Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 4

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
rnbw

#1261 Příspěvek od rnbw »

Ak je to rovnaky typ (ma rovnaky design), tak by sa z toho dal zlozit jeden funkcny kus. Co za to chces?

Prave som doniesol z kontajnera mokru a zasnezenu vezu Aiwa NSX-S111 aj s reproduktormi. Skoda, ze neprilozili aj DO.
Přílohy
aiwa_nsx-s111_1.jpg
aiwa_nsx-s111_1.jpg
ransom

#1262 Příspěvek od ransom »

Já včera vytáhl z popelnice tohle.

https://photos.app.goo.gl/fawnvXmX7c8W3v8AA
MiraSt

#1263 Příspěvek od MiraSt »

>>rnbw<< Z toho jsem vykuchal koncák STK. Potřeboval jsem ho do jiné. To je celkem cenná součástka a vyplatí se to vybrakovat.
>>ransom<< Pokud není porušený obal tak tomu nic nebude ani pět let po datumu. Mám vyzkoušeno. To je trvanlivá potravina.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
EKKAR

#1264 Příspěvek od EKKAR »

MiraSt píše:... Pokud není porušený obal tak tomu nic nebude ani pět let po datumu. Mám vyzkoušeno. To je trvanlivá potravina.
Vykládej to někomu, kdo si navyknul chápat datum označený popiskem "Minimální trvanlivost do:" jako tajm-moment, kdy se ze zaručeně jedlý substance během zlomku vteřiny změny data stane smrtelně jedovatý nervově paralytický cosi, co ani nejde běžně přechovávat vedle jinejch potravin ... S takovým člověkem žiju už přes 30 let a někdy je to dost vopruz uhádat to, že konzerva na pohled naprosto normální a nenafouknutá, jen s tímhle datem minimální trvanlivosti o tejden-dva prošlým rozhodně není skrytým zdrojem botulotoxinu na votrávení půlky města ... Neříkám, že chodím lovit plechovky z kontejneru, ale často v takovým případě "ve špajzu zapomenutýho" podobnýho artiklu slýchávám "budeš si to jíst sám!" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Nejvíc se chlámu, když si představím zrovna takovýho člověka hlasitě a dychtivě srkajícího a chlemtajícího nějakou "čerstvě uvařenou" závodkovou šlichtu, pobízejícího vostatní "Nezdržuj a jez, ať ti to nevystydne!" ... Kdyby viděli, co se v takovejch závodkách a bohužel i veřejnejch hospodách hází do hrnců, v životě by si už ve veřejným stravování nedali ani tu blbou polívku ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1265 Příspěvek od Hubert_79 »

Těm potravinám nic nebude.
Nedávno jsem na kontejneru na elektro objevil neotevřenou lahev Podvihorlatské drienkovice, tak jsem neváhal. Tohle se nezkazí.
Ony ty termíny spotřeby jsou dva. První je datum "Spotřebujte do", to bývá na uzeninách, mléčných výrobcích a podobně. Po uplynutí to obchody nesmí prodat. No a pak je "Minimální trvanlivost do", to znamená, že minimálně do uvedeného data má výrobek deklarované vlastnosti a jakost, po jeho uplynutí to obchod může ještě prodat a v naprosté většině případů tomu i po tom datu nic není.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
rnbw

#1266 Příspěvek od rnbw »

MiraSt píše:>>rnbw<< Z toho jsem vykuchal koncák STK. Potřeboval jsem ho do jiné. To je celkem cenná součástka a vyplatí se to vybrakovat.

Snad to pojde rozchodit. Predpokladam, ze po vyschnuti bude fungovat aspon radio. Kazetak ma rozpadnute gumicky - to sa vyriesi. CD menic bude urcite zasraty, bolo to plne prachu a ten sa teraz rozmocil a nalepil vsade.
EKKAR

#1267 Příspěvek od EKKAR »

Hubertus píše:Těm potravinám nic nebude.
... bláblá blá
Ale vykládej to člověku, kterej je prostě upnutej na to, že uvedený datum je datum nejzazší spotřeby a že může existovat nějaká minimální trvanlivost, tak taková informace dotyčnýho tvora jaxitaxi minula ... Běžně se udává, že plechový konzervy uložený v suchu a při teplotě nepřesahující 10-15°C a vlhkosti takový, aby nekondenzovala = nezpůsobovala korozi, mají garantovanou životnost a jejich obsah i poživatelnost minimálně 20 let, ale neměly by dělat problémy ani po 50 letech - pokud nedojde k narušení integrity plechu. Sušený a dehydrovaný výrobky dtto, zmražený při dodržení teploty nižší než -20°C 20 let, při -50°C až 50 let, při -70°C až 100 let ... Běžně to jíme, myslíte si, že konzervárny produkující polotovary používají čerstvý maso z jatek? Naivkové ... Tam se právě spotřebovává maso vyvezený po uplynutí skladovací lhůty z mrazíren, kde leželo klidně 20 let jako státní potravinová rezerva pro případ nouzovejch stavů = živelný pohromy, válka atp. To samý máslo a další trvanlivý potraviny NA PRŮMYSLOVÝ ZPRACOVÁNÍ. Ono tomu nic kromě věku není - bylo to zmrzlý na balvan ledu nebo to leželo v kontrolovaným klimatizovaným skladu, jen to prostě není včera poražený zvíře nebo předevčírem nadojený mlíko ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1268 Příspěvek od Hubert_79 »

