Crifodo píše:..."Pozitivní film" bez toho dia- původně znamená nízkocitlivý nízkozrnitý ortochromatický materiál se strmou gradací pro kopírování z negativu.
Tak to bych tě opravil: takovému kontrastnímu materiálu o citlivosti pod 15°DIN se říkalo "pérový film", protože byl určený ke kopírování pérových předloh. Nevím, jestli existoval, jako inverzní, vždycky jsem měl tu čest jen s negativním, a něco textů a výkresů jsem na něj nafotil.
Ale máš pravdu, "pozitivní film" pro označení materiálu je špatně, i když se to nabízí, jako protipól k negativnímu filmu. Správně je buď "inverzní film", nebo "film na diapozitivy".
Upravil jsem název vlákna na obvyklejší označení materiálu.
Také se mu říká "černobílá inverze", kterou jsem potkal jen panchromaticky senzibilizovanou, nebo "barevná inverze pro xxx světlo", kde "xxx" je buď denní (případně elektronický blesk nebo hořčíkokyslíkové bleskovky "vakublesky" s modrou baňkou, teplota chromatičnosti kolem 5500°K), nebo "umělé", takový film byl vyvážený na teplotu chromatičnosti 2700°K - 2800°K, tedy na přežhavenou fotožárovku nebo lehce podžhavenou halogenku; při použití čiré vakubleskovky byl potřeba žlutý konverzní filtr, protože její teplota chromatičnosti byla těsně kolem 4000°K.
Musíme vzít ohled na to, že TeslaPC s fotografickým procesem, ať už postupem negativ/pozitiv, nebo inverzním filmem, neměl nikdy tu čest, tak je omluvitelné, že neví, jak co nazvat. Chce to zkusit, tak proč ne? Nadšen prvními výsledky pravděpodobně nebude, protože všichni jsme se to museli průběžně učit, buď na to mít zkušeného instruktora, nebo přečíst hodně literatury. A sem tam něco zkazit, ta zkušenost se později vždy vyplatila.