Atmel vs Microchip
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Atmel vs Microchip
Diky.
-
michalek
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
bastlboard

-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Po nekolika chaotickych pokusech zacit, kdy jsem vzdycky za chvili všechno zapomnel, se to ucim takto:
Nasel jsem na internetu jednoduche zapojeni pocitadla impulsu - procesor, displej par odporu a 1 vstup. A na tom se ucim. Program mel cca 50 radku, tak jsem si ho nastudoval a zacal psat vlastni. Překopal jsem displej, zmenil vstup a tím jsem porozumnel funkci prerusení. Pridal časovu smyčku, aby displej multiplexoval pomaleji. Pripojil jsem tlacitka, a naucil se osetrovat zakmity. Aby se zkratil cyklus, musel jsem mit prednastavene hodnoty v eeprom, takze ctení z eeprom. Hodnoty se musi porovnavat, to je prace s bity Z, atd. Tlacitky jsem to chtel nastavovat, prisel na radu zapis do eeprom. A ted už mi zbyva v podstate jen vnitrní citac, ten vyzkousim pripojenim klavesnice generujici kmitocet. Zkusim jeste seriove rizeny displej a LCD displej. Pak prejdu na nějaky pribuzny typ s AD prevodnikem, to uz bude zajimavejsi.
To pocitadlo je sice takova blbost, ale naucim se na tom neco (pripojenim cidla DS1820 z toho muže byt klidne teplomer, atd). Ostatne se muzes podivat na
http://jirky.webz.cz/index.php?page=pocitadlo_v2
Na druhou stranu, kdyz uz proniknete do psani a ladeni programu, preklenete obdobi badani a bude vam instrukcni sada v PIC mala, nebude problem prejit na ATMELA
ATMEL
Mám na ně hodně literatury a ladící program který hodně pomáhá.
Na foru jsem byl upozorněn na BASCOM a tak budu zvědavý kolik to
pomůže.Je objednán.
S PICY jsem udělal dva mini čítače.Podle AR.Jsou velmi rychlé.
Prechod na PIC z Atmelu mi pripada dost nelogickej, spis obracene, ikdyz je pravda, ze na spoustu veci se hodi malej pic, kdyz se delaj v sestkovejch pouzdrech - to mi pripada jako jejich jedina velky vyhoda oproti 51)
Samozrejme taky ISP, ale to si kazdej kdo delal s 51 muze doprat u rady 52 a nemusi se ucit prakticky nic novyho. (navic maj i zmiňovany WDT, interni reset a podobne)
Nechci samozrejme hazet PIC nekam do kouta, protoze vim, ze na spoustu veci se hodi vic nez atmely a proto bych chtel Vas vsechny pozadat, pokud mate nejakou elektronickou formu ucebnice pro PIC jestli byste mi to mohli mailnou.