princip ventilátoru

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Olchor

princip ventilátoru

#1 Příspěvek od Olchor »

V praxi potkávám tři druhy ventilátorů - axiální s vrtulí, radiální odstředivý a třetí druh - radiální viz obr. Zatímco funkce prvních dvou je mi jasná, u toho třetího mi to tak jasné nepřipadá. Asi lopatky tvoří vír a vzduch pak vyletuje výdechem. Ale vůle mezi lopatkami a tělesem vent. je dost malá. Možná se vzduch natlačí do prostoru lopatek a pak uvolní? Může mi někdo věrohodně popsat jak to fachčí?
Přílohy
vent2.jpg
vent2.jpg
vent1.jpg
vent1.jpg
ransom

#2 Příspěvek od ransom »

To je tangenciální ventilátor do akumulaček. Točí se obráceně než odstředivý ventilátor, lopatky tlačí vzduch dovnitř rotoru. V místě širokého výřezu ale vyvinou větší tlak než v místě úzké štěrbiny - takže vzduch tou štěrbinou odchází.
Hodí se právě nejlíp na tohle, udělá malý tlak a malou rychlost vzduchu ve velkém průřezu.
Jodr

#3 Příspěvek od Jodr »

Rozdíl je v použití. Axiální ventilátor má problém s foukáním do přetlaku (pokud nemá na výstupní straně stacionární rozváděcí lopatky, pak už se jedná o axiální kompresor, např v proudovém motoru) pokud fouká do přetlaku, lopatky vytváří na výstupu víry a účinnost klesá. Ale nevadí mu podtlak na vstupu s výstupem do volného prostoru. Proto v PC zdrojích vzduch ze zdroje vyfukuje… Radiální ventilátor nasává středem a na výstupu, kde mají lopatky nevětší rychlost, pracuje do přetlaku.
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
MiraSt

#4 Příspěvek od MiraSt »

Je to v tomhle stroji a je to hlučné jak šlak.
Přílohy
Etaviro.jpg
Etaviro.jpg
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
doktor365

#5 Příspěvek od doktor365 »

ransom píše:To je tangenciální ventilátor

Používá se v chladících boxech a vytrinach
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Lopatky nabírají vzduch a "vhazují" je do výstupní štěrbiny. Hlučný by být neměl. Pokud je větráček v cajku, je extrémně tichý. Máš v háji "ložisko" na opačném konci bubnu. Z podobných ventilátorků, ale na 24V mám pár motorků. Umřely na stejnou nemoc: vychodilo se pouzdro uložení bubnu, ventilátor se přidíral, až se hřídel z mosazným tisícihranem protočila v gumovým náhonu vrtule/bubnu. Pak se ventilátor vyhodí. To druhý ložisko je taky v gumě (aspoň u těch 24V verzí PAPST jsou)
https://www.farnell.com/datasheets/2762410.pdf
MiraSt

#7 Příspěvek od MiraSt »

Nemám. On má špatně udělanou tu kastli ve které se točí. To je turbínový zvuk vířeného vzduchu. Proto jsem ho odložil. Mám ho po rodičích.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Jo, tak šelesti vzduchu se nezbavíš - já se bavím o použití těchto větráčků třeba v případě, že máš místnost s velkým oknem, před oknem máš v zemi kanálek a v něm je topný registr s tímhle větráčkem. Ventilátorek přes registr fouká vzduch a ten jde z kanálku ven. Takže takový "neviditelný" radiátor.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Taketo ventilatory su aj vo vnutornych jednotkach klimatizacii. Akurat plastove a tiche.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“