adakar píše:Dá sa odporučiť nejaká slušná, spoľahlivá, nie zložitá, nabíjačka? Prípadne kde je jasne po vložení vidno, ako práve je článok nabitý? Prípadne ktorá by nabíjala aj NiMh články (nie je podmienkou), a stav nabitia by bolo tiež vidno?
(sám neviem čo od nej vyžadovať, keďže mám rád veci dobré, ale zasa nie čo zbytočne zaťažujú život)
Lii-300 uvedené spĺňa: dobrá voľba: ďakujem za pomoc!
Vlastnosti / úvodné skúsenosti s Lii-300, ktoré nie sú v návode: alebo tam sú:
- tlačítka nepípajú, ale nie sú nehlučné, cvakajú: zrejme teda nie sú uhlíkové kontakty, ale spínače
- každý slot sa ovláda svojim, krokovacím, tlačítkom: navolený parameter na displeji zostane (čiže sledujem len čo potrebujem, nie som zahlcovaný informáciami)
- pri opakovanej in/out manipulácii s pravým článkom pri zoznamovaní sa s nabíjačkou sa vždy režim ľavého slotu zresetoval: stalo sa mi to asi tri krát po sebe, potom už nie
- osvetlenie displeja zháša po 8 sek. po poslednom stlačení tlačítka: chýba nejaký slabý podsvit (chcelo by to úpravu...)
- dá sa využívať ako powerbanka cez USB výstup
- rozsah 4-och nabíjacích prúdov je v ponuke sportlampa.sk zavádzajúci: Lii-300 nabíja iba prúdmi 500 a 1000 mA. Vedel som to už pred kúpou zo stiahnutého návodu z netu, postačuje mi to.
- počas nabíjania 2x 500mA má nabíjačka aj s adaptérom telovú teplotu (nabíjanie 1A vzhľadom na šetrný prístup k článkom nepoužívam)
- vnútorný odpor článku označuje nezvyčajne: symbolom mR: zrejme východisko pre absenciu symbolu Ω ...
- pri opätovných vkladaniach článku u niektorých ukazuje rôzny vnútorný odpor: 125, 80, 94, atď; Lii-600 na videu ukazovala vždy rovnaký
- vnútorný odpor u nového 1.x vybitého článku Panasonic 3200mAh s PCB ochranou nabíjaním klesal (zo 125? postupne napr. na 60?, po nabití 119?), neviem či je to riadnou vlastnosťou článku, alebo nekvalitou nabíjačky
- vnútorný odpor NiMH ukazuje zanovito rovnaký (tuším 45?), nech vložím čokoľvek
- funkcia DISCHARGE obnáša: dobitie článku doplna, vybitie, nabitie
- počas vybíjania symbol napĺňania článku na displeji cúva (praktické)
- po vybití článku nameraný údaj o kapacite článku na displeji zostáva počas celého následného nabíjania, po nabití sa síce zmení na FULL, avšak krokovaním tlačítkom sa dá opäť dostať k nameranému údaju
- samostatná funkcia vybitia accu by sa iste zišla, ale mi nechýba: keďže merať články po odležaní asi potrebovať nebudem
Skúsenosti s 18650 s Lii-300:
- test 5ks 8800-viek a pod. dopadol rádovo niekde na 5 až 50 mAh
- test dvoch nových Bighobby 18650 2600mAh: nameraných 2715 a 2761 mAh
- test dvoch nových Panasonic 18650 3200mAh: nameraných cca 3166 a 3163 mAh
Zvláštnosť u nových článkov Panasonic 18650 3200mAh, teda to že pred prvým použitím boli uzavreté, som popísal už vyššie: potom sa to už neobjavilo: ani po opätovných nabíjaniach. Možno boli odstavené nabitím na ich max. dovolené napätie, kedy články uzatvorila PCB ochrana. Nabíjaním Lii-300 sa zrejme tento ich uzatvárací stav/hodnota nedosiahne.
Lenže nemilo prekvapili články Bighobby 18650 2600mAh. Totiž: zo sportlampy prišli aj priobjednané dve
EDC baterky a jedna
baterka na záhradku. Po vložení článkov Bighobby 18650 2600mAh do ktorejkoľvek z nich baterky/svietidlá po zapnutí iba bliknú a vypnú: Navždy. Po vybratí článku a opätovnom vložení sa toto zopakuje.
Takže nezostalo iné, iba do bateriek používať články Panasonic, ktoré tam idú bez problému, a Bighobby používať v čelovke: kde idú bezvadne...
Objednaná magnetická čapička/nádstavec na plochom plus póle článku drží dostatočne: samozrejme do bokov šmýkať sa ňou dá: len aby časom narážaním do bužírkového prekrytia plusovej časti článku bužírku nepoškodila a neprepojila plus s mínusom... Aj keď je tam ochrana...
Toľko podelenie sa so skúsenosťami.
Ešte prosím: pýtal som sa v minulom príspevku:
Ako je to s tým paralelným pripojením plne nabitého článku 18650 k vybitému: bolo by to v poriadku, a hlavne bezpečné