Prodám nebo vyměním inverzní svitkový film
Moderátor: Moderátoři
Prodám nebo vyměním inverzní svitkový film
Název vlákna upřesněn.
Hill
Flexaretu jsem před pár lety věnoval jedné začínající reklamní fotografce, dám jí vědět, ale moc si to nemaluji, je často naložená ve Fomě a fotí na černobílé materiály, tak zrovna nadšení nečekám, protože diapozitivy 6x6 asi ani nemá, čím promítat.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Jen se mi nezdá jako skvělý nápad na to zblízka takhle svítit. Je dost velká pravděpodobnost, že si světlo (a stačí fakt málo) najde skulinku a "lízne" kraj filmu. No a použitelnost půjde kam? No půjde do prdele.
Dnes už fotím jen na kinofilm 135.
Ale má ten mokrý proces něco do sebe - na fotkách z digitálu mám plešku, šedivý vlas i vous, vyhlazené vrásky kolem pupku a kolejiště na čele. To na fotkách z filmu mám černé pačesy i fousy, v pase pár centimetrů a hladké čelo.
Za všechno může digitál...
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Proti Meoptě nebo Flexaretu nic, ale jak známo, barevný diák je hodně háklivý na přesnou expozici, tak to bude chtít ještě kvalitní expozimetr, střílet to od oka bych si (v případě vážně míněných snímků) netroufl. Takovýto film by "slušel" spíš nějakému tomu Pentaxu, Hasselbladu apod.
Tři měsíce po expiraci nevadí, pokud to nebylo skladováno někde v teple. Když je film v lednici (lépe ještě v mrazáku), tak přežije i 10 let po.
Mám tady v lednici nějaké Fuji PRO-Z 800 (barevný negativ) a to má po expiraci už dost. Ještě jsem je ale nezkoušel.
Myslím, že ten foťák pochází z LOMO, tedy může být dobře použitelný pro lomografy (to jsou takoví hipsteři ve fotografii). Ne, že by špatně kreslil, jestli má čistý objektiv, ale po těch letech budou expoziční časy sotva odpovídat nastavené hodnotě, prostě už bych do něj s filmem nepospíchal.
Film v těsném obalu uložený při teplotě pod +4°C vydrží dalších několik let. V mrazáku bych ho ale dlouho netrápil, mohla by se začít oddělovat emulze od podložky.
Napadlo mne, mám po matce takovýhle foťák, nevím jestli funguje (už pár desetiletí jsem ho neměl v ruce vyzkouším ho), mohl bych ti ho zapůjčit, abys ten film (pokud jich nemáš krabici) na něco vyplácal.
http://www.pokorka.wz.cz/fotaky/kodak620.html
Byly časy, kdy se projektory 6x6 (obvykle kombinované s episkopem) válely vyházené na školních dvorech, protože to nikdo nechtěl ani zadarmo, doba patřila interaktivním tabulím i když to půlka učitelek neuměla ovládat. Podobně Pentacon Six, vysloveně se nezahazovaly, ale svého času byly za všimné.
"Pozitivní film" bez toho dia- původně znamená nízkocitlivý nízkozrnitý ortochromatický materiál se strmou gradací pro kopírování z negativu.
A kutilmile - nelituju tě