Zesílení obdélníku z generátoru z 1V na 50V

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
yeeshkul

#46 Příspěvek od yeeshkul »

HF_Tech píše:A ta sonda je co za typ? Tektronix P6015?
Pokud má člověk dostatek trpělivosti, tak se to nechá kalibrovat i na sinus generátoru, ale je to dost časově náročné. Hlavně se to musí kalibrovat na konkrétním vstupu osciloskopu, kde se to bude používat - výsledek závisí na vstupní kapacitě osciloskopu.

Jasně, tomu rozumím. Vstupní kapacitu osciloskopu znám, co se týká vstupní rezistance, je tam přepínání mezi 1Meg a "nekonečnem". Ta sonda je určená k připojení na přístroj se vstupní rezistancí 1Meg, ale to nelze použít, protože měříme magnetron a tomu je 1Meg málo, takže "nekonečno". Předpokládám, že budu muset naladit nejen kapacitu, ale i poměr útlumu aby to sedělo na tom "nekonečnu".
HF_Tech

#47 Příspěvek od HF_Tech »

Proto se ptám, co je to za konkrétní typ sondy. Bez toho se nemá cenu bavit.
Já mám zkušenost s nastavením staré verze Tektronix P6015 a pak mám zkušenost s dokompenzováním klonu sondy Fluke k Multimetru, tak aby šla použít i na osciloskopu. Ladil mi to expert s kalibrátorem Fluke 5500.
Těch 50V a 10ns se nechá vyrobit, ale na 1kHz a bez překmitů to není žádná legrace. Pro dokompenzování sondy je kritické mít rovný průběh za čelem impulsu po dobu min 250us.
yeeshkul

#48 Příspěvek od yeeshkul »

Tektronix P6015A. Promiň, zmiňoval jsem to prve. Nemá uvnitř kapalinu, ale zdá se mít jádro celý z akrylátu. U špičky má bublinu, psal jem Tektronixu jestli to je nebezpečný, ale bez odezvy. Je stará asi 15 let. Víc nevim, jsem v práci nově.

https://download.tek.com/manual/070822305.pdf
Přílohy
IMG_8500-2.jpg
IMG_8500-2.jpg
Sendyx

#49 Příspěvek od Sendyx »

yeeshkul píše: co se týká vstupní rezistance, je tam přepínání mezi 1Meg a "nekonečnem". Ta sonda je určená k připojení na přístroj se vstupní rezistancí 1Meg, ale to nelze použít, protože měříme magnetron a tomu je 1Meg málo, takže "nekonečno". Předpokládám, že budu muset naladit nejen kapacitu, ale i poměr útlumu aby to sedělo na tom "nekonečnu".

Nechápu, magnetronu vadí nějaký 1MegOhm vstupu osciloskopu? P6015A má snad vstupní odpor 200M nezávisle na ošklivoskopu.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Cust

#50 Příspěvek od Cust »

To tvrdě změní, odhaduji 500 Ohm, vnitřní odpor magnetronu. :-)
Sendyx

#51 Příspěvek od Sendyx »

HF_Tech píše:... a pak mám zkušenost s dokompenzováním klonu sondy Fluke k Multimetru, tak aby šla použít i na osciloskopu. Ladil mi to expert s kalibrátorem Fluke 5500..

Nebyla to náhodou replika sondy 200:1, 50MHz, co byla i jako Siemens, 7 seřizovacích prvků v kompenzboxu?
yeeshkul

#52 Příspěvek od yeeshkul »

Sendyx píše:
yeeshkul píše: co se týká vstupní rezistance, je tam přepínání mezi 1Meg a "nekonečnem". Ta sonda je určená k připojení na přístroj se vstupní rezistancí 1Meg, ale to nelze použít, protože měříme magnetron a tomu je 1Meg málo, takže "nekonečno". Předpokládám, že budu muset naladit nejen kapacitu, ale i poměr útlumu aby to sedělo na tom "nekonečnu".

Nechápu, magnetronu vadí nějaký 1MegOhm vstupu osciloskopu? P6015A má snad vstupní odpor 200M nezávisle na ošklivoskopu.

Špatně jsem to formuloval. Magnetron odebírá 24mA a pulzr, kterej ho krmí má maximum 33mA na výstupu. Když nastavím vstupní impedanci osciloskopu na 1Meg, proud sondou stoupne na >9mA a pulzr se vypne.
Cust

#53 Příspěvek od Cust »

co to je za magnetron?
yeeshkul

#54 Příspěvek od yeeshkul »

JRC M1913SV
Přílohy
M1913SV_compressed-1.pdf
(218.34 KiB) Staženo 141 x
HF_Tech

#55 Příspěvek od HF_Tech »

yeeshkul píše:
Sendyx píše:

Špatně jsem to formuloval. Magnetron odebírá 24mA a pulzr, kterej ho krmí má maximum 33mA na výstupu. Když nastavím vstupní impedanci osciloskopu na 1Meg, proud sondou stoupne na >9mA a pulzr se vypne.

Jak nastavuješ vstupní odpor osciloskopu na 1Meg?
yeeshkul

#56 Příspěvek od yeeshkul »

Přímo na osciloskopu. R&S RTB2002.
HF_Tech

#57 Příspěvek od HF_Tech »

To mi vyfoť kde a jak to nastavuješ. RTB2002 má podle manuálu natvrdo 1MeG.

Druhá věc je, že pokud není sonda poškozená, tak při 30kV neodebere z měřeného obvodu víc než 1mA. Jak jsi přišel na těch 9mA?
yeeshkul

#58 Příspěvek od yeeshkul »

Díky, ve středu budu v práci a nafotim to.

Těch 9mA jsem odhadnul jako minimum co musí téct sondou aby se vypnul pulzer, což se děje. Magnetron bere 24mA a ten pulzer vypíná při 33mA. Neměřil jsem to. Díky za připomínku, to bych měl nějak prověřit.

S osciloskopem pracuje kolega, kterej mi to takhle lakonicky sdělil, ve středu na to kouknu sám a pořádně.

EDIT: Do magnetronu jdou pulzy s maximem 27kV. Na pulzech se ale objevujou tranzientní napěťový špičky, který lezou až ke 40kV - měřeno nenakalibrovanou sondou, takže odhad. Ty špičky jsou důvod, celýho tohohle vlákna.

1. Víme, že tam jsou špičky ač je na výstupu pulzeru corner cutter a spike filter.
2. Chceme je přesně změřit.
3. Sonda neni nakalibrovaná.

To jen aby bylo jasný o co mi jde - nakalibrovat sondu a změřit to pořádně.
Cust

#59 Příspěvek od Cust »

Zapalení toho magnetronu se tak nějak bez špiček neobejde. Dochází k ostré změně impedance.
Co je to za podivné šidítko? K čemu to používáte? Já jsem ten datasheet jen zběžně prolít, ale info 250 kW magnetron, pak nějaké mA... Chápu, že je to asi pulzní záležitost, ale nějak to nepobírám, hlavně by mě zajímalo to využití... Pak jestli je to pulzní, tak nějaký mA to nemůže rozházet ne???
Sendyx

#60 Příspěvek od Sendyx »

Taky se v tom nějak ztrácím... jestli náhodou nedochází k setkání deštníku a šicího stroje na operačním stole :)

BTW, nechci rýpat, vyhoví vůbec ta P6015A z hlediska max. napětí a voltage derating atd.?
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“