stabilizovanych 5V

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tandel

#31 Příspěvek od tandel »

...bastl jsem nakreslil.

Na obrázky tohoto druhu se osvědčuje následující soft: http://www.abacom-online.de/uk/html/lochmaster.html

Bohužel to není free.
Zerog

#32 Příspěvek od Zerog »

co je keramiku 100n ?
jandu

#33 Příspěvek od jandu »

tandel píše:...bastl jsem nakreslil.

Na obrázky tohoto druhu se osvědčuje následující soft: http://www.abacom-online.de/uk/html/lochmaster.html

Bohužel to není free.

Eagle, jednoduchá verzia je free. A s tým pracuje veľa elektrotechnikov.

Keramika100n je plochý okkrúhli, alebo štvorhranný kondenzátor s dielektrikom z keramiky o kapacite 100 nanofaradov.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Zerog

#34 Příspěvek od Zerog »

Jaky je rozdil mezi elektrolitickymi kondenzatory (z kterych to mam ja) a keramickych? (ve funkcnosti). Popripade mohl by nekdo presneji specifikovat vyraz "dal bych ještě na vstup keramiku 100n" ? Tim myslim jak ji tam dat? Stejne jako 0.33n k ni seriove? :)

Jinak diky vsem za rady. Netusil jsem ze se nekdo bude "venovat" takovemu lajku jako jsem ja ;) diky
piitr
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od piitr »

Zerog píše:Jaky je rozdil mezi elektrolitickymi kondenzatory (z kterych to mam ja) a keramickych? (ve funkcnosti).
Ty elektrolytické kondenzátory mají větší indukčnost, protože jsou stočené do válečku. Takže by nemusely stihnout pokrýt velice rychlý nárůst odebíraného proudu. Keramika není stočená, takže je rychlejší, ale zase se nedělá v tak velké kapacitě. Takže se to řeší tak, že se tam dají oba. Malá keramika pokryje rychlé změny, velký elektrolyt ty pomalejší.
Zerog píše: Popripade mohl by nekdo presneji specifikovat vyraz "dal bych ještě na vstup keramiku 100n" ? Tim myslim jak ji tam dat? Stejne jako 0.33n k ni seriove? :)
Ne, musí být paralelně. A těch 33 je nejspíš 33 mikro (jestli je to elektrolyt), nebo mili (pokud je opravdu velikej).
Zerog

#36 Příspěvek od Zerog »

Diky kluci za vsechny rady. Uz me to jede. Opravdu jsem to mel prepolovane. Uz mam vytizenych 5V ..Diky taky za vse kolem a za trpelivost. Hodne jsem se toho dozvedel ;)

PS: az se me zase z necoho zacne kourit tak ja se ozvu. ;)
salzvo

#37 Příspěvek od salzvo »

Hlavně že už to funguje.
U těchhle stabilizátorů se mi osvědčilo dát na vstup velký filtrační elyt (třeba 1000uF) a co nejblíž stabilizátoru dva 100nF kondenzátory (mezi vstup x zem, výstup x zem) A na výstup třeba jenom malý elyt (20uF). Některé tyhle stabilizátory (hlavně 79xx) potřebují pro správnou funkci aspoň minimální zátěž, jinak to blbne. (třeba Ledka).
Fox_VK
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Fox_VK »

Heh no vidím že moje a tvoje znalosti jsou velmi podobné.
Hodně mně pomohla Praktická elektronika na wikiknihách. A pokud se ti nechce riskovat upálení součástek a nebo si jenom líny něco zapojovat tak vyzkoušej tento simulátor Je za darmo.
Jsem amatér - tak opatrně...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“