Venkovní zásuvka na dům
Moderátor: Moderátoři
Ano, a jsou též i amatéři, pro které jsou informace a rady z probíraných témat na EB inspirací. A také jsou profíci, které práce v dané oblasti živí, a proto musí znát třeba i ty aktuálně platné normy…
Nepodnikám v oboru silnoproudu ani elektroinstalací a činnost revizáka, jsem pověsil na ten bájný hřebík, již před převratem.
Nicméně, s řešením problému zkondenzované vody v uzavřeném prostoru za zásuvkou, jsem měl tu čest, již před čtyřiceti lety. Byla to bajonetová dvanáctikolíková zásuvka na litinovém bloku převodovky, pro ovládání paraboly antény vojenské techniky. A samozřejmě, protikusem byla zástrčka na gumovém kabelu s opletením. Obojí pájeno. Vnitřní kablíky v gumové izolaci v jednotné béžové barvě. Po vyhoření, hezky spečeno a zuhelnatěno…
Rád jsem potom, po opravě, vespod pod zásuvkou, prořízl gumové těsnění, aby příště ta voda mohla z toho uzavřeného litinového prostoru vykapat…
JirkaZ píše:Možná bych tedy zkusil nástěnný typ (tam je těsnost dílů a tím i zásuvky jako celku zaručena), ale u něj zase nevím, zda půjde bez problémů vyvést přívody dozadu do krabice v zateplení a těleso zásuvky přišroubovat do standardních otvorů oné krabice...
Díky za smysluplné rady.
Bez úprav nepůjde. Standardní rozteč 60mm montážních otvorů jsem čmárnul do krabičky. Od boku krabičky je to cca 7,5mm, od těch nálitků pro usazení strojku je to cca 5mm. Dírky by tam vrtnout šly, pak by ale bylo třeba zajistit těsnost.
Pokud jde o přívodní kabel, do dna krabičky by šla vrtnout díra pro M16 vývodku a vytočit pro ní závit. Tloušťka dna (pokud jsem to dobře oměřil) je cca 2,5mm. Mezi strojkem a dnem krabičky je mezera necelých 9mm, to by mohlo pro 3x 2,5 CYKY stačit, když by byl kabel rozholenej až ke dnu krabičky. Vývodka samozřejmě ven ze zásuvky do té fasádní krabice.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Legrand Valena
a
Niloe
https://cdn.myshoptet.com/usr/www.mravec.sk/user/shop/big/9730_legrand-niloe--zasuvka-2p-t--16a--ip44--biela--764548--dopredaj.jpg?63f2c84
zatial za tie roky bez problemov. Valenu som volil len pre vonkajsie LAN, kedze na LAN Niloe nema externy ramcek/kryt.