Solární měniče Piko
Moderátor: Moderátoři
Solární měniče Piko
Jenže já ho mám v skladu zahradní techniky na severu baráku, kde je teplota v průběhu roku 5-22° ale on ho má na půdě kde je jako venku, tedy cca -10 až 60°, možná ještě víc.
Zkoušel jsem původního dodavatele těch měničů Piko a potvrdil mi, že 12 let je při umístění na půdě u většiny instalací konečná, vyschlý elyty v řízení.
Měnič se dá poslat do opravy ale trvá to minimálně měsíc a ať je v tom odešlý cokoliv, oprava stojí jednotných 35000,- což je cena novýho Pika před 12-ti lety. Nový Piko se již nesežene, navíc je ukrutnej problém s papírováním u FVE s licencí pokud by se dal jinej měnič.
Tak si říkám že by stálo za to se na ten měnič kouknout jestli nebudou smeklý čepice na elytech. Jenže jsem byl upozorněn, že vše je na čtyřvrstvých deskách s rozlitou mědí a vypájet elyt je ukrutnej problém.
Měl jste někdo některý Piko na stole a zkoušel ho "přeelytovat"? Je to pravda, že THT elyty se na čtyřvrstvých deskách téměř nedají vyměnit?
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pak je několik způsobů, jak dostat součástku ven. Postupným prohříváním a povytahováváním střídavě za vývody, ale to hrozí, že se vytrhne prokov. Prohřátím obou vývodů současně a opatrným vytažením součástky. Rozumným prohřátím a odsátím odsávačkou, nebo lankem. Zbytek "odvrtat" do roviny zaříznutou - zapilovanou vhodnou injekční jehlou. A nebo použít dobrou odsávačku s ohřevem. Já mám Weller WSA1. Ale i ta někdy neodsaje všechno a tak pak kleštičkama zavergluju vývodem v prokovu, aby se nožička doodlepila a součástku vytáhnu. Měnil jsem takto úspěšně i ellyty v PC.
Ještě mě napadlo, že ta jehla, trubička, by se možná dala krouživými pohyby protáhnou okolo nožičky i za tepla...
Jinak ten trik s olovnatym cinem skutecne funguje paradne.
- jardafiala
Když jsme tohle dělali u 5V TTL tak šlo o prd, tam nemohlo nic odejít, ale tady máš od 3,3V do 400V na jedný desce kousek od sebe.
A že se ty kuličky rozeženou tlakem vyfukovačky pod pouzdrem elytu do stran je téměř na beton.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odsátí otvoru pak ohřev páječkou z jedné strany a Denon SC-7000 z druhé. Dostatek tavidla a dodání PbSn je samozřejmost.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Celeron píše: ... Měnič se dá poslat do opravy ale trvá to minimálně měsíc a ať je v tom odešlý cokoliv, oprava stojí jednotných 35000,- což je cena novýho Pika před 12-ti lety. Nový Piko se již nesežene, navíc je ukrutnej problém s papírováním u FVE s licencí pokud by se dal jinej měnič...
Jestlipak s tímhle počítají pašáci, co vytváří kalkulace "báječné návratnosti" FVE...