Frézování hliníku ruční frézkou

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
petrfilipi

Frézování hliníku ruční frézkou

#1 Příspěvek od petrfilipi »

Nazdar všem.
Potřeboval bych vyfrézovat pár "okýnek" v hliníkovém profilu s tloušťkou stěny cca 1,5-2mm. Nemáte někdo zkušenosti s frézováním hliníku běžnou ruční horní frézkou? Jakýym nástrojem, jak chladit, čím chladit, rychlost apod. Mám sice geniálního frézaře, ale nechci ho otravovat s blbostmi, které si mohu udělat sám.

Díky za odpovědi.

PF
jova1
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jova1 »

Chladí a maže se nejlépe lihem. Na to ruční frézování by to chtělo určitě připevnit podél otvorů nějaký „doraz“ abys jel podle něj. Jinak to podle mě, jen v ruce rovně neudržíš. Fréza by měla mít co nejmenší průměr.
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

Zkoušel jsem a nakonec mi vyšlo rychlejší a vizuálně lepší odvrtat rohy , řezným kotoučem prořezat rovné strany a pilníkem dorovnat.
petrfilipi

#4 Příspěvek od petrfilipi »

Díky za reakce.
Já bych si chtěl vyrobit flexi frézovací šablonu - protože dávat přes 2.000 Kč za metr profilu profi šablony mi přijde moc. A navíc třeba nemají ani dořešené opravdové přitažení jednoho profilu k druhému.
Zkusím asi obvrtání po obvodu a poté dofrézování (s dorazy, samozřejmě) obyčejnou frézou s SK plátky průměru 6mm. A uvidím. Kupovat bez doporučení frézu za několik set korun se mi nechce.

PF
Přílohy
0102.jpg
0102.jpg
jenicek

#5 Příspěvek od jenicek »

Kdybych věděl odkud seš, tak bych Tě klidně pustil k sobě na nástrojařskou frézku, aby sis to vystrouhal 8-)
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

Když otvor co nejvíc předpřipravíš odvrtáním a pilníkem, aby fréza ubírala co nejmíň materálu, neměl by být problém. Je to slabý plech. Ale odzkoušené to nemám. Zatím jsem hliník jen řezal kotoučovou pilou a to funguje dobře.
Frézování hliníku/duralu frézou a otáčkami určenými pro dřevo může něčím překvapit. Vyzkoušej si to předem vedle.
Podle mě je nejtěžší úkol umístit šablonu či dorazy přesně na správné místo.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Záleží na tom, jakej ten hliník je, jestli bláto, nebo automatovka nebo nějaký tvrdší AlMg.
Doporučuju dvoubřitku frézu a chladit lihem. U kámoše na CNC frézce se nesmí líh používat kvůli komutátor motoru vřetene. Už mu ta lihová atmosféra v boxu frézky jednou šlehla. Tak jede nasucho ale jen jednobřitovejma frézama.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Cust

#8 Příspěvek od Cust »

Po tom, co jsem maflem řezal AlMgSi čtyřky plechy a desítku olověný, bych se toho nebál. :-)
jenicek

#9 Příspěvek od jenicek »

Tak maflem jsi řezal olovo...???
...abys tam za chvíli neměl Dekontu a nebyla evakuovaná celá velká vesnice a Vltavu nemuseli odčerpat až do Mělníka :lol:

Tady nebude ani tak problém vlastního frézování jako spíš udržet linii a aby to nekoplo při nájezdu a výjezdu.
PavelFF

#10 Příspěvek od PavelFF »

Myslím, že chlazení na tak tenkém kousku plechu je úplně zbytečné. Vůbec by mě nenapadlo tam něco lít. Fréza to okamžitě rozfouká.

Důležitější je odstranit předem co nejvíc materiálu, když už. Ale spíš je to zbytečná obava a půjde to jako do překližky. Moc se s tím nemazat na jednom místě, aby se to nestihlo ohřát. Což se mi u dřeva stává.

Jsem zvědavý na výsledky.
Cust

#11 Příspěvek od Cust »

jenicek, pravda, trochu bordelu z toho bylo... :-) Ale do pájky bych to nedal, to je zakázané!
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Jestli to máš doma , vyvrtej do toho jakoukoliv dírku . Pokud špona odpadne od vrtáku , máš vyhráno . Pokud se nalepí na vrták , jsi tam .... Pokud se materiál lepí , je třeba co největší nástroj , ten se ti bude dobře čistit .
Když jsem soustružil knoflíky z měkkého Al , tak jsem jen klel . Líh to je taková knižní tada . Běžná řezná kapalina je OK . Ale musí jí být dost . To je na soustruhu i freze .....
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od kulikus »

Celeron píše: U kámoše na CNC frézce se nesmí líh používat kvůli komutátor motoru vřetene. Už mu ta lihová atmosféra v boxu frézky jednou šlehla. Tak jede nasucho ale jen jednobřitovejma frézama.

Jak ten zášleh probíhal? Jak a co hasil?
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Bouchlo to, vyrazilo dvířka boxu frézky a macrolon boxu byl trochu opocenej. Plamen viditelně žádnej, při tom bouchnutí to nestihlo nic podpálit.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kbulda

#15 Příspěvek od kbulda »

Opravoval jsem rozvaděč u malé benzinové pumpy. Špatně utěsněnou chráničkou s kabely se dostaly benzinové páry od stáčecího stojanu do rozvaděče vzdáleného cca 10 m od stojanu. Při sepnutí stykače motoru čerpadla to vybuchlo a utrhlo to dvířka rozvaděče. v rozvaděči nic ani neohořelo a neroztrhlo ho to díky tomu, že ulítly ty dveře.
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“