Nová chladnička Whirpool ARC 5714 vydává pazvuky
Moderátor: Moderátoři
Nová chladnička Whirpool ARC 5714 vydává pazvuky
Co s tím, mám ji vrátit a žádat druhou, nebo to bude dělat každá chladnička od Whirpool?
Buď rád, že sa po vypnutí kompresora neozýva randál, pripomínajúci padajúci kastról po schodoch, tak bežný u strojov Minsk, občas aj Calex...
rnbw píše:Nam robi stary Calex prave ten zvuk padajuceho kastrolaDa sa s tym nieco urobit - nalepit niekde nejaky kus gumy?
Väčšinou je to zvuk zvnútra kompresora, kde vďaka zlému odpruženiu pohyblivých častí pri vypnutí búchajú o vnútornú stenu nádoby. Zvuk sa síce celkom odstrániť nepodarí, ale keď nájdeš presne miesto, kde to búcha, môžeš naň nalepiť kúsok mäkkej gumy. Zvuk by to malo zoslabiť.
A kutilmile - nelituju tě
U té Whirlpoolky je udáván hluk 38 dB(L). Bohužel nemám k dispozici ověřený hlukoměr, abych si hluk ověřil a nechat si ho změřit, u firmy to vyjde cenově jako nová chladnička.
Ze své dřívější praxe z hlukových zkoušek různých zařízení však hluk 38 dB tak odpovídá tomu kompresoru. Ty pazvuky bych hodnotil minimálně o 4 až 5 dB výše. Bohužel podle odhadu nelze reklamovat, i když bych ji nejraději ihned vrátil. Mi jsou ty pazvuky nepříjemné právě pro svoji proměnlivost, náhle tam něco krátce nebo déle zapšouká nebo zacvrliká a zase je jen klidný chod kompresoru. Hluk digestoře nebo pračky je méně nepříjemný, i když tato zařízení jsou mnohem hlučnější.
rnbw píše:Coskoro si na to zvyknes.
Uplynuly tři měsíce a na to troubení chladničky Whirlpool si nemohu zvyknout. Pozval jsem v březnu servis, chladničku jsme před příjezdem na dvě hodiny vypnul, aby déle běžel kompresor, avšak po dobu přítomnosti technika běžela "potvora" tiše jak má. Sotva servis odešel, už zase troubila.
Nyní někdy troubí tak 10 až 15 sec, jindy ne (právě nyní se z kuchyně ozývá to troubení). Dvakrát jsem si připravil mikrofon, že to troubení nahraji do PC a v MP3 pošlu výrobci. Ten skřítek v chladničce mne snad sleduje, když jsem nahrával, nikdy se troubení neozvalo.
Mám možnost si změřit hluk atestovaným hlukoměrem. Nemá někdo normu pro měření hluku chladniček (vzdálenost od chladničky, měří se maximální hluk nebo průměrný hluk za "jaký čas"). To troubení zcela určitě převyšuje udávaný hluk 38 dB (A), ale pokud se měří hluk dle příslušné normy např. jako průměrný hluk za 1 minutu, tak se to nepříjemné troubení nemusí v průměrném hluku zřetelně projevit.
Jen pro srovnání jsem u několika známých sledoval chod jejich podobných chladniček s chladivem R600a. U všech se při pozorném poslechu dalo slyšet na pozadí chodu kompresoru podobné zvuky jako z mé chladničky, jejich úroveň však byla zcela zanedbatelná a proti mému troubení byl jejich hluk zcela přijatelný.
Poslal jsem stížnost na hluk i na zastoupení Whirlpool, ale Ti chtějí vyjádření servisu. Jak jsem psal, hluk se před servisním technikem neozval. Mám zmetka, ale nevím jak ho vrátit. Jedině měřením mohu prokázat že hluk je větší, proto potřebuji tu normu.
CLICK! HSSSSS! BRRRR! SRRRR! BLUBB! CRACK!
Zdroj: http://readgur.com/doc/988483/n%C3%A1vod---amica
- Přílohy
-
Bez názvu.png- (62.63 KiB) Staženo 119 x