robos píše: Drát ako drát, i keď rozdielnej dĺžky. Na SV by to mohlo byť jedno.
Nějaký vliv ten drátbude mít vždycky, i když na SV třeba ne tak markantní.
Různá výška antény zasahuje různě rozložené pole vysílače nad zemí, takže různá intenzita. Délka drátu má vliv na fázové poměry napětí a proudu vzhledem k délce vlny, výška nad zemí mění impedanci antény.
http://ok1ufc.nagano.cz/KV_simple/EF_LW/LW.htm Pro SV se 10-30 m kus drátu se svodem dá chápat jako extrémně krátká end fed anténa.
Kdysi jsem měřil impedanci mé LW antény na 639 kHz ještě Liblice a vyšlo mi okolo 200 Ohm.
Takže uvažujem, že večer bol ten slabý signál Soltu úplne prehlušený tým rušením od uličných lámp. Ten izbový drát má asi 5m horizontálne, po nejbližšiu pouličnú výbojku je to cca 10-15 m. Prečo ale stanice nad 1 MHz bolo počuť aj na izbovku
Kdyby tam bylo rušení silnější než signál, tak by se předpokládám, taky demodulovalo a slyšel bys ho.
Rozdíl venkovní/náhražková anténa vůči tomu rušení je i v tom, že venkovní může být vzdálenější od zdroje rušení které se šíří v blízkém poli a je frekvenčně závislé, podle zdroje rušení obvykle několik prvních harmonik frevence spínaných zdrojů těch svinských, zprasených, moderních neodrušených všudepřítomných čínských sraček.
Zkoušel jsi na té krystalce demodulaci se ss předpětím na diodu?
Rámovky a feritky bych do tohoto problému zatím netahal, pokud se hledá vliv kapacity LW antény, rozladění rezonančního obvodu atd. Komplikoval by sis to směrovostí a hlídáním dalšího ladění.
Proti té prasárně s veřejným osvětlením by bylo zásadově vhodné se bránit, pořád ještě nebyl ilegalizován nárok na nerušený příjem AM pásem, akorát už má takový posluchač společenskou a právní váhu blízkou nule. Možná to spíš naroubovat na znemožnění funkce jiných služeb než příjem (ještě k tomu zahraničních podezřelých maďarských) stanic, ale napadá mě jen příjem/znemožnění signálu DCF hodin.