Jak vytvořit seznam položek

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Olchor

Jak vytvořit seznam položek

#1 Příspěvek od Olchor »

Mám ve složce velké množství ( stovky) souborů, třeba filmy, eknihy apod.
Potřebuji vytvořit seznam těchto položek v nějakém běžném formátu, jako je word, excell, PDF ap. Doteď to dělám přes printscreen do jpeg, ale to je dost nešikovné. Dá se to nějak elegantnějc?
xsc

#2 Příspěvek od xsc »

V daném adresáři spustit v cmd: dir/b/on >cosi.txt
Akorát že kvůli různému kódování v Dosu a Windows je potřeba ten vzniklý texťák překódovat. Já to obvykle přes F3 otevřu v TotalCommanderu a pak to vložím třeba do notepadu.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Hubert_79 »

V Total Commanderu je na to přímo funkce. Vybereš soubory/složky (až zčervenají), pak nahoře v liště "Vybrat" -> "Uložit výběr do souboru", pak soubor pojmenuješ, vybereš kam se uloží a je to. Máš textový soubor se seznamem vybraných souborů/složek.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Potíž je v tom, že TotalCommander uloží jen obsah zvolené složky, takže tam máš soubory a jména podsložek, obsah těch podsložek ale ne. Musíš to uděla pro každou složku zvlášť.
Na seznam, v němž jsou rozpoložkované i soubory ve složkách, jsem použil poněkud složitější postup, ale zase se s výsledkem dá daleko líp pracovat.
Jsou tam pojmenované podsložky, následuje seznam souborů v nich obsažených a za ním vždy celkový objem dat v podsložce.
serviceman

#5 Příspěvek od serviceman »

Na to je Directory Lister.
Obrázek
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
pepik9

#6 Příspěvek od pepik9 »

Udělal jsem si .bat soubor (dir /s /og /on>obsah.txt) - vypíše i podadresáře a sobory srovná podle jména. Druhý .bat to prožene filtrem, napsaným v TP6.0, který změní kódování na čitelné ve win.
Kvicala_r

#7 Příspěvek od Kvicala_r »

Kdysi jsem používal WhereIsIt. Uměl načíst strukturu CD během pár vteřin
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

pepik9 píše:...Druhý .bat to prožene filtrem, napsaným v TP6.0, který změní kódování na čitelné ve win.

Kdybys ty prográmky našel a byl ochotný je vyvěsit, asi by to pár lidí uvítalo.
Právě kvůli tomu, že se svého času používaly nejméně tři typy kódování češtiny, píšu dodnes všechny názvy souborů jen v ASCII s podtržítkem místo mezer.
Konečně - je to vidět i u některých příloh tady, co se stane s názvem s diakritikou.

A problém nastane, když někdo v nějakém software soubory pojmenuje česky s mezerami, aniž by věděl, jakým software a v jakém OS se s tím bude dál pracovat. Copak o obsah souboru, když si s ním software poradí, ale takové vyhledávání podle zparchantělých názvů uložených v jiném kódování češtiny, to je radost. Před 10 lety se mi stalo, že přišla tři DVD se stavební dokumentací fabriky, z toho asi 140 výkresů nikoli ve vektorové grafice, ale naskenovaných v PDF. Ovšem soubory byly pojmenované podle toho, co měly výkresy v razítku. S diakritikou a mezerami. Ano, v pořádku, výkresy se zobrazují všechny, jen podle názvu nebylo ve Windowsech ani v Irixu vyhledávání zdaleka vždy úspěšné. Často se muselo odhadovat, co ta zkomolenina vlastně znamená, a každý soubor otevřít, což u formátu A0 v rozlišení 150 dpi trvalo až 3 minuty, podle toho, kolik zbytečné struktury plochy v těch skenech bylo navíc. Nakonec došlo na hromadnou náhradu často se vyskytujících slov, hromadnou náhradu mezer podtržítky, a zbývající svahilštinu přepsat jednotlivě. Půldruhé směny práce. Takto přejmenované to šlo na server a asi jsem se s tím nemusel dělat - po roce četných přístupů už jsem jednou dvakrát za rok v logu sám, najednou to zase nikdo nepotřebuje.
jenicek

#9 Příspěvek od jenicek »

FreeCommander XE CZ
- označit složky a soubory co chci vypsat do *.txt
- záložka Složka
- Vypsat obsah složky
- zaškrtnout políčko Včetně souborů a složek v podsložkách
pocitujlasku

#10 Příspěvek od pocitujlasku »

pepik9 píše:Udělal jsem si .bat soubor (dir /s /og /on>obsah.txt) - vypíše i podadresáře a sobory srovná podle jména. Druhý .bat to prožene filtrem, napsaným v TP6.0, který změní kódování na čitelné ve win.

zmen .bat na .cmd a daj si tam toto:

Kód: Vybrat vše

@echo off
chcp 65001
dir /s /og /on>obsah.txt

to chcp 65001 ti v danej cmd relacii zmeni znakovu sadu na unicode a vo vyslednom textaku budes mat pekne diakritiku.
No vidis, a tak si sa bal
Valdano

#11 Příspěvek od Valdano »

Příkaz DIR používá při výpisu implicitně DOS kódování, ale to se dá pro daný účel jednoduše změnit a dá se to udělat i v souboru BAT tím, že se na řádku před příkazem DIR použije příkaz např. CHCP 1250 a pak bude výsledný seznam souborů v TXT obsahovat znaky s diakritikou dle kódování Windows 1250 nebo pokud chcete mít výsledek v Unicode tak CHCP 65001 jak zde již bylo zmíněno v předchozím příspěvku.

Třeba na ploše Windows si vytvořte nový soubor vycet.bat a vložte do něj obsah viz níže. Cestu c:\aaa si nahraďte cestou k adresáři, pro který chcete výčet udělat a případně si dle svého upravte i cestu a název výsledného souboru c:\vycet.txt.

Soubor vycet.bat pak můžete přímo z plochy Windows spustit.

Soubor vycet.bat provede po spuštění výpis všech souborů i adresářů v adresáři c:\aaa i ve všech jeho podadresářích do výsledného textového souboru c:\vycet.txt.

Obsah souboru vycet.bat pro výčet do souboru TXT

chcp 1250
dir "d:\aaa" /o /s > "c:\vycet.txt"

Význam parametrů:
/o abecední řazení dle kódování definovaného příkazem CHCP
/s výčet se provádí i ve všech podadresářích

Parametry adresáře a výsledného souboru mám zde uvedeny v uvozovkách. V tomto příkladu by se daly použít i bez uvozovek. Pokud by však cesta nebo název adresáře či souboru měly obsahovat mezeru např. "d:\aaa bbb" nebo "c:\vycet souboru.txt" apod. tak je potřeba mít příslušný parametr v uvozovkách.

Pokud použijete níže uvedený obsah souboru vycet.bat provede se po spuštění výpis všech souborů i adresářů v adresáři c:\aaa i ve všech jeho podadresářích do clipboardu Windows tj. nevytvoří se žádný TXT soubor. Obsah clipboardu pak můžete vložit do aktuálně editovaného dokumentu třeba v Excelu, Wordu apod. pomocí kombinace dvou kláves CTRL V.

Obsah souboru vycet.bat pro výčet do clipboardu Windows

chcp 1250
dir "d:\aaa" /o /s | clip
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“