Zajímavé nabídky na Aukru, Bazoši apod. 2
Moderátor: Moderátoři
rnbw píše:MTL401 je mizerne tavidlo. Ale zato dost smrdi a na plosaku zanechava bordel.
Nikoliv, je to tavidlo velmi dobré, ale s omezenou účinností - určeno na pájení kvalitních, nových součástek a podobně. Ve své kategorii je výborné, snadná oplachovatelnost, minimální korozivnost aj.
Zkrátka, když chci pájet nějaké staré zoxidované zďorba, vemu na to účinnější tavidlo.
Valdano píše:A má to nějaký konkrétní popis třeba na špulce s tím cínem apod., na kterém je případně uvedeno i označení toho tavidla?
U některých to bývá uvedeno viz třeba na přiloženém obrázku níže.
To není označení tavidla, ale jeho kategorie dle normy DIN8511. Pod tím SW26 se může skrývat 50 druhů od 50 výrobců s různou kvalitou a výsledkem při pájení. Taky tam může být napsáno ISO9454-1 type 1.1.2 nebo RMA a opět to bude stejný druh tavidla, "Rosin with halides".
http://www.marmot.cz/?cz_tavidlo-marmot-mtl468,93
Aby to bylo ještě jasnější, doporučuji následující porovnávací tabulku.
Podle označení je možné odhadnout základní složení a vlastnosti, nicméně jsou to něco jako kategorie "trojkolka", "koloběžka", "automobil se 4 koly" a podobně, kde v každé kategorii se můžeme pohybovat od pomyslného Trabantu po Hummer.
https://en.wikipedia.org/wiki/Flux_(metallurgy)#DIN_8511
1. Je to podvod.
2. Je to cín vyrobený jiným výrobcem, ve kterém je obsažené tavidlo MTL468 vyrobené vždy pouze výrobcem MARMOT tj. ten jiný výrobce cínu si tavidlo, které v tom cínu použil koupil od výrobce MARMOT.
Marmot dodává tavidla i Kovohutím Příbram, akorát že jejich kombinace průměrů, slitin a tavidel je často dost nepochopitelná. Kdysi jsme si proto nechali dělat několik svých šarží, slitiny umí Kovohutě velmi slušné.
BTW, na falešný Marmot jsem nenarazil, ale na podezřelý Crystal, Henkel a Stannol už jo.
Cust píše:Na eshopu to kdysi měli, pak to zmizelo... A já jsem se zeptal na prodejně a oni mi řekli, že mají a že mi to prodají jen na IČO, tak jsem jim nadiktoval IČO.
Hmm, to je stejný jako chemická drogérie u nás v Bydžově. Na prodejně má jen to, co může prodat obyčejnýmu kmánovi. Když předhodíš ičo, tak se nestačíš divit, co vše má ve skladu.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
POUZE PRO PROFESIONÁLNÍ UŽIVATELE
Při nákupu je nutné předložit platné IČO. To platí i při objednávce na e-shopu. V tomto případě ho můžete zadat do poznámek a my si ho ověříme.
Zdroj: Omezení prodeje olovnatých pájek
Možná jste již slyšeli o zákazu prodeje olovnatých pájek, tento zákaz se vztahuje pouze pro fyzické osoby bez IČ. Živnostníci a firmy stále mohou bez omezení tyto pájky u nás objednat. Jedinou podmínkou je pouze platné IČ, nic jiného od vás nepotřebujeme.
Jestli to tedy chápu správně tak prodej olovnatých pájek je osobám bez IČ v ČR a možná i v celé EU zakázán a je jedno jestli je to prodej přes eshop nebo přes kamenný obchod, ale naštěstí tento zákaz zřejmě nedodržují úplně všichni prodejci, a proto je možné si v některých eshopech v ČR olovnatý cín stále koupit i bez IČ.