Měření kapacity autobaterie
Moderátor: Moderátoři
Měření kapacity autobaterie
kupoval jsem nový Varta akumulátor 12V 60Ah 540AEN, který jasem dobyl a změřil kapacitu při proudu 6A do napětí 11.1V a naměřil pouze kapacitou 45Ah. Znovu nabil/vybil a kapacita je jen 40Ah. Elektronickou zátěž mám z aliexpressu, kterou jsem kontroloval na přesnost měření a je v pořádku. Zapojení měřícího kabelu k zátěží mám čtyřvodičově pro kompenzaci úbytku napětí na kabelu. Nebo mám měřit s jiným proudem a konečným napětím.
https://1url.cz/EuR8r
Předem díky.
A kutilmile - nelituju tě
ferro0 píše:nový Varta akumulátor 12V 60Ah 540AEN, který jasem dobyl a změřil kapacitu při proudu 6A do napětí 11.1V a naměřil pouze kapacitou 45Ah. Znovu nabil/vybil a kapacita je jen 40Ah.
jak je to dlouho ?
jaké je na těle akumulátoru datum výroby ?
nebylo to dlouho skladováno ?
. . . klidně může mít i výrobní vadu.
mě se stalo, že jsem také koupil nový akku, protože původní mizerně v chladu startoval.
zhruba po půl roce používání přišla zima a mrazy . . . bylo asi -8°C a jednou ráno jsem zase nenastartoval, tak jsem šel do servisu kde mi ho prodali a reklamoval jsem ho.
přeměřili mi nabíjecí soustavu auta, prohlásili ji za funkční a mě nezbývalo než koupit další akumulátor a ten půlroční přijali na reklamaci.
asi po měsíci jsem se tam stavoval, jak to s reklamací vypadá . . . a vrátili mi peníze, takže ten nový jsem měl zadarmo.
jo mimochodem mi sdělili, že v tom špatném aku byl vadný jeden článek, prý výrobní vada.
a taky to byla VARTA.
1. Nový akumulátor dosahuje plné kapacity po tří až pěti cyklech nabití a vybití
2. Akumulátor je třeba nabíjet do známek plného nabití. Tedy napětí na článku při nabíjení se ustálí na 2,8 V/článek, hustota ellytu 1,26 až 1,28 g/cm3 a tyto parametry se při dalším nabíjení již nemění.
Současné nabíječky můžou být nastaveny na ukončení nabíjení při nižším napětí (např. 2,4 V/článek), aby nedocházelo k masivnímu plynování a úbytku ellytu, rozkladem vody. Pak takový aku není nabit na svou plnou kapacitu.
Dnešní aku jsou "bezúdržbové". Počítá se s tím, že ho jenom nasadíš (vyměníš) v autě a o nic se nestaráš. My kteří tomu rozumíme, si víme rady jak i těm zalitým prodloužit život na max. Zásada je aku nabitý skoro na max aby neplynoval. Vhodné jsou různé udržovací nabíječky které nedávají víc než 13,7V. Sám to tak mám v garáži kde mám auto trvale připojené na UPS s voltmetrem (dodal jsem).
Aku jsem koupil v pneuservisu v Brušperku který provozuje revizní technik a aku na skladě má trvale připojené na konzervační dobíjení. Když mi ho prodával tak přede mnou ho zatížil ručním zatěžovákem, zda-li je dobrý. Rozumí tomu a ví co to chce na rozdíl od hyper-super marketu.
V autě byla dřív běžná hodnota nabíjení nastavená na 14,4-14,5V, což byla i u vápníku hranice, na který teprve začínalo bouřlivý plynování, takže baterka neztrácela tolik vody z elektrolytu, jako na plným napětí 16,8V a co víc, do okolí se nerozstřikoval elektrolyt obsahující žíravinu - kyselinu sírovou. Kapacitně napětí 14,5V znamená nabití na cca 85% nejvyšší dosažitelný kapacity.
A kutilmile - nelituju tě
Otkundes píše:Současné nabíječky můžou být nastaveny na ukončení nabíjení při nižším napětí (např. 2,4 V/článek), aby nedocházelo k masivnímu plynování a úbytku ellytu, rozkladem vody..
Nějaký úbytek vody u nehermetických baterií probíhá vždycky, čili ta "bezúdržbovost" znamená dřívější ukončení životnosti aku = víc olova, plastů, elektrolytu, energie na výrobu a dopravu oproti "údržbovým". Při množství autobaterií v provozu to můžou být pozoruhodně velká čísla, neboli bych čekal různé snahy zachránců Matky Gaiji a centrální eko-byra. Podobně jako čuráčiny s víčky a zákazy brček a uchošťourů. Ale ono nic?
Pamatujete někdo baterie zalité asfaltem v ebonitové skříňce, kde se dal koupit/vyměnit jednotlivý článek? dávno v křováckých, neosvícených dobách plýtvání a zmaru.
Jestli výrobce udává kapacitu 60 Ah při plném nabití a nabíjení se ukončuje při dosažení nižšího svorkového napětí na baterii, než by odpovídalo plnému nabití, pak se nelze podivovat, že jen částečně nabitá baterie dosahuje v reálu kapacitu úměrně nižší a majitel takové baterie, její plnou kapacitu nikdy nevyužije.
Crifodo, pamatuji baterie z produkce SSSR, 12 V, 145 Ah, jejichž články byly ve dřevěné bedně zality asfaltem. A pamatuji i baterie Akuma 12 V, 165 Ah, („tatrovácké“) suché, nabité, se zeleným kroužkem, nalisovaným nahoře mezi články a písmenkem N (nabité). Ty se musely nalít elektrolytem o hustotě 1,28 g/ml, hlídat jejich teplota (případně je chladit vodou), po asi čtyřech hodinách ještě dolít ellytem a hned nabíjet polovičním nabíjecím proudem.
S údržbou těchto těžkých potvor, jsem se za mlada něco vyblbnul.
Vyzkouším nabít novější nabíječkou ULGD 5.0 C1
7 stupňů nabíjení:
1. Ochrana proti přepólování a diagnóza
2. Oživení / desulfatizace
3. Spuštění nabíjení s vysokou intenzitou proudu
4. Nabíjení do 80 %
5. Absorpce – nabíjení do 100 %
6. Udržovací nabíjení a monitorování
7. Dobíjení podle potřeby
- hajeklubos
Luboš