obdélníkový reproduktor Tesla ARZ3808

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rudolf02

#16 Příspěvek od rudolf02 »

No, asi zde řečené je pravda. Nijak to nepopírám.
Na druhé straně je fakt, že elipsová repra alespoň pro mě mají příjemný zvuk. Např. Barcalora a podobné včetně i zahraničních mají jako hlavní repro elipsové repro ve spíše polouzavřené ozvučnici (ARE667). Nakonec i Delicia 30 má tuším dvě. Ani s tím zkreslením to nemusí být tak horké, jako "výšková" repra měla rádia hned po dvou kusech, byť nesmyslně po bocích. Je otázkou i velikost výchylky kmitačky, která zde není nijak velká. I když lampové 2W v áčku se nechaly slyšet v paneláku i přes jedno patro.
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

ransom píše:Skříňka tranzistoráku překáží hlavně nízkým frekvencím.
No a ty výše popsané rozdíly vysvětlují (částečně) proč je tak náročné vyrobit dobře hrající reprák pro kvalitní reprodukci.

OK, to ale tak úplně nevysvětluje, proč někdy menší skříňka s jiným repro hraje líp.
Jedno Domino jsem otevřel (je docela ohavně vylepšováno nějakým kutilem), našel jsem tam jakýsi Tonsil. Možná je to nepůvodní osazení, ale čtvrtý šroub tam chybí úplně stejně jako v novějším Ariosu. Nedá se jednoduše doplnit protože trčí zepředu zpod submasky a ta je upevněna zatavením x plastových caplíků. Zde je vaklavý čtvrtý roh repro "vyztužen" kouskem molitanu. Nevím jestli to neosazení čtvrtého šroubu byl výsledek úspor v Tesla Bratislava.
Přílohy
repro_domino.jpg
repro_domino.jpg
ransom

#18 Příspěvek od ransom »

Je to zamatlané barvou, to by mohlo být aj origo. Nebyly repráky, tak tam dávali co se kde vysomrovalo. Tesla Bratislava tohle dělala běžně, dokonce i u reprobeden. Dodnes lze potkat třeba 1PF06819, ve kterých je od výroby místo basáku kruhový širokopásmo (a hraje to jak z prdele, a je to v tom stavu bezcenné).
Menší skříňka s jiným repro může hrát líp, protože je tam jiný repro.

Rudolf: Ty výšky po stranách (nebo malá širokopásma) nebyly nesmyslné. 8" širokopásmo silně směruje už od 2kHz výš. Kolem 8kHz už hraje de facto jen v ose. Ty postrannní výškové repráky rozšiřovaly směrovku. Při reprodukci v místnosti je to dost důležité. Proto taky u moderních konstrukcích přikládáme rovnoměrným směrovým charakteristikám větší význam než charakteristice osové.
Eliptická širokopásma mají opravdu některé vlastnosti výhodnější. Třeba právě ta fragmentace membrány na různě kmitající části má u nich menší vliv.

Lesana: A co jsi s nimi podnikala?
Crifodo

#19 Příspěvek od Crifodo »

Matice jsou orvaný a to barvový zapatlání nenavazuje, všechno je možné.
Výrobce který s větší skříňkou a větší aktivní plochou membrány dosáhl menší frekvenční rozsah, menší hlasitost a subjektivně horší zvuk, jaksi... nebyl úspěšný.
miroja

#20 Příspěvek od miroja »

Crifodo píše:...Možná je to nepůvodní osazení, ale čtvrtý šroub tam chybí úplně stejně jako v novějším Ariosu....

Mam dva taketo tranzistoraky a v oboch su Tonsily. Myslim, ze je to standardme osadenie Domine.
V Ariosu je Teslacky reprak a ten hra o poznanie horsie. Ziadne hlbky.. Zjavne Valmez nevedel utobit reprak v primeranej kvalite.
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

Domino má navíc tu divnou regulaci tahovým kvrdlem řeč/hudba. Kdo tohle vymyslel...
Tonsil i ruský jakýsi GD hrajou oba líp než ten ARZ. Oba i podobně vypadají, jak materiálově tak řešením detailů. Možná tam Tesla Bratislava použila tedy Tonsil, ne z nouze ale naopak záměrně.
Přílohy
gd8-12.png
gd8-12.png
tonsil_gd.jpg
tonsil_gd.jpg
tonsil.jpg
tonsil.jpg
ransom

#22 Příspěvek od ransom »

Tak už jen doplním. Zjistil jsem, že mám doma oba typy.
Fotky řeknou víc.

https://photos.app.goo.gl/ZXvHnpuDnZC8899a6
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Hubert_79 »

Ten s tím větším magnetem byl osazován do promítaček Meoclub 16 (electronic, electronic 2, AS2 a AS3) do čelní stěny coby "příposlechový".
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Crifodo

#24 Příspěvek od Crifodo »

ransom píše:Fotky řeknou víc.

Jo, tak to je jasný.
Meoclub se mi tu někde válí, ale rozdělávat ho nebudu, těm fotkám věřím :roll:
ransom

#25 Příspěvek od ransom »

Kdybych nebyl slepej, měl bych to zdokumentováno hned na začátku a nemusel jsem se potit při pokusech o slovní popis. Měl jsem ten ARE položenej viditelně na polici a denně jsem kolem něho chodil.

Kdyby to někoho ještě zajímalo, časem dodám nějaké měření.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“