UPS-ka FSP iFP2000
Moderátor: Moderátoři
UPS-ka FSP iFP2000
měl bych prosbu ohledně UPS - mám UPS z předmětu a potřeboval bych poradit...
Jeden den začala pískat, zahlásila chybu baterie a umřela.
Po rozebrání jsem našel nafouklé kondíky a skutečně mrtvé baterky - jsou tam dva 9Ah olověné kousky v sérii. Oba byly vybité a ani 4h na nabíječce jim nepřidalo na napětí. Z toho vyvozuji, že baterie jsou po smrti, takže nové.
A zde nastává problém. Rád bych ověřil, elektronika UPSky je v pořádku (kondíky samozřejmě vyměním). Ale po zapojení bez baterie nestartuje a ani s baterií už nehlásí chybu. Naskočí napětí řídící elektroniky, ale řídící elektronika už ne (rozsvítí se všechny segmenty na display a ani nepípne).
Prosím, nějaké rady? Asi nechci investovat do baterek, abych zjistil, že závada je i někde jinde... Díky...
Nové mám už objednané, dám tam 4.7mF...
Jinak, provedl jsem trochu měření... Bez baterie je UPS úplně mrtvá - nedělá nic. Ani 5V pro řídící obvody nenaskočí. S mrtvou baterkou „něco“ dělá, ale vzhledem k tomu, že na jedné baterce je 6V na prázdno a na druhé 9V, tak od nich nečekám nic jiného, než cestu do kontejneru. Baterii nemám jak nahradit...
rnbw píše:Ano, tiez som ich pouzival. Predtym som pouzival CSB a teraz som sa k nim vratil.
Nieco k veci: na vyskusanie stacia lubovolne dve 12V baterie.
Alebo 24V zdroj, ci dva 12V v serii, pre istotu s nejakym odporom.
Daj sem fotku dosky.
Rozumím tomu tak, že když nemám baterie, tak můžu vzít nějaký 24V zdroj - třeba síťový adaptér a přes nějaký omezovací odpor ho zapojit místo baterky?
Raději se ptám... Desku vyfotím za světla
- jardafiala
Vypadá to, že nejjednodušší cesta bude vzít li-on baterky, naskládat je do cca 24V a bude... To vyzkouším později, vezme mi to trochu času na přípravu.
Jinak, zde jsou fotky desky ke stažení: https://cl.hepplerovi.cz/s/WdjwwHcYspb7nyZ (nechtěl jsem je zmenšovat, ať se dají prohlédnout označení součástek a tak).
Červený a modrý vedoucí na chladiče jdou od trafa, docela macek v pozadí.
Síťový kabel je přiveden hnědým a modrým (to je překvapení...) do spodní části desky - ty dva kousky se silikonovým kondomem. Druhý modrý, žlutý a černý z prostředka desky vedou do trafa (jsou to ty stažené kabely páskou) a z těch míst vedou i výstupní dráty na zásuvky. Černý a červený mezi chladiči jdou na baterku. Pojistky jsou jsou OK, mosfety jsem nevytahoval, ale nezdají se být nafouklé/prasklé/atd.
Uvědomil jsem si taky, že deska smrdí vyhřátím (takový ten pečený cuprexit). Můžou to být jen ta viditelná vyhřátá místa, jinak jsem žádné spálení nenašel.
Zbytečná ztráta času, rovnou je vyházet a nahradit - samozřejmě 105°C třídou, používat kondíky na 85°C je záruka reklamace v krátký době ...rnbw píše:Chcelo by to zmerat ESR tych malych elytov, hlavne v tych miestach, kde bola vysoka teplota (tmavy plosak). Mozu byt suche.
A kutilmile - nelituju tě