Já měl až do letošního roku rekord 7 let prošlej Braník 10.
Letos v létě jsem to u známýho překonal nějakým německým pivem v plechu prošlým přes 13 let, sice už chuťově nic moc, ale na žízeň se to vypit dalo.
Moderátor: Moderátoři
Fujtajfl, Ráma - to je ta matlavá hmota, kterou nežere ani plíseň, která jinak klidně vyroste i na vánoční svíčce ...MiraSt píše:Zrovna včera na pivě s kamarády vždycky něco probíráme a přišla řeč na trvanlivé potraviny. Tak jsem přinesl prošlé sýry a ramu. Sýr měl být spotřebovaný v dubnu letošního roku. Takže jsem ho koupil cca v lednu. Teď máme prosinec a já na důkaz jak to dlouho vydrží, jsem jeden rozbalil. A nic mu není. Stejně jako ramu.
Já když je dobrá cena, tak nakupuju po kilech a ono se mi to vždycky vyplatilo.
I pivo vydrží ve flaši i víc jak tři měsíce po datu.
EKKAR píše:Fujtajfl, Ráma - to je ta matlavá hmota, kterou nežere ani plíseň, která jinak klidně vyroste i na vánoční svíčce ...
Ta hmota se jmenuje GALALIT https://cs.wikipedia.org/wiki/Galalit Dělala se z tvarohu.Celeron píše:Soused chemik mi jednou říkal, že když se do Ramy přidá jedna skupina OH tak je z toho pevná umělá hmota. Vlastně nic novýho, umělá hmota Galatit se dělá z mlíčnýho kaseinu. Pamatuju, že z Galatitu se za mých školních let dělaly plnící pera a před tím násadky na namáčecí pera.EKKAR píše:Fujtajfl, Ráma - to je ta matlavá hmota, kterou nežere ani plíseň, která jinak klidně vyroste i na vánoční svíčce ...
Důvod popsanej v odpovědi Jirkovi. Je to hmota synteticky připravená z tekutýho tuku většinou rostlinnýho původu - ale nikde není psaný, že hydrogenaci nejde udělat na tekutým živočišným tuku jako je třeba rybí tuk nebo velrybí olej. Ten proces je chemicky zmnožení uhlíko-vodíkovejch vazeb v molekule tuku, čímž se nenasycený (dvojný) vazby uhlík-uhlík částečně převedou na nasycený (jednoduchý) a to celý vede ke změně fyzikálních vlastností výsledný sloučeniny - především ke zvýšení bodu tavení, takže za obvyklejch podmínek je pastovitá. Dělá se to natlačením plynnýho vodíku do tekutýho tuku a protlačováním týhle směsi skrz kovovou "houbu" obsahující vysokoprocentní nikl jako katalyzátor. Barvu to má po vytlačení z reaktoru podobnou barvě tý X-krát zrecyklovaný papírovině, ze který se dělají plata na vejce - šedivo-bílou a smrdí to jak hnilá pata po původní surovině. Takže se to musí "zušlechtit" umělým barvivem, nebo sice přírodním, ale s tukem majícím jen nulu čehokoliv společnýho - třeba kurkumou (!!!) a aromatem = UMĚLOU MÁSLOVOU PŘÍCHUTÍ. Nechejte si čvachtat ...EKKAR píše:Já to jíst nikomu nezakazuju, já jen při představě něčeho takovýho namazanýho na chleba/pečivo dostávám pupínky až na prdeli. Pro mě to je podobná zvrhlost, jako mazat si na chleba vazelínu na mazání ložisek. ...
EKKAR píše:Ta hmota se jmenuje GALALIT https://cs.wikipedia.org/wiki/Galalit Dělala se z tvarohu.Celeron píše: umělá hmota Galatit se dělá z mlíčnýho kaseinu. Pamatuju, že z Galatitu se za mých školních let dělaly plnící pera a před tím násadky na namáčecí pera.