Lineárny zdroj napätia riadený PWM.
Moderátor: Moderátoři
Lineárny zdroj napätia riadený PWM.
Procesor má len digitálne výstupy PWM.
Potrebujem týmto regulovať nejaký lineárny zdroj 0 - 12V 1A. Existuje nejaké riesenie?
Přitom pochopitelně i tak použít co nejvyšší frekvenci PWM (pokud tomu něco nebrání).
Ale vše záleží na požadavcích, které jako obvykle nebyly napsány.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
V příloze je odezva na pulz pro obyč integrační článek (vlevo) a na dolní propust druhého řádu (vpravo). Zlomové frekvence posazeny na 1 rad/s.
Ale abych řekl celou pravdu. pokud uděláš Sallen-Key filtr, a půjdeš na dvojnásobnou zlomovou frekvenci než u integračního článku, tak získáš rychlejší odezvu. A pokud bude frekvence PWM o řád vyšší než je zlomová frekvence integračního článku, tak bude Sallen-Key lepší jak v rychlosti odezvi, tak i v potlačení PWM frekvence a jejich harmonických.
Tedy ano, Sallen-Key bude vždy lepší, pokud systém navrhneš správně.
Před časem jsem potřeboval získat co nejrychlejší odezvu na skok při co nejlepší filtraci dvoucestně usměrněných 50 Hz. Hardwarově, žádné DSP (neumím).
Jednoznačně to vyhrály tři Sallen-Key dolní propusti za sebou...
Použil jsem samozřejmě simulaci, protože matika k tomu potřebná mě drtila už před těmi desítkami let, kdy jsem se to musel naučit a dokázat, že to umím
Měření na realizovaném obvodu (viz screenshot z *.wfm prohlížeče v příloze) pak potvrdilo, že simulace byla zcela přesná.
kdo ne - hledá důvod.
No a pak je ta odezva docela důležitá (aby třeba nebyla zbytečně delší než odezva regulační smyčky)...
kdo ne - hledá důvod.
Pochopitelně za předpokladu dobře stabilizovaného napájení a neměnné zátěže...
Buzení velké impedance je samozřejmost (ať už má ta filtrace jakoukoliv podobu)...
Abych to ještě upřesnil: bavíme se tady řekněme o nějakém desetibitovém, maximálně o trochu lepším rozlišení D/A, ne nějaké extrémy...
kdo ne - hledá důvod.
Hodně záleží na MCU, jaké je jeho pracovní napětí, použitý stablík atd. O tom nic nevíme, takže jen spekulujeme. Proto jsem spomenul i tenhle aspekt. Je jednodušší udělat ten přesný tvarovač, než nějak řešit courající napájení MCU a jeho chlupatost
A nebo je možné, že stačí přesnost na 4bity a nevadí že to bude pomalé a pak není co řešit