Z kontextu jsem vyrozuměl, že tím člověkem je tvoje lepší polovička. No, venku chumelí, tak si můžete doplnit vzdělání a ujasnit si mezi těmi pojmy ("Spotřebujte do" a "Minimální trvanlivost do") rozdíly :)
Mě poučovat nemusíš :idea:
ransom

#1269 Příspěvek od ransom »

Na vysvětlenou:
Moje (nejlepší na světě!) šéfová je přesvědčená, že jak se blíží datum spotřeby, tak se potraviny stávají zdraví nebezpečnými. A jakmile se datum spotřeby překlopí, umřela by, kdyby to byť jen ochutnala a vyplivla. (Takto to popisuju dávno před tím, než tu EKKAR napsal svou verzi, takže to je zřejmě jev nikoli ojedinělý.)
Co se jim nevejde do popelnice doma, vyhodí na firmě. Takže občas jen tak cvičně přehrábnu vzorně zavázané pytle. Pak za ní přijdu ve značkovém triku s nějakým flíčkem, a chroupu třeba oříšky: "Hele, to bys neřekla, jaký dobroty se v tý popelnici najdou".
Nemůžu ji to odnaučit.
Pokud jde o trvanlivost. V osmdesátých letech při stavbě Metra prej našli v zavaleným sklepě jednoho domu v Praze zapomenutou bednu UNRRA. Popisy plechovek dávno zničený, byla to taková loterie. V něčem maso, v něčem čokoláda, v něčem žvejkačky a v něčem kafe. Kromě kafe všecko poživatelný. Starý to bylo přes čtyřicet roků.
Na vojně jsem taky žral kádéčka, kterým bylo víc jak patnáct let. Kromě divný barvy chutnaly stejně (nanicovatě) jako nový.

http://dejinyasoucasnost.cz/archiv/2007 ... y-z-unrry/

Ty žvejkačky měly hezkou epizodní roli ve filmu Sedím na konári.
Naposledy upravil(a) ransom dne 02 pro 2023, 11:53, celkem upraveno 1 x.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1270 Příspěvek od Hubert_79 »

Šéfová je asi bohatá, když takhle plýtvá. Kdyby si jen spočítala, za kolik peněz to jídlo vyhází... Sám jídlo vyhodím jen opravdu výjimečně, na datumy spotřeby nějak nekoukám. Když to je poživatelné a nezkažené, tak sere pes na datum.
ransom

#1271 Příspěvek od ransom »

Já když mám vyhodit plesnivej rohlík, jdu ke zpovědi. Stovka je při nákupu pod mou rozlišovací úroveň, ale prostě mám zafixovaný, že se jídlo nevyhazuje.

Plýtvá... Není to plýtvání v tom původním významu. Polívky jsou prošlý tři čtvrtě roku. V krámě by je taky zlikvidovali. McDonald, pokud vím, taky vyhazuje, co se včas neprodá, a nejede přes to vlak (vzpomínám si, že kdysi vyfakovali nějakou charitu, která to nespotřebovaný chtěla pro lidi v nouzi).
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1272 Příspěvek od Hubert_79 »

Přesně tak, mám to podobně. O McD a podobně škoda psát, no.
lesana87

#1273 Příspěvek od lesana87 »

Já říkám, že automobilismus je otcem plýtvání (matkou je asi blahobyt). Když si člověk musí všechno to žrádlo (a nejen to) dotáhnout domů pár kilometrů pěkně v teplejch, tak si sakra rozmyslí, co je nutný koupit a jestli se něco musí opravdu vyhodit. Naházet to do kufru auta a pak do popny je tak snadný.
MiraSt

#1274 Příspěvek od MiraSt »

Zrovna včera na pivě s kamarády vždycky něco probíráme a přišla řeč na trvanlivé potraviny. Tak jsem přinesl prošlé sýry a ramu. Sýr měl být spotřebovaný v dubnu letošního roku. Takže jsem ho koupil cca v lednu. Teď máme prosinec a já na důkaz jak to dlouho vydrží, jsem jeden rozbalil. A nic mu není. Stejně jako ramu.
Já když je dobrá cena, tak nakupuju po kilech a ono se mi to vždycky vyplatilo.
I pivo vydrží ve flaši i víc jak tři měsíce po datu.
Přílohy
PC020078 1.jpg
PC020078 1.jpg
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
danhard

#1275 Příspěvek od danhard »

Budu vyhazovat asi 100m zelený koaxiál 75R průměr asi 7mm, plné dielektrikum (asi jako RG59).

Nechcete to někdo ?
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“