Fotovoltaika pro seniory za 1 Kč

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od jjilek »

Nejlépe je vybrat si nějakou MAS nebo podobně, přijdou, posoudí a vyřídí dotaci. Vyznají se v tom, jsou vyškolení. Zadarmo, platí je MŽP.
Achab

#47 Příspěvek od Achab »

Místní MAS Vyškovsko vyřizuje pro jednotlivé občany pouze NZU Light.
Žadatel o standardní dotaci NZU se musí obrátit na příslušné konzultanty EKIS, což už zdarma být nemusí. Mnozí ani kompletní žádost nezařídí, stejně jako MAS - pouze poskytnou součinnost, poradenství a vydají příslušné dokumenty.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od jjilek »

Já si myslel, že je to stejné. Já mám vybraného konzultanta z Ekis, který mi udělá i žádost a (pro mne) zadarmo. Ale light.
danhard

#49 Příspěvek od danhard »

JirkaZ

#50 Příspěvek od JirkaZ »

Doprdelepráce, to není zadarmo.

To všechno platí daňový nevolník.

Ale to je šumák, že jo?
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od jjilek »

danhard píše:https://solarni-ohrev-vody.cz/clanky/cesi-na-svetove-spicce-neobvykle-vyuzivani-fve-k-ohrevu-vody-budi-prekvapeni

Abych tyhle poněkud zavádějící úvahy ještě víc zamotal, poznamenávám, že oněch 90000 pro důchodce a nízkopříjmové domácnosti jsou vypláceny i v případě, že na ohřev vody se používají termické kolektory, které vodu přímo ohřívají. Oba systémy mají řádově stejnou účinnost a také asi stojí přibližně stejné částky.
Nejedná se ale jenom nízkopříjmové domácnosti, také ostatní mají nárok na 45000 Kč. A tam už to křičí - dalších možná 45000 dávají jen tak za nic realizačním firmám z vlastní kapsy.
Ve většině případů tak jdou neúměrně velké podíly těchto dotací do kapes realizačních firem. Situace pro daňové poplatníky je podobná, jako v případě solárních elektráren před mnoha lety, kdy zisky šly a stále jdou do kapes několika šikovných podnikatelů, kterým dodnes všichni platíme POZE 500 Kč/MWh. Jen dostanou penízky po malých částkách ihned a není to tak vidět.
danhard

#52 Příspěvek od danhard »

Fototermika má na ohřev vody lepší účinnost, ale stojí zhruba stejně.
Ale hlavně nevyužiješ na nic přetoky, když to předimenzuješ.

Když to uděláš jako kombinovaný ostrovní systém, tak to má význam a jsi schpen využít víc energie. Panely můžeš předimenzovat, pokud je pořídíš a umístíš na spodní hranici dostupnosti.
danhard

#53 Příspěvek od danhard »

jjilek píše:Ve většině případů tak jdou neúměrně velké podíly těchto dotací do kapes realizačních firem. Situace pro daňové poplatníky je podobná, jako v případě solárních elektráren před mnoha lety, kdy zisky šly a stále jdou do kapes několika šikovných podnikatelů, kterým dodnes všichni platíme POZE 500 Kč/MWh. Jen dostanou penízky po malých částkách ihned a není to tak vidět.

Ano, taky mě to připadá, že ty dotace jsou nasměrované na šetřění za každou cenu a nastavené tak, že na tom mají "jisté" jen dodavatelé a byrokracie, vůbec nejde o to, aby na tom ušetřil uživatel.
Výpočty rentability jsou nadsazené a nikdo za nic neručí :roll:

ps. jako člen SVJ jsme schvalovali Malinu, jako dodavatele FVE.
Já jsem byl proti a předseda byl nasranej, že mu někdo blokuje jeho skvělý výběr dodavatele. Za čtvrt roku zkrachovali :lol:
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od jjilek »

danhard píše:Ano, taky mě to připadá, že ty dotace jsou nasměrované na šetřění za každou cenu a nastavené tak, že na tom mají "jisté" jen dodavatelé a byrokracie, vůbec nejde o to, aby na tom ušetřil uživatel.
Výpočty rentability jsou nadsazené a nikdo za nic neručí :roll:

Na to funguje jednoduchý fígl. Vyžádat si nabídku s tím, že instalaci FV chci bez dotace. Okamžitě firmy ztratí zájem nebo to mají daleko. Dotaci si mohu přes MAS nebo konzultanta SFŽP vyžádat i dodatečně.
(Odzkoušeno na několika příkladech.)
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od jjilek »

JirkaZ píše:Doprdelepráce, to není zadarmo.

To všechno platí daňový nevolník.

Ale to je šumák, že jo?

Není to šumák, jsou to většinou dotace na oko. Pokročil jsem v "realizaci" a mohu jen konstatovat, že je to asi předvolební bouda na občany. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit podmínky pro získání oné štědré dotace 90000. Musíte mít rodinný domek, kde jsou všichni obyvatelé považováni za jednu domácnost a tudíž musí být všichni důchodci nebo pobírat dotaci na bydlení. Je tam jedna výjimka, kdy dvě domácnosti jsou vedle sebe. :( Většinou naše generace stavěla RD tak, aby v něm mohli bydlet i děti a vnuci. Dnes se to obrátilo proti těmto starým rodičům, kteří právě z tohoto důvodu na dotaci nedosáhnou i kdyby brali minimální důchod.
Zde je výpis oněch podmínek:
Rodinný dům
pro účely programu jsou za rodinné domy považovány stávající, řádně
dokončené, v katastru nemovitostí evidované:
– stavby pro bydlení, v nichž jsou nejvýše tři samostatné byty,
– obytná část zemědělské usedlosti (statku), která splňuje definici pro byt,
– stavba určená pro rodinnou rekreaci, která je využívána pro trvalé rodinné
bydlení a má přiděleno číslo popisné nebo evidenční.
– vymezené bytové jednotky, viz definice, v rodinných a bytových domech,
s řadově uspořádanými bytovými jednotkami, které svoji stavebně
technickou konstrukcí a účelem užívání odpovídají řadovým rodinným
domům, a nemají společné prostory a tyto bytové jednotky stavebně
technickými parametry a účelem užívání odpovídají rodinnému domu.
– jednotlivé samostatně stojící budovy rodinného domu (evidované společně
pod jedním číslem popisným), pokud každá z nich stavebně technickými
parametry a účelem užívání odpovídá rodinnému domu a je k bydlení
užívána a současně je i vymezenou bytovou jednotkou dle definice.

