Nová chladnička Whirpool ARC 5714 vydává pazvuky

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brozicek

Nová chladnička Whirpool ARC 5714 vydává pazvuky

#1 Příspěvek od Brozicek »

Koupil jsem novou chladničku s dolním mrazákem ARC 5714. Kompresor jde velmi tiše, ale k tomu vydává chladnička při chodu kompresoru velmi rušivé takové divné nepravidelné cvrlikání jako kdyby klepal nějaký ventilek a k tomu se přidává takové šustění jako když protlačujete písek potrubím. Tyto zvuky se ozývají ještě dost dlouho po vypnutí kompresoru a pak se ještě občas ozve z chladícího okruhu takové pšouknutí (nejsou to tedy rezonance plechařiny od jemných vibrací kompresoru).
Co s tím, mám ji vrátit a žádat druhou, nebo to bude dělat každá chladnička od Whirpool?
Pepa87
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Pepa87 »

Tak to se obávám, že tohle bude dělat každá nová chladnička, nejen W.
Electrolux to dělá taky a Gorenje, nebo něco takovýho, taky.
Ty staré taky pšoukaly, i když míň, ale přes hluk kompresoru to nebylo slyšet.
helios

#3 Příspěvek od helios »

Presne tak, tieto pšoukance, cvrliky a šustenie chladiva sú normálne zvuky u dnešných chladničiek. Mám Indesit a robí to tiež.
Buď rád, že sa po vypnutí kompresora neozýva randál, pripomínajúci padajúci kastról po schodoch, tak bežný u strojov Minsk, občas aj Calex... :opravar:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Novy EuroTech ma presne rovnake prejavy - kompresor je tichy, ale pocut vselijake ine zvuky.

Nam robi stary Calex prave ten zvuk padajuceho kastrola :lol: Da sa s tym nieco urobit - nalepit niekde nejaky kus gumy?
hafca

#5 Příspěvek od hafca »

No nevím, mám asi 3 roky starou Elektrolux která má 2 kompresory a nevím, že je zaplá. Musim dát ucho až na ní abych něco slyšel a po vypnutí je potichu. Zas ale má jinou vadu. Rezaví jí trubička od termostatu nebo co. Ta zkondezovaná voda, která po ní stíká je rezavá a lehce mi barví vnitřek. Nic není dokonalé. :cry:
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
helios

#6 Příspěvek od helios »

rnbw píše:Nam robi stary Calex prave ten zvuk padajuceho kastrola :lol: Da sa s tym nieco urobit - nalepit niekde nejaky kus gumy?

Väčšinou je to zvuk zvnútra kompresora, kde vďaka zlému odpruženiu pohyblivých častí pri vypnutí búchajú o vnútornú stenu nádoby. Zvuk sa síce celkom odstrániť nepodarí, ale keď nájdeš presne miesto, kde to búcha, môžeš naň nalepiť kúsok mäkkej gumy. Zvuk by to malo zoslabiť.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Aha, kedze je to vnutri, tak s tym nic slavne nenarobim...
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Už jsem to tady popisoval - praskání a pšoukání je normální projev tepelné dilatace v chladicím systému a kompresně - expanzního cyklu pracovní látky v něm. Viz : http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=13956 .
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Brozicek

#9 Příspěvek od Brozicek »

Nevím, zda technické parametry chladniček ve věci hluku udávají hluk samotného kompresoru, nebo celkový hluk včetně těch pazvuků.
U té Whirlpoolky je udáván hluk 38 dB(L). Bohužel nemám k dispozici ověřený hlukoměr, abych si hluk ověřil a nechat si ho změřit, u firmy to vyjde cenově jako nová chladnička.
Ze své dřívější praxe z hlukových zkoušek různých zařízení však hluk 38 dB tak odpovídá tomu kompresoru. Ty pazvuky bych hodnotil minimálně o 4 až 5 dB výše. Bohužel podle odhadu nelze reklamovat, i když bych ji nejraději ihned vrátil. Mi jsou ty pazvuky nepříjemné právě pro svoji proměnlivost, náhle tam něco krátce nebo déle zapšouká nebo zacvrliká a zase je jen klidný chod kompresoru. Hluk digestoře nebo pračky je méně nepříjemný, i když tato zařízení jsou mnohem hlučnější.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Coskoro si na to zvyknes.
Brozicek

#11 Příspěvek od Brozicek »

rnbw píše:Coskoro si na to zvyknes.

Uplynuly tři měsíce a na to troubení chladničky Whirlpool si nemohu zvyknout. Pozval jsem v březnu servis, chladničku jsme před příjezdem na dvě hodiny vypnul, aby déle běžel kompresor, avšak po dobu přítomnosti technika běžela "potvora" tiše jak má. Sotva servis odešel, už zase troubila.
Nyní někdy troubí tak 10 až 15 sec, jindy ne (právě nyní se z kuchyně ozývá to troubení). Dvakrát jsem si připravil mikrofon, že to troubení nahraji do PC a v MP3 pošlu výrobci. Ten skřítek v chladničce mne snad sleduje, když jsem nahrával, nikdy se troubení neozvalo.
Mám možnost si změřit hluk atestovaným hlukoměrem. Nemá někdo normu pro měření hluku chladniček (vzdálenost od chladničky, měří se maximální hluk nebo průměrný hluk za "jaký čas"). To troubení zcela určitě převyšuje udávaný hluk 38 dB (A), ale pokud se měří hluk dle příslušné normy např. jako průměrný hluk za 1 minutu, tak se to nepříjemné troubení nemusí v průměrném hluku zřetelně projevit.
Jen pro srovnání jsem u několika známých sledoval chod jejich podobných chladniček s chladivem R600a. U všech se při pozorném poslechu dalo slyšet na pozadí chodu kompresoru podobné zvuky jako z mé chladničky, jejich úroveň však byla zcela zanedbatelná a proti mému troubení byl jejich hluk zcela přijatelný.
Poslal jsem stížnost na hluk i na zastoupení Whirlpool, ale Ti chtějí vyjádření servisu. Jak jsem psal, hluk se před servisním technikem neozval. Mám zmetka, ale nevím jak ho vrátit. Jedině měřením mohu prokázat že hluk je větší, proto potřebuji tu normu.
Nagant

#12 Příspěvek od Nagant »

Opravdu je normální takové široké portfolio projevů chladničky - dle obrázku?
CLICK! HSSSSS! BRRRR! SRRRR! BLUBB! CRACK! 8O
Zdroj: http://readgur.com/doc/988483/n%C3%A1vod---amica
Přílohy
Bez názvu.png
(62.63 KiB) Staženo 119 x
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Ano, tiez som mal k novej chladnicke podobny papier...
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Habesan »

Red Dwarf VII-4 (40.) Duct Soup
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
keemo

#15 Příspěvek od keemo »

podobny papier s pazvukami sme mali k elux-ke... no chvilu som nan pozeral a potom explodoval smiechom :D :D :D
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“