FVE a komunitní sdílení

Solární technika, tepelná čerpadla, rekuperace, vzduchotechnika, klimatizace, ohřev TUV... prostě všechno, zač platíme, ačkoli bychom třeba ani nemuseli

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhard

FVE a komunitní sdílení

#1 Příspěvek od danhard »

Splečenství vlastníků chce na domě postavit FVE.

Jak bude fungovat komunitní sdílení ?

příklad:

dům má 10 bytových jednotek, každá průměrnou roční spotřebu 1MWh, průměrná denní spotřeba 3kWh, špičková spotřeba 5kW.

Je logické, že alokace pro komunitní sdílení bude 10% každý z výkonu FVE.

Bude brzký večer, 8 domáctností bude čumět na televizi se spotřebou 500W, 2 domácnosti budou něco vařit a prát se spotřebou 3kW.

Celková spotřeba bude 10kW, FVE pojede z drahých LiFePO4 bateríí, které jsme si pořídili, abysme omezili přetoky, výroba bude také 10kW a fázově vyvážena drahým asymetrickým měničem, aby nebyl žádný přetok z objektu.

Kolik převede distributor komunitním sdílením do domácností a kolik z toho "ukradne" jako přetok ?
samec

#2 Příspěvek od samec »

danhard píše:z drahých LiFePO4 bateríí, které jsme si pořídili,
Ak to nie je len rečnícka fráza, ale ste ich naozaj kúpili, tak už sa môžete len zmieriť so stratou. :drool:
tomasjedno

#3 Příspěvek od tomasjedno »

danhard píše:Bude brzký večer, 8 domáctností bude čumět na televizi se spotřebou 500W, 2 domácnosti budou něco vařit a prát se spotřebou 3kW.

Kolik převede distributor komunitním sdílením do domácností a kolik z toho "ukradne" jako přetok ?
To je velmi jednoduché. Každá z těch 10 domácností má k dispozici 1 kW. 8 domácností tedy pustí každá do přetoku 500 W, dvě domácnosti si svůj 1 kW spotřebují. Přetok 4 kW.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

samec píše:
danhard píše:z drahých LiFePO4 bateríí, které jsme si pořídili,
Ak to nie je len rečnícka fráza, ale ste ich naozaj kúpili, tak už sa môžete len zmieriť so stratou. :drool:
Já se jen musím nahlas smát, když si ve světle dnešních cen a podmínek na trhu vzpomenu na toho původem čombolskýho burnzerranta-ekonomickýho emigranta, kterej tady nejdřív z Norska a pak pravděpodobně z Holandska tyhlety ajronfosfáty vnucoval naprosto nekriticky jako náhradu (v porovnání s LiFePO₄) mnohem levnějšího olova doslova každýmu a děsně se vztekal, když někdo vyjádřil odlišnej názor od toho jeho jedinýho pravýho ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jezevec »

Danharde, celá otázka je taková zmatečná a navíc si pleteš kW a kWh.
Hlavně bys měl uvést špičkový výkon všech panelů, kapacitu baterie popř. výkon střídače.
Taky se mi nezdá spotřeba domácností 1MWh za rok. To nikdo nepere, nežehlí atd.?
DukeNuke

#6 Příspěvek od DukeNuke »

No, já mám 1,48, s přítulkyní a nemáme plyn. Takže byt s plynem může jít klidně ještě níž.
BTW každým rokem od 2018 snižuju spotřebu o 100kWh. Nevím jak, ale podle výpisu je to tak. :-)
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Blbost, normální domácnost má průměrně spotřebu ty 2 MWh za rok, na které je standartně vše počítáno. My máme např. 3,5 MWh, ale používáme pračku, sušičku, dva mrazáky, myčku, troubu, indukční 4 plotny, bojler na ohřev vody, televizi, dvakrát PC a svítíme, jak potřebujeme. Děsím se toho, jak někdo svítí pro příklad světlem s 25 W a kazí si oči. Říkám ženě, ať svítí podle potřeby a klidně vše používá než platit a nic z toho nemít. Nějaká FVE (soukromá nebo rozdělená) je jen ztrátový nesmysl, kteří si jednotliví odborníci musí zdůvodňovat do výše své hlouposti.
jardafiala

#8 Příspěvek od jardafiala »

Je to zhovadilost, ten kdo tohle dělá by měl by měl platit za služby spojené s regulací, nic víc, nic míň. Včetně solaparků atd...Vyráběj v noci a ve špičkách, pak to bude použitelné.
danhard

#9 Příspěvek od danhard »

jezevec píše:Danharde, celá otázka je taková zmatečná a navíc si pleteš kW a kWh.
Hlavně bys měl uvést špičkový výkon všech panelů, kapacitu baterie popř. výkon střídače.
Taky se mi nezdá spotřeba domácností 1MWh za rok. To nikdo nepere, nežehlí atd.?

Kde si to pletu hlupáčku ?
A na těch ostatních parametrech nezáležeí, ani na té roční spotřebě, jen to, že je u všech stejná a podle toho je rozdělena rovnoměrně alokace.
DukeNuke

#10 Příspěvek od DukeNuke »

p32 píše:Blbost, normální domácnost ....

No to máš ale asi barák. My ne, normální byt 3+1 v paneláku. Takže když odečtu bojler a sušičku, tak se tam vejdu.
A co se týče šetření - peču v remosce (600W) místo v troubě (2kW). Všude mám LEDky 25W v LED svítí jinak, než 25W v žárovce. Důsledně vypínám vše, kromě ledničky => žádný standby odběr. A je zbytečné svítit tam, kde nejsem. Fakt je, že TV a PC jede skoro pořád + mám NAS, který taky jede 24/7.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

No nahradit troubu remoskou může jen barbar nebo krmné sele .
danhard

#12 Příspěvek od danhard »

Náhodou, zapečený brambory, nebo šunkafleky z remosky jsem miloval :D
mojza

#13 Příspěvek od mojza »

Ještě se stále domnívám, že spotřeba je v kWh= práce a W (kW atd) je výkon, potažmo příkon třeba i potřebný.. Mýlim -li se, tak mi to prosím vysvětlete. Dík
samec

#14 Příspěvek od samec »

danhard píše:Splečenství vlastníků chce na domě postavit FVE...
A ešte dodám, že ak sa niekto pokúša zavádzať takéto veci v rámci spoločenstva vlastníkov, tak už nejde o energetické hospodárenie, ale o sociálny experiment.
tomasjedno

#15 Příspěvek od tomasjedno »

danhard píše:na té roční spotřebě, jen to, že je u všech stejná a podle toho je rozdělena rovnoměrně alokace.
Pokud vím, tak alokace bývá rozdělena podle podílu na investici, což v případě SVJ bývá podle vlastnického podílu. Ale třeba jste si to dohodli jinak.

P.S. kW a kWh si samozřejmě nepleteš, jenom u okamžité spotřeby bývají používány spíše pojmy příkon/výkon/odběr, aby to nemátlo lesní zvěř :D
Odpovědět

Zpět na „Energie a energetika v domácnosti“