Rozbeh 7,5kW motora

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MiraSt

#31 Příspěvek od MiraSt »

Motory pro "těžký rozběh" (přepnutí Y/D) se dělají zhruba od výkonu 3,5kW.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od zdenoeddie »

Tak je pravda, ze ked uz som mal tu cest, tak obycajne to boli vykonovo min 5kW a viac... a je zase pravda, ze som nikdy nejak rozbehy neriesil, obycajne to slo cez 50 ci 63A istic.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#33 Příspěvek od kutilmil »

Tu (vzhľadom na napätie motora Y 380V) pomôžu len dve veci: Buď frekvenčný menič alebo prívodný kábel s prierezom 2,5mm primeranej dĺžky, čiže dlhý. Ešte by sa to dalo vyriešiť tak, že by sa celá sústava roztočila slabším motorom trvalo pripojeným k hlavnému motoru a po dosiahnutí pracovných otáčok by sa preplo napájanie z pomocného na hlavný motor. Zdá sa mi to ale byť zložité a zrejme by bolo vhodnejšie zohnať motor 380/660V
vombat
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od vombat »

Řešil jsem podobný případ u soustruhu SV18 - motor 6kW, hlavní jistič 32A/B. Jednou dvakrát po sobě šel soustruh zapnout, pak vybavil jistič. Použil jsem soft start SCHNEIDER na 11kW Altistart
ATS 01N xxxxxxx(koupen na AUKRU), asi by stačil i na menší zátěž. Volal jsem na podporu Schneideru a tam mi doporučili k tomuto typu přidat bypassový stykač. Ten spínám přes časové relé. Rozběh nastaven na cca 1.5s a časové relé na cca.2s. Jistič 25A by asi vyžadoval časy delší. Celá sestava šla namontovat do původního rozvaděče. Původní keramické pojistky nahrazeny motorovým jističem. Funguje to bezvadně.
BOBOBO

#35 Příspěvek od BOBOBO »

Zase na pískovišti , pro později chápající , cirkule se roztáčí SE ZATÍŽENÍM. Mám to napsat ještě jednou ??
danhard

#36 Příspěvek od danhard »

Ty to zapínáš, když tam máš kouslý poleno ? :D
Zaky

#37 Příspěvek od Zaky »

Tak naprázdno ten rozběh zase úplně není, u takhhle velkého motoru se předpokládá také nemalý pilový kotouč a ten nemá úplně malou hmotnost a tedy i setrvačnost. A řemeny také nějaký odpor mají. To už tu padlo, že řešením je motor na kolíbce, rozběhnout motor zcela naprázdno a pak nechat klouznout povolené řemeny a tím roztočit kotouč při už roztočeném motoru.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
JirkaZ

#38 Příspěvek od JirkaZ »

danhard píše:Ty to zapínáš, když tam máš kouslý poleno ? :D

Ano, tomu se říká DIY zátěžový test JETE.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
BOBOBO

#39 Příspěvek od BOBOBO »

danhard už neví , že byl kdysi ve škole a energie nám nějak roste na ⁴ s průměrem .......
vombat
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od vombat »

Soustruh se nerozebíhá úplně naprázdno. Motor musí přemoci odpor Nortonovy skříně a dále musí přemoci odpor převodovky rychlosti. U obou záleží odpor na zařazeném stupni. Dále záleží na váze upnutého obrobku a jak těžkou univerzálku máš nasazenou. U SV18 se motor vřetene zapíná bez spojek napřímo, tj. musí se při každém spuštění vřetene rozeběhnout a přemoci všechny tyto odpory. Použití frekvenčního měniče má jedinou nevýhodu v tom, že se nevejde do původního rozvaděče.
danhard

#41 Příspěvek od danhard »

Zajisté, je tam nějaké dynamické a statické zatížení, ale to se může značně lišit od zátěže při provozním zatížení.

Takže rozběh motoru u pásového dopravníku (kde je možná současně i plná zátěž) bude vypadat trochu jinak, než rozběh cirkulárky, kde je jen dynamická zátěž kotouče a statická zátěž převodů.

U 1 fáz. motorů (třeba upravených z 3 fáz. pracovním kondem) jde především o to, aby se překonala statická zátěž, protože roběhový moment je bez rozběhového kondu snížený a i s ním o dost měnší, než u plného 3 fázového napájení.

Zajisté se vyplatí mít jistič s dobrou charekteristikou (se zpožděnou termopojistkou).
kejki

#42 Příspěvek od kejki »

I pily HOP 77 měly motor 4kW, tohle musí být nějaký požírač lesa.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“