Je to nesrozumitelné?
Zde je vysvětlení od Fondu životního prostředí:

Podporovány jsou pouze vymezené bytové jednotky, viz definice, v rodinných a bytových domech, s řadově uspořádanými bytovými jednotkami, které svoji stavebně technickou konstrukci a účelem užívaní odpovídají řadovým rodinným domům, a nemají společné prostory a tyto bytové jednotky stavebně technickými parametry a účelem užívaní odpovídají rodinnému domu.
Pokud posuzujeme dům jako celek, což je ve Vašem případě jediné správné řešení, nesplňuje podmínky programu skladba Vaší domácnosti.
S pozdravem
Ing. Jan Novák
vedoucí oddělení
Samostatné oddělení administrace malých projektů
Státní fond životního prostředí ČR
Olbrachtova 2006/9, 140 00 Praha 4
A ještě pokračování:
Dobrý den,
podmínky programu NZÚ Light nesplňujete hlavně v následujícím bodě:
Protože společně v domě žije Vaše dcera s rodinou a dům posuzujeme jako celek, všichni jeho členové tvoří jednu domácnost. :(
Pokud dům nemá řadově uspořádané vymezené bytové jednotky, nelze posuzovat pouze jeho část. :(
S pozdravem
Ing. Jan Novák
vedoucí oddělení
Samostatné oddělení administrace malých projektů
Olbrachtova 2006/9, 140 00 Praha 4
jan.novak@sfzp.cz | www.sfzp.cz
Olbrachtova 2006/9
140 00 Praha 4
Cust

#56 Příspěvek od Cust »

jjilek píše:Většinou naše generace stavěla RD tak, aby v něm mohli bydlet i děti a vnuci. Dnes se to obrátilo proti těmto starým rodičům, kteří právě z tohoto důvodu na dotaci nedosáhnou i kdyby brali minimální důchod.
To je blbost, dyť tam mají děti a vnuky! Ti snad na něco dosáhnou. Podpora je asi myšlena pro ty co je tam nemají...
Ale to jen tak, že to tady čtu, nic o tom nevím. Mě podporovat nikdo nechce a furt mi někdo volá, abych podporoval ostatní....
Cust

#57 Příspěvek od Cust »

danhard píše:Fototermika má na ohřev vody lepší účinnost, ale stojí zhruba stejně.
Ale hlavně nevyužiješ na nic přetoky, když to předimenzuješ.

Když to uděláš jako kombinovaný ostrovní systém, tak to má význam a jsi schpen využít víc energie. Panely můžeš předimenzovat, pokud je pořídíš a umístíš na spodní hranici dostupnosti.
Je to dražší, hlavně v servisu a údržbě...
Achab

#58 Příspěvek od Achab »

Cust píše:To je blbost, dyť tam mají děti a vnuky! Ti snad na něco dosáhnou. Podpora je asi myšlena pro ty co je tam nemají...

Pro nárok na NZU Light by děti / vnuci museli tvořit jednu domácnost s žadatelem a celá taková domácnost v rozhodném období pobírat příspěvek na bydlení. Nebo být všichni starobní důchodci, případně plně invalidní, což je u tří generací nepravděpodobné. V ostatních případech lze využít pouze standardních dotací NZU.

Při dotazu na nárok může dojít k nedorozumění, v případě pochybností je třeba si stanovisko ověřit. Na mail mě MAS odpověděl, že nárok nemám a po telefonickém upřesnění se omluvili, že jsou žádostmi přetížení a dotyčný ouřada zběžně přečtený dotaz špatně pochopil.
Cust

#59 Příspěvek od Cust »

Cust píše: Ti snad na něco dosáhnou.
Já neměl na mysli dotace.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od jjilek »

Achab píše:
Cust píše:To je blbost, dyť tam mají děti a vnuky! Ti snad na něco dosáhnou. Podpora je asi myšlena pro ty co je tam nemají...

Pro nárok na NZU Light by děti / vnuci museli tvořit jednu domácnost s žadatelem a celá taková domácnost v rozhodném období pobírat příspěvek na bydlení. Nebo být všichni starobní důchodci, případně plně invalidní, což je u tří generací nepravděpodobné. V ostatních případech lze využít pouze standardních dotací NZU.

Při dotazu na nárok může dojít k nedorozumění, v případě pochybností je třeba si stanovisko ověřit. Na mail mě MAS odpověděl, že nárok nemám a po telefonickém upřesnění se omluvili, že jsou žádostmi přetížení a dotyčný ouřada zběžně přečtený dotaz špatně pochopil.

Nejde asi o nepochopení, spíš je to záměrné mlžení.
Dotyčný ouřada v tomto případě je vedoucí oddělení SFŽP, který rozhoduje s konečnou platností.
Naposledy upravil(a) jjilek dne 16 lis 2023, 09:51, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“