dvou ti to stejně vystřelí pojistky :D
breta1

#17 Příspěvek od breta1 »

No jestli je mínus baterky spojené s kostrou, tak přes kola (vodivé pneumatiky) to se zemí spojené bude a pak bych na nějaké trčící plus nešahal
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Lukas-Peca »

Předpokládám, že trakční soustava v autě bude izolovaná od kostry, stejně jako každý jiný elektrický pohon, už kvůli diagnostice poruch viz výše. Takže by se jeden pól soustavy musel spojit s kostrou a druhý se Zemí, aby to bylo nebezpečné. Ale k tomu nemůže dojít už kvůli tomu, že všechny vodivé součásti vně auta budou spojené právě s tou kostrou.
dracekvo

#19 Příspěvek od dracekvo »

Taky nehledě na to, že aby mi něaká dioda mohla signalizovat potenciál mezi karoserií a zemí, tak by sama musela mít nějaký kontakt se zemí, aby to mohla vyhodnotit.

Dříve se za škodovkama vozila taková uzemňovací guma. Že by se to vrátilo znovu do módy? :)
Dekker

#20 Příspěvek od Dekker »

tak myslím, že ještě dnes trolejbusy maj vodivé pásky co tahaj po zemi. Dlouho sem žádným nejel :D
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

Jenže to mají na odvedení statický elektřiny, napájecí soustava trolejbusů je dvouvodičová, obvykle 600 nebo 700V stejnosměrnejch. A je plovoucí, neuzemňuje se - na rozdíl od tramvaje, která má zpětný vedení proudu kolejí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Lukas-Peca »

Trolejbusy vozily ty uzemňovací gumy zhruba ve stejném období jako škodovky. Jak to vyšlo z módy na škodovkách, zmizelo to i z trolejbusů. Na odvedení statiky bohatě stačí samotné pneumatiky, ty jsou při vyšších napětích dobře vodivé.
samec

#23 Příspěvek od samec »

Lukas-Peca píše:Předpokládám, že trakční soustava v autě bude izolovaná od kostry...
Po nehode? To už by som si nedovolil predpokladať ani sústavu, nie ešte izoláciu. To už môže batéria ležať na zemi v kaluži chladiacej kvapaliny... To zelené svetlo je dobrý nápad, ak záchranári potrebujú vystrihávať pretekara z vraku a na premeriavanie izolácie megmetom nie je čas.
mi-ro

#24 Příspěvek od mi-ro »

Přesně o tom to je! Jedná se o stav při dopravní nehodě. Poloosa zapíchnutá v zemi, blok s bateriemi vytržený. Nikdo neví k jaké situaci v kokpitu došlo. A právě v tomto stavu jde o varování aby nějaký příliš aktivní hasič nezačal "odpojovat" baterii holýma rukama. A to u rally není nic vyjímečného.
..to bude jen ňákej odpůrek
p32

#25 Příspěvek od p32 »

mi-ro píše:aby nějaký příliš aktivní hasič nezačal "odpojovat" baterii holýma rukama.
Mám dojem, že to se u hasičů opravdu bát nemusíš. :lol:
mi-ro

#26 Příspěvek od mi-ro »

Pokud budete pozorně sledovat záznamy z večerních RZ které se právě jedou, jsou ty zelené LED krásně vidět v rozích zadních bočních oken z obou stran vozu. Pochopitelně pouze u elektro.
..to bude jen ňákej odpůrek
pepik9

#27 Příspěvek od pepik9 »

A co teprve, když nabořené elektroauto skončí v rybníku nabo řece. To aby chudáky vytahovali halapartnou.
EKKAR

#28 Příspěvek od EKKAR »

V životě jsi nedržel v ruce halapartnu, jinak bys tohle nemoh napsat. Daleko víc to vypadá jako vorařskej hák, ty halapartno ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ok1hga

#29 Příspěvek od ok1hga »

EKKAR píše:V životě jsi nedržel v ruce halapartnu, jinak bys tohle nemoh napsat. ...

Karle ruku na pumpu, ty taky né !!
protože bys takto nereagoval !
čemu všemu se říká halapartna viz. googl
EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

Vláďo, k tvýmu zklamání jsem NEJENOM halapartnu, ale i další z dnešního pohledu historický zbraně v rukách držel - včetně mečů jedno, jedenapůl i obouručních čili šaršounů. A z některejch replik zbraní jsem si neváhal vystřelit - jak v oblasti zbraní střelných, tak i zbraní palných. Od prachu jsem byl nejednou kropenatej jak perlička ... Takže nebujša, potkal jsem ledacos - taky šakeny, vrhací bojový sekyrky a různý další v Evropě exotický zbraně.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“