barevné označení vodičů DC
Moderátor: Moderátoři
Docela mě překvapilo, když nám jedna firma dodala rozvaděče a tam bylo téměř všechno vydrátováno oranžovým vodičem a většina svorek oranžových. A podle těch montérů to bylo podle normy (podle který to už nevěděli), i když tam bylo různé napětí.
EKKAR píše: Jediný co nesmí bejt použitý jako libovolnej napájecí vodič je žluto-zelená - a že takovejch instalací od 60. let minulýho století až do roku 1993 po celým Českocourkovsku je, plný paneláky (všude kde byla soustava TN-C) ...
V těch panelácích kde byla tahaná "hlína", tak nebyla zelenožlutá, ale jen zelená.
Bývalý kolega (dneska už dávno v penzi), vždycky říkal "tý elektrice je to úplně jedno.."
Co se týče DC, tak u mne v minulosti převládala červená/modrá, dneska používám spíš červená/černá. Asi jsem se nakazil.
Jak je to vůči takovým lidem s barevným značením versus diskriminace?
Třeba 10, 12 a 17W ballasty pro HID výbojky dělal americkej WelschAllyn (napájení DC 12V) bílej mínus a černej plus. PRCák to později okopčil včetně barev. Protože u nás to je většinou opačně, sešlo se mi jich poměrně dost odkouřených na přepólování. Oprava bohužel příšerná práce, celý to je zalitý do hliníkovýho kalíšku jakousi huspeninou.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!