Venkovní zásuvka na dům
Moderátor: Moderátoři
Venkovní zásuvka na dům
Situace: zateplená fasáda, v ní je speciální elektroinstalační krabice do zateplení.
Potřebuju nejen odpovídající krytí (IP44 a lepší), ale taky mechanickou a atmosférickou odolnost (včetně UV). Tedy žádný plast.
Po kratším hledání nacházím prakticky jen ABB 5518-2790 (vestavný typ) nebo 5518-2750 (nástěnný typ).
Zatím jsem nestudoval dokumentaci, ale z obrázků mám pocit, že vestavný typ bude vyžadovat rovný povrch stěny pro funkční těsnění krytu. To úplně nemůžu zajistit, protože omítka na zateplení je poměrně hrubý marmolit (ledaže by se těsnění podmazalo třeba silikonem, ale ani pak to nebude 100% vůči vodě stékající třeba po fasádě shora nad zásuvkou).
Možná bych tedy zkusil nástěnný typ (tam je těsnost dílů a tím i zásuvky jako celku zaručena), ale u něj zase nevím, zda půjde bez problémů vyvést přívody dozadu do krabice v zateplení a těleso zásuvky přišroubovat do standardních otvorů oné krabice...
Díky za smysluplné rady.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- tiktak1953
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
Stříšku nejspíš ne, nebylo by to ani hezké, ani praktické.
Ona se tam normálně voda prakticky nevyskytuje (střecha domu má velké přesahy), ale z toho nebudu vycházet. Stačí nechtěné stříknutí z hadice atd. apod.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Původně tam byl dřevěný kastlík, dosud jsem nezaznamenal reklamaci.
Barva po čase taky "zešeredí", zmatní nebo popraská a odprýskne. Nic není nafurt.
Takže než složitě shánět kovový výrobek, který má špatnou kompabilitu s krabicí a stejně není na věčné časy, je možná jednodušší použít plastový a po čase ho vyměnit.
Proti kondenzaci, nebo náhodnému zatečení pár kapek vody, je nejlepším těsněním díra vespod instalační krabice, případně překrytá kouskem geotextilie, proti vniku hmyzu. K trvanlivosti plastů i povrchové úpravy kovů, se již kolegové nade mnou vyjádřili.
… (ale ne každý lump je správný technik).
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
A ještě jsem udělal fotku zásuvek Tango a Mennekes na severní straně.
Asi nenjsou úplně 13 let staré, jak jsem před tím psal, protože před třinácti lety jsme sice dělali novou fasádu, ale zásuvky jsem montoval o něco dýl. Minimálně těch deset let jak u RadkaB je to ale určitě.
Všechny zásuvky jsou v barvě slonová kost a řekl bych, že se nijak nemění.
Otkundes píše:Kdysi mi učitel elektrotechniky říkal, že správný technik je lump…
Proti kondenzaci, nebo náhodnému zatečení pár kapek vody, je nejlepším těsněním díra vespod instalační krabice, případně překrytá kouskem geotextilie, proti vniku hmyzu. K trvanlivosti plastů i povrchové úpravy kovů, se již kolegové nade mnou vyjádřili.
… (ale ne každý lump je správný technik).
Oni jsou technici a dráteníci. A ty jseš asi ten druhý
Technik ví do jaké normy se má podívat a podle toho vybere efektivní řešení. Budeš se divit, ale ta ochrana "dírou" je v normě popsána.
Jiný problém je, že zákazník většinou chce mercedes za cenu trabanta. Takže dost často si zaplatí dráteníka a dostane trabanta a pak se vzteká.