Uprava vystupu zvukovky
Moderátor: Moderátoři
Uprava vystupu zvukovky
Problem je v tom, ze ma uplne hrozny analogovy vystup. Chybaju basy aj vysky. Tak som sa rozhodol s tym nieco spravit. Pre zaciatok som nakreslil schemu, ako je vystup zapojeny. Zda sa mi to velmi zlozite a prekombinovane.
Je tam D/A prevodnik uPD6379A (napajany 5V). Vystup z neho ide cez 3 operaky - LM4558 a TL084C (napajane +9V/-5V) a potenciometer.
Co by sa s tym dalo spravit? O analogovych veciach toho vela neviem.
Najradsej by som ten TL084 uplne zrusil - vystup vyviedol rovno z LM4558. Nepaci sa mi to divne napajanie +9V/-5V. Dalej sa mi zda, ze elyt C5 na vystupe LM4558 je opacne.
- Přílohy
-
cmi-8329a.png- Schema vystupu
- (15 KiB) Staženo 245 x
A kutilmile - nelituju tě
Na tejto karte je vsak ten vystup nejaky uplne zmrseny, ze sa mi to tym programom nepodarilo ani normalne namerat.
tandel píše:Jen pro zajímavost, nejde náhodou o muzeální kousek Malibu Surround 64? Tak ten bych zrovna moc nechválil.
Je na tom napisane len Turtle Beach Malibu, ale asi to bude ono (rok 1997, ISA). To je ta dobra karta. Je tam Crystal CS4237B, tie maju myslim integrovany DAC slusnej kvality (vseobecne zvukovky s Crystalmi maju tendenciu byt dobre - staci, ked vyrobca neodflakne analogovu cast). Hra to pekne, meranie v RMAA kvalitu potvrdilo (sum, skreslenie a pod.). Aj MIDI je celkom dobre (od Rockwellu).
Ta "zla" karta je od neznameho cinskeho vyrobcu, chip CMI8329A, DAC je samostatny, wavetable MIDI je Crystal + DREAM, vzorky su vo flash pamati. To MIDI je najlepsie, ake som kedy pocul - lepsie ako ten Turtle Beach (a aj ten je lepsi ako SB AWE64).
Experimentoval som s jednym kanalom. Vystup som pripojil priamo za C5. Tym sa vyrazne zlepsili basy. Dalej som k R23 a k R16 pridal paralelne 330 ohmove odpory, ale s vyskami sa ziadny zazrak nestal. Potom som pridal 330 ohmovy odpor paralelne aj k R34 a hned su tam vysky!
A kutilmile - nelituju tě
Cinanom niekde musela radovo ujst hodnota nejakej suciastky - inak si to neviem vysvetlit.
- Přílohy
-
fr.png- Frekvencna charakteristika po uprave
- (7.61 KiB) Staženo 144 x
pak skus došolíchat R23 a R16 (respektivě překontroluj C1 a C19)
jo samosebou hodnoty odporů se musí zmenšit - tak jak jsi prováděl, já jsem v prvním příspěvku uváděl chybně zvětšení
touto úpravou by ti zůstala dolní propust druhého řádu -40db/dekádu, to určitě bgude stačit. Teď tam máš DP třetího řádu navíc tak divně zapojenou, že nejde rozumně ani počítat (lze ale složitý vzorec), tak se běžně DP nezapojují a můžeš dostat podivný přenos s "rezonancema" na zlomových frekvencích
tuto úpravu jsem neuvedl dříve, protože jsem udělal chybu při odhadu kritické frekvence
Inak tie hodnoty kondenzatorov mozu byt dost odveci - kedze su SMD, tak som ich meral multimetrom a bez vyberania.
- Přílohy
-
fr.png- Frekvencna charakteristika cez povodny vystup
- (9.81 KiB) Staženo 146 x
reproduktor bude mít charakteristiku mnohem horší
EDIT: ješte k tomu LM4558, je sice pravda, že tento obvod nemá nejlepší šum a rychlost, ale v tomto zapojení dle mne vyhoví, vždyť zesílení má jen 1,5x (myslim, že by tady v klidu fungoval i kolem 100 kHz)